StoryEditor
Hrvatskajedini u recesiji

Svjetska banka: Hrvatska polako izlazi iz krize

Piše PSD.
12. srpnja 2014. - 01:13
Iz prvih inicijalnih pozitivnih rezultata u prvom tromjesečju ove godine vidljivo je da Hrvatska polako izlazi iz krize, ali u ovoj godini ostaje jedina zemlja među 11 'novih' članica Europske unije za koju Svjetska banka ipak prognozira nastavak recesijskih kretanja, iako blažih nego ranijih godina, s padom BDP-a za 0,5 posto, a rastom od 1,2 posto iduće godine.

Na današnjem predstavljanju redovitog "EU11 Regular Econimic Report", viša ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku Sanja Mađarević Šujster je istaknula da je vidljivo da Hrvatska polako izlazi iz krize. Ima nekih pozitivnim elemenata koji daju nadu da će se situacija dodatno popraviti do kraja godine i taj rast prenijeti u 2015. godinu, kazala je.

Međutim, dodaje, Svjetska banka ipak za ovu godinu prognozira nastavak recesijskih kretanja, iako puno manjih nego prethodnih godina.

Istodobno prognoza za preostalih deset 'novih' članica EU iznosi 2,6 posto, što predstavlja gotovo udvostručeni gospodarski rast u odnosu na 1,4 posto iz 2013. godine.

SD
Foto: Ilustracija CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 23:11