StoryEditor
Hrvatskašto kaže struka?

Stiže li koronavirus s pošiljkama iz Kine? Građani u panici bacaju paketiće u smeće, pitali smo našeg poznatog epidemiologa ima li razloga za strah  

31. siječnja 2020. - 09:05
Dragan Matić/Hanza media/Ilustracija

U strahu su velike oči, zabrinutost od potencijalne zaraze koronavirusom toliko je snažna da brojni ljudi s velikim oprezom gledaju i na naručenu robu koja poštom dolazi iz Kine. Predmeti, garderoba, parfemi, tehnika, raznorazne sitnice, sve naručeno preko platformi eBay, Wish, Alibaba i drugih izazivaju bojazan kod naručitelja.

Zbog toga mnogi od njih neotvorene pakete bacaju u prvi kontejner. Neki su nam Splićani naveli kako su pošiljke prvo sterilizirali, a ima i onih koji će ih na duže vrijeme, neotvorene, u vrećici, dok korona po svijetu odradi svoje, držati sa strane, na sigurnom, izoliranom mjestu. Brojni s ovakvim upitima dolaze u ljekarne, raspituju se kod svojih liječnika, u svakom slučaju strepe od svega što im s kineskog tržišta stiže na kućna vrata. Razloga za zabrinutost ipak nemaju.

Naš vodeći stručnjak dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., specijalist epidemiologije, voditelj Službe za zaraznu epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poručuje kako straha od pošiljki s kineskog područja nema. U sada najeksponiranijoj zdravstvenoj ustanovi u našoj zemlji smatraju kako se pakete s kineske adrese bez straha može primati i otvarati te sadržaj koristiti.

image
Dr. Bernard Kaić

- Na temelju dostupnih podataka smatramo kako je rizik od prijenosa novog koronavirusa na ljude preko poštanskih pošiljki zanemariv. Naime, prijenos novog koronavirusa preko poštanskih pošiljki nije još nigdje zabilježen. Iako nisu u potpunosti razjašnjeni putovi njegova prijenosa, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt poput obiteljskog kontakta, njegovanjem oboljeloga. Ili manipuliranjem s bolesnikom u zdravstvenoj ustanovi – veli uvaženi stručnjak.

Svi do danas poznati koronavirusi, veli dr. Kaić, uključujući virus koji je prije 18 godina uzrokovao SARS, te onaj što je unatrag sedam godina uzrokovao MERS, prenose se izravnim bliskim kontaktom. Dakle kapljičnim putem, i vrlo su osjetljivi na atmosferske uvjete, što znači da vrlo kratko zadržavaju infektivnost izvan ljudskog tijela. I što zanima brojne naručitelje paketa s kineskog područja, ni za jedan od njih nije utvrđen prijenos preko poštanskih pošiljki.

- Imajući u vidu sve što je poznato o novom koronavirusu i otprije poznatim koronavirusima, smatramo da je rizik od prijenosa poštanskim pošiljkama zanemariv – veli dr. sc. Bernard Kaić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 07:27