StoryEditor
HrvatskaAFERA 'SMS'

Steže se obruč oko Brkića: znakovito je da sud produžio pritvor i Curiću, vozaču u Ministarstvu poljoprivrede i kumu drugog čovjeka HDZ-a, iako su svi svjedoci u njegovu slučaju ispitani...

Piše Marina Karlović-Sabolić
20. prosinca 2018. - 00:42

Sud ne vjeruje ni Franji Vargi ni Blažu Curiću. Dvojac osumnjičen u aferi "SMS" i iduća će dva mjeseca provesti u istražnom pritvoru.

Tu je odluku u srijedu donio Županijski sud u Osijeku, pravdajući je što mogućnošću utjecaja na svjedoke, što opasnošću od ponavljanja kaznenog djela.

– Nakon provedenog ročišta, zbog činjenice da istraga nije dovršena, te zbog novoutvrđenih činjenica i dokaza u istrazi, prihvaćen je prijedlog USKOK-a da se protiv navedenih okrivljenika produlji istražni zatvor za iduća dva mjeseca – objavio je glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Znakovito je da su sudske škare odmjerile pritvor Curiću, kumu drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića, iako su svi svjedoci u njegovu slučaju ispitani. ​Za mnoge to je signal da se obruč oko Brkića steže.

Curića istraga tereti da je Vargi dojavio da je "pod mjerama", odnosno da ga policijski istražitelji prisluškuju zbog krivotvorenja SMS-ova za potrebe Zdravka Mamića. No, ključno je pitanje odakle Curiću, vozaču u Ministarstvu poljoprivrede, podaci o tajnoj istrazi MUP-a. I je li Vargi, preko Curića, zapravo htio pomoći sam Brkić. Ako istražitelji USKOK-a to uspiju dokazati, politička karijera najutjecajnijeg HDZ-ovca mogla bi doći svojem kraju.

Pitanje saborske većine

U HDZ-u su dugo vagali što učiniti u slučaju da se sumnje protiv Brkića pokažu istinitima. Jer "otkucavanje" tajne policijske istrage nije sitni prekršaj. U takvim raspravama uvijek se potezalo i pitanje bi li, u slučaju najcrnjeg scenarija, Brkićevo isključenje iz redova HDZ-a u pitanje dovelo Plenkovićevu većinu u Saboru.

Premijer je dugo živio na tankoj, iako stabilnoj većini od 78 ruku. No, zadnjih mjeseci zastupnički klub Milana Bandića u Saboru je, zahvaljujući prebjezima iz SDP-a, nabujao na 12 zastupnika. Ako se obistine najave da će uskoro premašiti broj od njih 14, koliko u Saboru imaju ključni HDZ-ovi partneri u HNS-u i manjinama, bit će to jasan znak da premijer i HDZ-ovi ministri, ma što da se s Brkićem dogodi, mogu mirno spavati. Jer u klubu zastupnika zagrebačkoga gradonačelnika imaju rezervnu klupu da, po potrebi, podebljaju svoju većinu.

– Nakon ovoga Plenković ima puno veći manevarski prostor. Dobio je većinu u Saboru i više nije izložen neprestanim propitivanjima ima li 76 ruku ili nema. Osigurao je većinu i u Zagrebu, a ni oni poput Milijana Brkića kojima visi mač nad glavom zbog afere SMS više nisu opasnost za opstanak Vlade – kaže za "Slobodnu Dalmaciju" komunikacijski stručnjak i bivši premijerov savjetnik Krešimir Macan. Ako se doista dokaže da Plenkovićev zamjenik u HDZ-u ima svoje prste u odavanju tajnih policijskih mjera praćenja Franje Varge – autora lažnih SMS-ova, mailova i dokumenata koji je, kako se čini, radio i za Zdravka Mamića, i za Tomislava Karamarka, i za Ivicu Todorića – Plenković će moći sankcionirati predvodnika desne stranačke struje. Bilo da ga smijeni sa svih funkcija u HDZ-u, bilo da ga isključi iz stranke. Bandićev kontingent u tom će slučaju biti jamstvo da Brkićev eventualni odlazak neće izazvati nikakve potrese u vladajućoj većini.

Moguća rekonstrukcija Vlade

Jednako tako, u slučaju da se Plenković odluči zbog loših rezultata smijeniti nekog od svojih ministara – a u zadnje vrijeme najčešće se u tom kontekstu spominju imena ministra zdravstva Milana Kujundžića i ministra državne imovine Gorana Marića – više ne treba strahovati da mu oni, nakon što se vrate u Sabor, mogu uzvratiti rušenjem parlamentarne većine.

Jer bi i bez njih u Saboru mogao imati dovoljno ruku da opstanak njegove Vlade više ne bude doveden u pitanje.

 

item - id = 580715
related id = 0 -> 1126237
related id = 1 -> 1102888
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 14:18