StoryEditorOCM
Hrvatskačitajte deklaracije

Svinjetina nikad nije bila jeftinija, a sada se zna i zašto. Uvozimo prasad koja je još pod karencom, i to iz kužnih krajeva!

20. studenog 2020. - 19:21
Hladni dani povećali su promet svinjetinom u splitskim mesnicama. Mnogi Dalmatinci tradicionalno kupuju svinjetinu kako bi je sušili u nekom od sela Zagore.  Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Kraj studenog tradicionalno je vrijeme svinjokolje. Svinje posljednjih godina samo rijetki drže po oborima, pa po dalmatinskim selima odavno nema onog šušura vezanog uz svinjokolje.

Ipak, ljudi sve češće u trgovačkim lancima kupuju gotove svinjske polovice, pancete, umbule i pršute pa ih suše za vlastite potrebe. Nažalost, to je uglavnom uvozno svinjsko meso, dok domaći proizvođači ne mogu prodati svoje svinje.

Na nesreću, nekontrolirani uvoz u uvjetima povećane potražnje za svježim svinjskim mesom srušio je domaće tržište svinja, mesne industrije u Hrvatskoj smanjile su narudžbe svinja s domaćih farmi te dodatno snizile kupovnu cijenu za svinje.

Razlog je poplava jeftinih svinja, po dampinškim cijenama od 0,8 do 0,9 eura po kilogramu, uvezenih u našu zemlju. Ova je ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:30