StoryEditorOCM

Slavonski Brod: evakuirana obitelj, stižu Josipović i Kosor

Piše PSD.
2. lipnja 2010. - 10:50

Jutrošnji podatci da vodomjeri pokazuju stagniranje, pa čak i blagi pad, vodostaja kanala Glogovica i Jelas – daju slabašnu nadu mještanima poplavljene Slobodnice i podcrkavačkog bazena da su vode ublažile svoj bijes.

S druge strane bilježi se porast vodostaja kanala Biđ, Orljave i rijeke Save, a desetak mještana Vrpolja, gdje su tri ulice poplavljene, tijekom protekle večeri moralo je biti evakuirano, baš kao i šesteročlana obitelj iz brda Košarevac zbog pojave klizišta. Ondje postoji velika opasnost za proširenjem klizišta te je moguća evakuacija i drugih žitelja.

Danas će poplavljena područja obići predsjednik države Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor.

No, to nikako ne znači da je pretekla noć bila mirna. Mještanima su u pomoć noćas priskočili i pripadnici specijalne policije, a na spašavanju ljudi i imovine u brodskoj je županiji angažirano više od pet stotina djelatnika hrvatskih voda, vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite.

Angažirana je i Gorska služba spašavanja iz Požege koja ima čamce i koji prema potrebi mogu brzo doći do poplavljenih područja.

Vatrogasci su u Brodu imali 45, a u Novoj Gradiški 30 intervencija na izbacivanju vode iz podruma. Danas su u JVP Slavonski Brod stigle 2 cisterne za prijevoz pitke vode kapaciteta 7.000 litara, 5 agregata te plutajuće crpke.

U cijeloj je županiji proglašeno stanje elementarne nepogode. Evakuirane su obitelji iz ukupno 36 kuća od Slobodnice na zapadu do Vrpolja na istoku županije.

Poplavljene ceste i njive brane se zečjim nasipima baš kao i dio uz auto cestu Zagreb - Lipovac. Štete će biti ogromne a zbrajat će se tek kada se voda povuče.

Zavod za javno zdravstvo BPŽ i Vodovod Slavonski Brod izvršili su uzorkovanje vode iz javnih vodovoda – problem predstavljaju vodovodi na području Odvoraca kao i na području Nove Gradiške, Dragalića, Rešetara i Bogićevaca (voda nije ispravna za piće). Nije bilo prijava epidemije gastroenterokolitisa.

Željko Mužević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 07:26