StoryEditor
Hrvatskaprihvatili zahtjev

Stiže nova potpora za poljoprivrednike: država će za stajsko gnojivo davati 215 eura poticaja po hektaru

Piše Stanislav Soldo
14. lipnja 2021. - 07:28

Unatoč tome što su na raspolaganju imali velike količine stajskoga gnojiva, koje su i koristili u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, domaći poljoprivrednici do sada nisu mogli ostvariti poticaje u sklopu izravnih potpora i IAKS mjera ruralnog razvoja. Pravo na poticaje imali su samo oni poljoprivrednici koji su koristili uvozno (najčešće talijansko) briketirano organsko ili organo-mineralno gnojivo.

Na ovaj je problem resorno Ministarstvo poljoprivrede upozorila udruga "Neretvanska mladež", tražeći da se u izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama ruralnog razvoja za 2021., koje su upravo na e-savjetovanju, uvrsti i potpora za korištenje domaćeg stajskog gnojiva.

– Želimo umjesto uvoznog koristiti domaće stajsko gnojivo, koje je nusproizvod hrvatskih stočara. Najčešće se radi o ovčjem ili kozjem stajskom gnojivu, ali ima i gnojiva iz uzgoja goveda. Nebitno o kojem se gnojivu radi, želimo napomenuti da to gnojivo ne dolazi s velikih farma, nego se radi o stajskom gnojivu koje je nusproizvod manjih stočara, obično s naših brdsko-planinskih područja, iz Dalmatinske zagore i Like – istaknula je u svojim primjedbama na e-savjetovanju o novom pravilniku udruga "Neretvanska mladež".

Obrazložili su da je direktivom EU-a odobreno korištenje osušenog stajskog gnojiva i dehidriranog gnojiva peradi, kompostiranog životinjskog izmeta, uključujući i kompostirano stajsko gnojivo.

– Slijedom navedenog, molimo vas da se ovim izmjenama definira na koji način i uz koju dokumentaciju možemo koristiti domaće stajsko gnojivo te koju je dokumentaciju za gnojivo potrebno imati – upitali su neretvanski poljoprivrednici, koji pak smatraju da bi veća primjena gnojiva domaćih stočara pomogla održivom gospodarenju, kako stočarskih gospodarstava tako i nas u biljnoj proizvodnji, a istovremeno bi imalo veliki učinak na hrvatsko gospodarstvo.

Nakon ovih primjedbi, Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je zahtjeve neretvanskih poljoprivrednika te je utvrđena novčana potpora u iznosu od 215 eura po hektaru na kojem se koristi domaće stajsko gnojivo.

– Ciljanim izmjenama i dopunama predviđena je podrška za novu operaciju Mjere 10 Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama, koja će biti korisna i stočarima te će obogatiti i sačuvati tlo – priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 10:30