StoryEditor

Ministarstvo financija: SMS krediti lihvarski, ali su legalni

Piše PSD.
2. srpnja 2011. - 20:36
Mikrokrediti koji se SMS-om realiziraju u 15 minuta mogu biti lihvarski, ali su i legalni. Tvrtke “Mobitel proizvodi” i “Odmah”, koje zajmove nude preko svojih internetskih portala, uopće ne trebaju licenciju za potrošačko kreditiranje jer su iskoristile rupu u zakonu, što nam je jučer potvrđeno i iz Ministarstva financija.

Od 1. siječnja 2010. godine, odnosno stupanjem na snagu Zakona o potrošačkom kreditiranju, davatelji kredita i kreditni posrednici ne bi smjeli pružati svoje usluge bez odobrenja Ministarstva, no to se ne odnosi na spomenute dvije tvrtke. “Mobitel proizvodi” su, podsjetimo, u vlasništvu švedskih državljana, dok je kao vlasnik tvrtke “Odmah” registriran Islanđanin.

“Prema članku 3. Zakona o potrošačkom kreditiranju, propisuje se da se isti pravni propis ne primjenjuje na ugovore o kreditu koji obuhvaćaju ukupan iznos kredita manji od 1500 kuna ili veći od milijun kuna. Budući da trgovačka društva ‘Mobitel proizvodi’ i ‘Odmah’ d.o.o. pružaju usluge potrošačkog kreditiranja za zajmove u iznosu manjem od 1500 kuna, na njih se ne primjenjuje Zakon o potrošačkom kreditiranju”, odgovaraju iz Ministarstva financija i napominju kako spomenute tvrtke sukladno tomu nikad nisu ni zatražile odobrenje za usluge potrošačkog kreditiranja.

Podsjetimo i kako je Zakonom o obveznim odnosima uređena najviša dopuštena efektivna kamatna stopa i ona od jučer, odnosno od 1. srpnja, iznosi 12 posto godišnje.


LINDA PERIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 05:26