StoryEditor
HrvatskaPROMJENA LITURGIJE

Svećenici i vjernici čekaju upute Kaptola: hoće li zbog straha od virusa biti prekinuta višestoljetna tradicija na misama?

26. veljače 2020. - 12:38
Duje Klarić/Hanza Media

Nervoza koja se širi oko koronavirusa navela je cijeli niz ustanova i službi da uvedu posebne mjere opreza, a posebnu pažnju privukao je primjer slovenskih biskupa, koji su izdali niz upozorenja svojim vjernicima da im odlazak u crkvu ne bi postao mogući izvor eventualne zaraze.

Nakon što se epidemija posebno razbuktala na sjeveru Italije, slovenska biskupska konferencija je upute za vjerske obrede objavila na svojoj mrežnoj stranici.

Kao prvo, pozivaju da na misna slavlja dolaze samo zdravi ljudi, te da se svi vjernici informiraju na stranicama Zavoda za zaštitu zdravlja. Naveli su i cijeli niz pravila za ponašanje pri bogoslužju.

Slovenski svećenici trebali bi tako isprazniti škropionice s blagoslovljenom vodom na ulazu u crkvu. Vjernici se ne trebaju brinuti jer je, tvrde iz slovenske biskupije, dovoljno da se ponizno prekriže i kleknu, što nadomješta križanje blagoslovljenom vodom.

U pozdravu mira i vjernici i svećenici se trebaju odreknuti stiska ruke, a hostije će se do daljnjega primati samo na ruku.

Budući da smo ušli u vrijeme korizme, kada vjernici pojačano idu na svete mise i križne putove, pitanje je kako će se stvari odvijati u našim crkvama.

Hoće li i s Kaptola doći sličan proglas, još uvijek se ne zna, do zaključenja teksta nismo dobili njihov odgovor, no reagirala je Splitsko-makarska nadbiskupija.

- Pratimo situaciju glede širenja koronavirusa. Dosadašnje informacije govore da za sada nema slučajeva oboljelih na području naše nadbiskupije. Smatramo da nije potrebno uvoditi posebne mjere. O takvim mjerama će se razmišljati kada i ako za to bude razloga, a do tada ne bismo htjeli širiti paniku već upozoravamo i molimo naše vjernike, kao i sve građane, da se ponašaju odgovorno prema sebi i prema drugima. To znači da, kao i kod drugih zaraznih bolesti, ako netko primijeti bilo koje simptome koji bi mogli upućivati na zaraženost, o tome treba obavijestiti nadležne službe te izbjegavati svaki kontakt s drugima kako se zaraza ne bi širila - stoji u dopisu splitsko-makarske Nadbiskupije.

Pažnju je privukla i riječka župa svete Ane, s Gornje Vežice. Tamošnji organizatori duhovne obnove smislili su pomalo provokativan slogan: "Grijeh je opasniji od koronavirusa", za korizmenu duhovnu obnovu 7. i 8. ožujka, koju će predvoditi velečasni Joel Katary.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 14:49