StoryEditor
Hrvatskana Trgu Malieveld, U SUBOTU 24. rujna, najavljen je dosad najveći masovni prosvjed protiv presude generalima

Tisuće branitelja zbog Gotovine odlaze u Haag

Piše PSD.
9. rujna 2011. - 01:57

Željko Dilber
U Zadru su se u srijedu sastali predstavnici braniteljskih udruga i razgovarali o samo jednoj temi: masovni odlazak u Haag na prosvjed u znak potpore haaškim uznicima. Do sada najveći prosvjed protiv teze o Oluji kao zločinačkom pothvatu održat će se u Haagu 24. rujna, s početkom u 14 sati, na lokaciji Malieveld, na otvorenom prostoru većem od deset hektara. Na sastanku sa zadarskim braniteljima u srijedu je bio i Željko Dilber, najbolji prijatelj i suborac generala Ante Gotovine.

– Prosvjed inicira i organizira Hrvatski svjetski kongres. Kao prijatelj Ante Gotovine, a i u ime njegova odvjetničkog tima, mogu samo reći da očekujemo da sve protekne dostojanstveno i pristojno, a osobito da bude bez političkih konotacija. Volio bih da to bude izraz hrvatskog čovjeka, a ni u kom slučaju neke političke opcije – rekao je Dilber.

Boris Mužanović, predsjednik zadarske podružnice braniteljske udruge “Zavjet” i koordinator za organizaciju prosvjeda, kaže da ne može predvidjeti masovnost skupa u Haagu jer će branitelji krenuti iz cijele Hrvatske, a ne samo iz Zadarske županije.

– Mi smo u Zadru već održali sastanak i utvrdili plan rada do dana polaska, no u Haagu će biti i Hrvati iz brojnih drugih zemalja, s obzirom da to organizira Hrvatski svjetski kongres. Mi ćemo se lako organizirati u braniteljskim udrugama, no dakako da poziv za odlazak u Haag vrijedi i za one branitelje koji nisu učlanjeni u neku udrugu. Oni se mogu obratiti na kontakt 098/55-44-91 do 14. rujna – rekao je Boris Mužanović.

Financijska potpora za put u Haag bit će zatražena od Grada Zadra i Zadarske županije. HSK je prosvjed nazvao “Pravda izgubila ravnotežu”, te se u pozivu navodi: “Pokažimo zajedništvo i s Hrvatima diljem svijeta recimo ‘ne’ haaškim ocjenama Oluje kao udruženog zločinačkog pothvata!”
 Davor Pongracic / CROPIX
U ime Hrvatskog svjetskog kongresa, koji prosvjed organizira iz Njemačke, kao “ravnatelji prosvjeda” navedeni su Danijel Lučić i Petar Ćosić. Prvi je, među ostalim, zadužen za tehniku, pozornicu i organizaciju dolaska iz Europe i svijeta, a drugi za govornike, sigurnosna pitanja i organizaciju dolaska iz Hrvatske i BiH. Hrvatski svjetski kongres (HSK) nevladina je međunarodna organizacija hrvatskog naroda, koja je od 1998. članica Ujedinjenih naroda u svojstvu savjetodavnog tijela.

lada kalmeta

Crveni kartoni za haaške suce

“Serija mirnih prosvjeda u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa protiv prvostupanjske presude Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te ocjene Oluje kao ‘zločinačkog pothvata’ doživjet će svoj vrhunac u Den Haagu. U subotu, 24. rujna 2011., s početkom u 14 sati (Den Haag, Het Malieveld) najavljen je novi, dostojanstveni skup kojim se želi ukazati na činjenicu da Hrvatska nije utemeljena na zločinima ni etničkom čišćenju, da su Hrvatska vojska i policija branili suverenitet i integritet svoje zemlje te da je Oluja bila legitimna vojna operacija kojom je zaustavljen rat i otvoren put prema trajnom miru u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Istodobno je ovaj prosvjed namijenjen kao skup potpore svim haaškim uznicima iz BiH i Hrvatske.

I ovaj će se put prosvjednicima obratiti niz govornika, među ostalima mons. dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, te Marko Lukić, dopredsjednik braniteljske udruge ‘Zavjet’, umirovljeni general Specijalne policije i prvi zapovjednik ATJ-a Lučko.
Sukladno željama svih naših haaških uznika, u Den Haagu se neće dopustiti politiziranje prosvjeda niti profiliranje bilo koje političke stranke ili pokreta uoči predizborne kampanje u Hrvatskoj. Očekujemo do sada najveći odaziv prosvjednika, a naravno da su već pripremljeni upečatljivi crveni kartoni koji će biti pokazani haaškim sucima, i to ovaj put na njihovu, domaćem terenu.

Za sada imamo najavljene organizirane dolaske iz Hrvatske, Švedske, Švicarske i Njemačke”, navedeno je na portalu.

Bandić: Našim junacima uvijek ću pomagati

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić već se pohvalio kako je dio organizacije prosvjeda u Haagu.

“Dragi prijatelji, pitate me hoću li pomoći pri organizaciji odlaska poštovatelja generala na prosvjed u Haag, naravno da ću pomoći kao što sam i dosada pomagao i uvijek ću pomagati kada su u pitanju naši generali”, objavio je Bandić na svojoj službenoj Facebook stranici.

Valja podsjetiti kako je Bandić još u travnju ove godine odobrio donaciju od 27.000 kuna Udruzi “Hrvatska pravica” za organiziranje prosvjeda u Haagu. No afera je nastala jer se nije na kraju znalo je li taj novac zaista i bio potrošen za tu namjenu, a najavljivalo se da će se tim novcem platiti autobus.

“Uvijek će dobiti oni koji to budu istinski željeli, i ako budu htjeli ići, opet ću im dati autobus’, kazao je tada Bandić kada su ga upitali je li doniranih 27 tisuća kuna zaista utrošeno na prijevoz do Haaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 02:45