Šibenikšok i nevjerica

Zbog žurbe na trajekt uletjela u prvu mjenjačnicu pa gorko zažalila: Tek kad sam sjela na brod shvatila sam koliko sam zakinuta; Djelatnica ima svoje objašnjenje...

Piše Marina Jurković
mjenjačnica

Žurba je gospođu Ninu Pečenko, slovensku državljanku koja će se uskoro trajno preseliti na otok Prvić, koštala najmanje 140 kuna. Za tu je svotu, smatra, zakinuta u vodičkoj poslovnici tvrtke Auro Domus, gdje je u ponedjeljak, 2. rujna, promijenila 200 eura u kune. Pozvala nas je, stoga, u Vodice da osobno svjedočimo ishodu njezina usmenog prigovora u samoj mjenjačnici, budući da pismeni upućen e-mailom u dva dana nije polučio nikakav rezultat.

– Želeći što prije stići na brod koji je iz Vodica prema Prviću trebao krenuti za 15-ak minuta, ušla sam u prvu mjenjačnicu, u ovom slučaju Auro Domusovu kod vodičke gradske tržnice, na Trgu hrvatskih mučenika 2, ne vodeći previše računa o tečaju budući da se, makar je tako bilo do sada, razlika pri zamjeni eura u kune u različitim mjenjačnicama uglavnom mogla mjeriti u nekim sitnijim svotama. Uzela sam novac i račun i požurila na brod. Tek kad sam sjela na brod, pažljivije sam pogledala račun i shvatila da mi je isplaćeno samo 1300 kuna. U nevjerici sam prebrojila i novac. Bilo je točno toliko.

Odmah sam, naravno, potražila internetsku stranicu Auro Domusa na mobitelu, koja propagira dostupnost svih značajnijih svjetskih valuta u brojnim poslovnicama diljem Hrvatske, dostupnost i pristupačnost usluge, kao i pristupačnost samog tečaja bez provizije. Zaista je tečaj koji je bio dostupan na internetskoj stranici iznosio 7,1 ili 7,2 kune. Više se ne mogu sjetiti, a danas se, na primjer, za jedan euro nudi 7,31 kuna – objasnila nam je gospođa Pečenko dok smo preko tržnice hodali prema odredištu.

Žalim slučaj

U Auro Domusovoj mjenjačnici zaposlenici je u kratkim crtama izložila problem i pokazala račun, no ispostavilo se da je prigovor stigao prekasno. Zaposlenica s druge strane pulta istaknula je, naime, da je račun stranci, na njezino izričito traženje, moguće stornirati jedino ako se osoba predomisli istog trenutka dok je još uvijek u mjenjačnici.

– Ako ne reagirate odmah, i ako se ne žalite u tom trenutku prije nego ste izišli iz mjenjačnice, onda ne možete više poduzeti ništa. Nakon tri dana vam zaista ne mogu pomoći. Nama je tečaj takav – kakav je.

Ako mijenjate do 800 eura u kune, onda je euro 6,5 kuna, a iznad 800 eura je 7 kuna. Takva je tečajna lista, a ja ne određujem tečaj, već mi je zadan u kompjutoru. Kao djelatniku mi je jedino bitno da vam isplatim točan iznos i da uzmem točan iznos od vas. Međutim, ako vama baš u tom trenutku ne odgovara tečaj, možete zatražiti da storniramo račun. Meni to nije problem, ali od onog trenutka kad ste mi otišli iz poslovnice, ja više nemam ništa s tim – bila je izričita zaposlenica.

Daljnja je konverzacija bila izlišna, to prije što se na tečajnoj listi izvješenoj u vodičkoj poslovnici Euro Domusa euro nije pomaknuo ni za lipu više. I jučer bi gospođa Nina za 200 eura dobila 1300 kuna.

Ružna preporuka

– U biti nitko drugi nije zabrljao nego ja, i to sve zbog silne žurbe da prispijem na brod. Da sam nekim slučajem eure promijenila u pošti u Prvić Šepurini, bilo bi mi isplaćeno 1440 kuna. Ipak, ovo ne smatram korektnim poslovanjem, niti primjerenom provizijom i samo zbog toga sam vas pozvala jer mi je cilj upozoriti druge da ne ponove istu pogrešku. Osim toga, uvjerena sam da ovakva praksa nije lijepa turistička preporuka i da bi netko o tome zaista trebao povesti računa – zaključila je gospođa Pečenko.

#TURISTI#VODICE#MJENJAčNICA