StoryEditorOCM
Hrvatskazaposlenici upravnog

’Što ćemo kad je šefici jedan sudac brat, a ujak zamjenik glavne odvjetnice?’; Na sudu vrije, a predsjednica ne odgovara

Piše Marko Didić
9. srpnja 2023. - 19:12

Otkad se u javnosti zakotrljala priča o mobingu koji na Upravnom sudu u Splitu (kako stoji u predstavkama) provodi predsjednica toga suda Nela Mešin, zaposlenici toga suda i javnost očekuju kako će se prema tome postaviti predsjednica Visokog upravnog suda Inga Vezmar Barlek, koja u ponedjeljak dolazi u Split.

U prostorijama suda će u 12 sati održati sastanak sa službenicima suda, ali nije jasno hoće li sastanku prisustvovati i suci toga suda, što bi bilo logično jer su i suci pisali predstavke, a ne samo tajnice, zapisničarke i upisničarke.

Na Upravnom sudu u Splitu radi 37 ljudi, od toga je 13 sudaca, dva savjetnika i 22 službenika (zapisničarke, tajnice i upisničarke), od kojih su četiri na određeno vrijeme. Za mandata Nele Mešin u dvije godine je otišlo četvero zaposlenika, a među njima su i dvije djelatnice koje je ona primila u svome mandatu.

Neke predstavke na ponašanje predsjednice Mešin upućene su i prije šest mjeseci, ali nitko od zaposlenika suda ne zna kako su one završile.

image

Na naša pitanja nismo dobili odgovore

Vladimir Dugandžić/Cropix

Slučaj bolovanja

Ni Barlek ni Mešin nisu odgovorile na naše novinarske upite pa smo od predsjednice Mešin ostali uskraćeni za elementarne službene odgovore na pitanja koja glase: koliko je ljudi otišlo sa suda u njezinu dvogodišnjem mandatu, koliko je kontrola bolovanja poslala i koliko je bilo neopravdanih bolovanja, a uputili smo i pitanje je li u srodstvu s Josipom Čulom, zamjenikom glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek.

Dakle, Josip Čule je ujak Nele Mešin (brat njezine majke), a sudac Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin je Nelin brat. I Nela i Dinko su ujedno glasnogornici svaki na svom sudu.

– Mi ne tvrdimo da ova dvojica imaju ikakvu ulogu podrške u ovome što Nela Mešin radi nama, ali vas pitamo kolike su naše šanse da institucionalno uspijemo u svojim kaznenim prijavama protiv predsjednice Mešin za sve oblike mobinga i pritiska koje je provodila, znajući za ove činjenice? Ja mislim nikakve i recite mi koji bi odvjetnik uzeo naš predmet bojeći se odmazde? Zato smo se odlučivali na blaži oblik – predstavke, u nadi da će se to riješiti unutar sustava. Nadamo se da će ova mora prestati i da će predsjednica Barlek konačno ozbiljno shvatiti našu siutaciju i naše probleme – rekoše nam neki zabrinuti zaposlenici suda.

Doznali smo da je i sama Nela Mešin dugo bila na bolovanju, i to neprestano od 15. veljače do 14. travnja 2023., da bi se vratla na posao i novo bolovanje otvorila 17. travnja, na kojemu je bila do 28. travnja.

Kada se predsjednica Mešin bavi radnicima, počeli su se i oni baviti njome pa je iz ovog njezina bolovanja lako zaključiti da se nakon 42 dana predsjednica vratila i počela raditi samo zato što joj plaću više ne isplaćuje poslodavac nego HZZO. Tada naknada za bolovanje ne može biti veća od 565,04 eura bez obzira na visinu prosječne plaće i postotak osnovice.

Nakon tri dana rada Nela Mešin je opet otvorila bolovanje, upravo da ne bi dobivala ovih 565 eura, nego gotovo cijelu svoju plaću od 16 tisuća kuna. Tako je od kuće i s bolovanja slala kontrole bolovanja drugima, potpisivala ocjene službenicima, odobravala sutkinji rad od kuće i tako redom, kao da je apsolutno prisutna.

Novi Zakon o radu definira i situaciju kada će u državnim službama visina plaće zaposlenika dijelom ovisiti o ocjeni njihova šefa. Čuli smo da je Nela Mešin rekla da jedva čeka da se taj zakon počne provoditi, a velika većina nezadovoljnih očekuje da do tada Nela Mešin zbog svega ovoga više neće ni biti predsjednica Upravnog suda u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:17