Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

Koronavirus
StoryEditor

SMS KREDITI ZA OČAJNIKE Dobiješ 1000, a za mjesec dana moraš vratiti 1250 kuna

Piše PSD.
2. srpnja 2011. - 01:18
Brzi krediti koji se realiziraju u ‘roku od samo 15 minuta’, odnosno kratkoročne pozajmice u iznosu do 1500 kuna, većini očajnika kojima hitno treba novac mogu se činiti kao slamka spasa. Kad se, međutim, uzme u obzir da će netko za takvo ekspresno izlaženje iz minusa morati platiti i do 30 posto naknade, i to u roku od mjesec dana, ovakva posudba prije bi se mogla činiti kao medvjeđa usluga.

Naime, mikrokredite uz ogromne “kamate” Hrvatima nudi tvrtka “Mobitel proizvodi” u vlasništvu švedskih državljana, a skupe pozajmice odnedavno na našem tržištu putem SMS-a daju i Islanđani, točnije tvrtka Odmah koja upravlja portalom Minikredit.hr. Ukoliko od spomenutih tvrtki uzmete zajam u iznosu od 1400 kuna, za 30 dana dužni ste ga vratiti, i to uz naknadu od 350 kuna, odnosno 25 posto.

Ako vam je “za prvu ruku” dovoljno 700 kuna, za mjesec dana pozajmljivačima ćete morati platiti ukupno 910 kuna, što znači da naknada za ovu posudbu iznosi 210 kuna ili 30 posto.

Usporedbe radi, Hrvatska narodna banka naredila je bankama da od danas, odnosno od 1. srpnja, ne smiju građanima naplaćivati kamatu veću od 12 posto, pa je i iz toga razvidno o kakvim je megalomanskim naknadama riječ kad je u pitanju realizacija brzih i malih zajmova.

Ne odaju broj klijenata

Iz tvrtke Mobitel proizvodi koja nudi zajmove putem svoje stranice InstantKredit.hr odgovorili su nam kako željeni iznos kredita građani “sigurno i jednostavno mogu imati na svom računu u roku od samo 15 minuta” zahvaljujući jedinstvenom sustavu za identifikaciju i kreditnu procjenu tvrtke Instantor AB.

Na upit koliko su odobrili zajmova otkako su prisutni na hrvatskom tržištu, odgovaraju kako ne mogu odati taj broj, no da imaju mnogo zadovoljnih klijenata, te da iz mjeseca u mjesec bilježe trend rasta. Kod njih se, kaže, najčešće traži zajam u iznosu od 1000 kuna, s pripadajućom naknadom od 250 kuna.

Iz Mobitel proizvoda napominju i da im nije potrebna licencija Ministarstva financija za poslovanje, te da rade u skladu sa zakonima Republike Hrvatske.

- Dijalog s Ministarstvom financija je postojao tako da je ono upoznato s našim radom od početka osnivanja – poručuju iz Mobitel proizvoda.

Iako su nam i iz tvrtke Odmah koja preko portala Minikredit.hr nudi kratkoročne zajmove rekli poslati odgovore na pitanja upućena e-mailom, to do zaključenja ovog teksta, ipak, nisu napravili.

Naplata potraživanja

- Ovo je, prema našem mišljenju, lihvarenje. Posrednička naknada koju uzimaju spomenute dvije tvrtke ne može se nazvati nikako drugačije nego lihvarskom. Ono što je najgore u svemu tomu jest što se u ovom poslu “puca” na očajnike, sirotinju koja se nađe u užasnoj stisci i vjerojatno jedini način da se što brže domogne nekog novca jest da se ovoliko zaduži. Ovo su dvostruko skuplji krediti nego što ih banke uopće smiju nuditi. Stoga bi trebalo provjeriti jesu li ove tvrtke registrirane za financijsko poslovanje – drži Nela Kovačević, predsjednica splitskog Savjetovališta za zaštitu potrošača.

Ono što je još sporno, prema njezinom mišljenju, jest i to što se na Internet stranicama na kojima nude spomenute zajmove; Minikredit.hr i Instantkredit.hr, uopće ne razjašnjava koliko će korisnik zajma platiti u slučaju kašnjenja s vraćanjem novca. Spominje se, naime, angažiranje tvrtke za naplatu potraživanja, a primjenjuje li ona postupak ovrhe ili neku druga metodu, nije jasno.

U Ministarstvu financija pokušali smo doznati imaju li tvrtke Mobitel proizvodi i Odmah licenciju za potrošačko kreditiranje, no na poslani e-mail jučer nismo dobili odgovor.

Na istoj smo adresi htjeli utvrditi i jesu li tvrtke koje daju SMS-kredite iskoristile rupu u zakonu prema kojoj uopće ne moraju imati takvu licencu jer daju zajmove ispod 1500 kuna, no ni to, na žalost, nismo uspjeli saznati.

linda perić

U TRI KORAKA DO POZAJMICE

1. Zainteresiranima za podizanje brzog kredita na Internet stranicama nudi se ispunjavanje obrasca “Zatraži zajam”. Nakon toga obavještava ih se o načinu na koji će tvrtki dostaviti potrebnu dokumentaciju.

2. Ukoliko udovoljavate uvjetima za odobrenje zajma, tvrtka koja nudi kredite o tomu će vas obavijestiti putem SMS poruke na broj mobitela, odnosno slanjem e-maila. Potencijalni iznosi ovih mikrokredita su 700, 1000 ili 1400 kuna, a možete ih dobiti u slučaju da zadnjih 12 mjeseci niste sklopili nikakav drugi Ugovor o zajmu.

3. Potvrda o sklopljenom ugovoru stranci se potom dostavlja na e-mail adresu ili preporučeno poštom. Osoba kojoj je odobren zajam može putem korisničke stranice, obrasca “Postojeći sam korisnik” ili putem SMS-a, uputiti tvrtki koja izdaje kredite zahtjev za isplatom zajma sa sljedećim sadržajem: “KREDIT IZNOS_ZAJMA” (u kunama) (npr. KREDIT 700 za isplatom zajma od 700,00 kn) nakon čega će zaprimiti obavijest sadržaja: “Poštovani, Vaš zahtjev za isplatom zajma je zaprimljen.” Odobreni iznos isplaćuje se na tekući račun stranke.
#SMSKREDITI

Izdvojeno