StoryEditor

Svjetska banka: Hrvatska može ovako još neko vrijeme, ali ne dugo

Piše PSD.
26. rujna 2014. - 16:43
Svjetska banka pomaže Hrvatskoj u pregledu potrošnje i poziva je na rješavanje problema s visokom stopom nezaposlenosti i javnog duga kako bi se spriječile "nepovratne promjene" nakon šest godina recesije, rekao je Carlos Pinerua, novi predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj za Bloomberg.

Ministarstvo financija je pokazalo "ozbiljnost i namjeru" da poveća učinkovitosti javne uprave, iako je potrebno više napora da bi se gospodarski trendovi preokrenuli i otvorilo više radnih mjesta, kazao je Pinerua u danas objavljenom intervjuu Bloombergu.

"Čini se da je vlastima i privatnom sektoru jasno da su reforme potrebne, da se nešto treba učiniti. Postoje pitanja koja treba riješiti u javnoj upravi, zdravstvenom sustavu i na tržištu rada, a mi smo ovdje da Vladi kao partneri ponudimo pomoć", rekao je Pinerua.

Smatra da je Hrvatskoj potreban društveni i politički dijalog između svih skupina, jer ovako neće moći još dugo vremena.

„Recesija traje gotovo šest godina, a nezaposlenost je visoka, osobito među mladima, a to bi trebalo dati ljudima osjećaj hitnosti“, kaže Pinerua.

Javni dug će se povećati na otprilike 70 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, s oko 45 posto u 2010., prema procjenama Europske unije.

„Zbog toga je zemlja ranjiva na vanjske šokove.“, kaže Pinerua.

Zaduživanje na inozemnim tržištima već je dugo vremena jeftino, zbog labave monetarne politike središnjih banaka. No, to se uskoro može promijeniti, što bi povećalo cijenu novca.

„To je još jedan razlog zbog kojeg Hrvatska može ostati u ovakvom stanju još neko vrijeme, ali ne i dugo“, zaključio je Pinerua.

(H)
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2022 07:59