StoryEditorOCM
Hrvatskanikad kraja ratu u malim mistima

Spomenik žrtvama komunizma do 90. podijelio ‘crvene Vodice’

Piše PSD.
20. srpnja 2012. - 00:51
Nakon četiri godine prijepora i polemika, u Vodicama je, na središnjoj gradskoj lokaciji između Autobusnog kolodvora i marine, počelo postavljanje “spomenika žrtvama komunističkog režima 1941.-1990.”, na inicijativu Udruge “Hrvatski domobran”, a po idejnom rješenju akademskog kipara Kazimira Hraste. Izgradnju spomenika podržalo je vodičko Gradsko vijeće u kojemu HDZ ima većinu, ali je šira lokalna zajednica do danas ostala duboko podijeljena oko oportunosti takvog obilježja usred “crvenih Vodica”.

- Čemu ovaj spomenik, komu u Vodicama to odgovara i treba li nam da ovo malo ustaničko mjesto bude poznato po takvom spomeniku? Koje su to žrtve komunističkog režima 1941.-1990., kada su pale, koje su zasluge za Hrvatsku onih kojima se spomenik podiže, sve je to nepoznato. Čini se da se u Vodicama zapravo podiže spomenik gubitničkoj, poraženoj vojsci, kakvog nigdje u Europi nema - ističe predsjednica vodičkog SDP-a Marija Alfirev, ocjenjujući da se tim činom žele poljuljati temelji antifašizma koji je i u preambuli Ustava RH, pa se, kaže, time krši i Ustav.

Ovo je presedan

- Takav spomenik u Vodicama bit će pravi presedan s obzirom na to da se radi o mjestu koje je 1941. godine imalo 3024 stanovnika, a više od 1700 ih je sudjelovalo u Drugom svjetskom ratu na strani antifašizma. Radi se o većini mještana, pa SDP traži hitnu reviziju odluke o nazivu spomenika, ali i objavljivanje popisa žrtava komunizma kojima se spomenik podiže - decidirana je čelnica SDP-a Vodica. Čvrsto vjeruje da je ovakav spomenik put u nove podjele.

- Pozivanje Udruge “Hrvatski domobran” na Deklaraciju Hrvatskog sabora i Deklaraciju Vijeća Europe iz 2006. godine u koliziji je - tvrdi Alfirev - s intencijom spomenika.

- Obje deklaracije izričito obuhvaćaju razdoblje od 1941. do 1945. godine, a inicijatori kontroverznog vodičkog spomenika govore o žrtvama do 1990. godine, čime je obmanuta javnost. Gradsko vijeće Vodica u dva protekla saziva, s različitim gradonačelnicima i sastavom, nije dobro procijenilo namjeru “Hrvatskog domobrana”, niti konzultiralo širu javnost, što ima za posljedicu pogrešnu odluku i zato tražimo njezinu reviziju - poručuje Marija Alfirev u ime SDP-a Vodica.

- Gradsko vijeće podržalo je inicijativu Udruge “Hrvatski domobran” cijeneći da svaka žrtva ima pravo na mjesto gdje joj se obitelj i nasljednici mogu pokloniti - kaže gradonačelnica Vodica, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev (HDZ). Inicijatori su bili dužni do izgradnje spomenika, napominje, izići s točnim popisom imena žrtava. No, oni to nisu napravili, a prvu fazu spomenika su završili.

- To me iznenadilo, jer su radili u vrijeme kada su u Vodicama svi drugi građevinski radovi zabranjeni, a od Grada nisu tražili ni suglasnost. Moja je ideja bila da radovi krenu u rujnu, pa bi tako turisti ove godine imali zelenu površinu, a iduće atraktivan spomenik - nevoljko će Branka Juričev Martinčev. Predsjednik županijske udruge “Hrvatski domobran” Nikola Španja, suprotno od SDP-ove teze da je spomenik izvor dubokih podjela među Vodičanima, smatra da je riječ o simbolu i poruci ljubavi, mira i suosjećanja sa stradalima, neovisno o njihovoj ideologiji.

Spomenik bez imena

- Nikakvih imena na spomeniku neće biti. To je odluka Upravnog odbora udruge HD jer je prevelik broj žrtava i ne bi stao na spomenik. Osim toga, mi ne istražujemo tko je koga i zašto ubio, mi samo obilježavamo žrtve - kaže Španja.

- Znamo da su Vodice partizansko i komunističko mjesto i da je ubijeno puno nevinih ljudi po nalogu Partije. Znamo i da svi partizani nisu bili komunisti, da je među njima bilo i vjernika, ali znamo i da je za najveći broj žrtava odgovorna komunistička ideologija - smatra Španja, naglašavajući kako su od komunističkih ideologa ubijeni i njegovi djed, baka, otac...

Španja tvrdi da su i na vodičkom spomeniku sudionicima antifašističke borbe imena desetak osoba koje su komunisti sami pobili. - I to su žrtve komunizma, a ne fašizma, zar ne - veli Španja, uvjeravajući nas kako je ovim kontroverznim spomenikom baš žele poručiti da je dosta podjela i ideologija...

davorka blažević
Snimio Nikša stipaničev / cropix

Trošak 2,6 milijuna ili 300 tisuća kuna

Predviđeni troškovnik spomenika iznosi 2,6 milijuna kuna. To nam je potvrdila i gradonačelnica Branka Juričev Martinčev, napominjući da je Grad Vodice u tekućem proračunu za tu namjenu osigurao 150 tisuća kuna, od čega su podmireni autorski honorar i dio radova izvođača, vodičke tvrtke “Minigradnja”. Sve ostalo briga je inicijatora spomenika. Predsjednik udruge HD Nikola Španja tvrdi, međutim, da se radi o puno skromnijim sredstvima te da će biti dostatno oko 300 tisuća kuna.

- Sama skulptura nas je stajala oko 43 tisuće kuna, a za postavljanje fontane, rasvjete, zvučnih efekata i uređenje okoliša bit će nam dovoljno oko 250 tisuća kuna. Sve su to - ističe Španja - sredstva donacija građana, naših umirovljenika, pa i samog izvođača koji nam je “poklonio” dobar dio radova.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 16:08