StoryEditor
Hrvatskapretjerano

Skupo je biti neredoviti maturant koji živi u Splitu: potvrda o maturi poslana poštom košta 56,50 kuna

3. kolovoza 2020. - 20:54
Vojko Bašić/HANZAMEDIA

Iznenadila me visina dostave, mislio sam da je dite možda naručilo nešto. Kad ono, list papira u plastičnoj omotnici, a cijena poštarine 56,50 kuna!

Važan je to papir, potvrda o položenom ispitu državne mature, međutim, kako kaže otac djeteta kojemu je na kućnu adresu iz Zagreba u Split stigla spomenuta pošiljka, neugodnost je izazvala visina troška dostave. Jer, prema specifikaciji na dostavnom računu Hrvatske pošte, radi se o „paketu 1/1“, teškome ravno - 0,033 kg.

Poučak je to i za sve buduće pristupnike državnoj maturi koji nisu redoviti maturanti, a koji žive izvan Zagreba, da negdje u troškovniku izdataka vezanih za polaganje državne mature i upise na fakultete ukalkuliraju i ovaj (nepredviđeni) trošak.

U našoj priči riječ je, naime, o pristupniku državnoj maturi iz Splita (podaci poznati redakciji op.a.) koji je ranije izašao iz sustava srednjoškolskog obrazovanja, a ti se kandidati na državnoj maturi vode kao „ostali pristupnici“.

Oni na maturu ponovno izlaze, na primjer, ako žele popraviti ocjenu iz nekog predmeta od prethodne godine, jer im je potrebna za upis željenog fakulteta.

Ljetni rok

U tu kategoriju, osim njih, ulaze i hrvatski državljani iz drugih zemalja, primjerice Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i ostalih, koji se žele upisati na neko od hrvatskih visokih učilišta. Oni maturu polažu u ispitnim centrima u pet hrvatskih gradova, Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Slavonskom Brodu, a ne u školama kao redoviti učenici.

Također, za razliku od redovitih maturanata koji su netom završili srednju školu i koji potvrde/svjedodžbe o položenim ispitima državne mature preuzimaju u svojim školama prema utvrđenom rasporedu, „ostali pristupnici“, bez obzira gdje su polagali ispite mature, te potvrde mogu preuzeti jedino u Zagrebu ili im mogu biti poslane na kućnu adresu.

Izuzetak su jedino pristupnici izvan Republike Hrvatske, kojima se te potvrde ne šalju poštom. Kako objašnjavaju u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), ustanovi koja provodi državnu maturu, svake godine, pa tako i ove, praksa preuzimanja tih potvrda za „ostale pristupnike“ je ista.

- Pristupnici koji nisu redoviti učenici, kandidati koji su ove godine ponovno polagali ispite i kandidati iz BiH preuzimali su potvrde s ljetnog roka mature 22. srpnja u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu. Potvrde su se nakon tog datuma mogle preuzeti u prostorijama NCVVO-a u Zagrebu, a onima koji ih ne mogu osobno preuzeti, ostavljena je mogućnost da ovlaste druge osobe za preuzimanje uz punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika – objašnjavaju iz NCVVO-a.

Tisuću dostava

Slanje poštom je četvrta mogućnost, i to uglavnom za pristupnike izvan Zagreba koji zahtjev za dostavu poštom, uz navedenu opasku „plaćanje pouzećem“, mogu zatražiti na e-adresi NCVVO-a. Nakon toga Centar im potvrde šalje na kućnu adresu, a opcija je dogovorena s Hrvatskom poštom i primatelju jamči isporuku u roku od 24 sata.

Naravno, u tom trenutku nitko od „ostalih pristupnika“ izvan Zagreba nije upoznat s cijenom dostave potvrde/svjedodžbe, a iz NCVVO-a kažu kako te cijene formira Hrvatska pošta kojoj ide i navedena poštarina.

- Godišnje zaprimimo oko tisuću zahtjeva za dostavom tih potvrda poštom, a među njima su i neki koji su zagubili ranije preuzete potvrde ili svjedodžbe. Zahtjevi su intenzivniji u vrijeme upisa na fakultete – navode iz NCVVO-a, odakle izražavaju žaljenje ako su cijene poštarine previsoke.

Cijena dostave potvrde od Zagreba do Splita – 56,50 kuna za „paket“ od 0,033 kg - koja je prilično "opekla" naše sugovornike, bila je povod da odgovore potražimo i u Hrvatskoj pošti.

- Vrstu pošiljke za koju pitate odabrao je i naručio pošiljatelj, a radi se o usluzi brze dostave "Paket 24" kojom je zajamčeno uručenje pošiljaka idući dan u više od 200 mjesta, a koju smo uredno obavili. Cijena slanja pošiljke putem usluge "Paket 24" ovisi o roku uručenja i odabiru osnovnih dopunskih usluga kao što su povratnica, plaćanje pouzećem, uručenje osobno primatelju, nestandardni format i povrat ovjerenog dokumenta – stoji u pismenom odgovoru iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte. Naime, nastavljaju, u konkretnom slučaju na cijenu nije utjecao sadržaj pošiljke, već odabrani način uručenja pošiljke koja je putovala iz Zagreba u Split, a rok je prema odabiru pošiljatelja bio idući dan do 15 sati s uručenjem osobno primatelju na adresi.

- Sve opcije i dopunske usluge navedene su u cjeniku za uslugu "Paket 24" na našoj web-stranici

https://www.posta.hr/UserDocsImages/hp/dokumenti/cjenici/2020/Izvadak_iz_Cjenika_Paket_24_2020_01_02.pdf - poručuju iz Hrvatske pošte.

Ostali pristupnici


Prema podacima NCVVO-a, ove godine u ljetnom roku državnu su maturu polagala ukupno 31.093 pristupnika, od kojih je 26.716 (ukupno 86 posto) bilo redovitih maturanata te 4377 ostalih pristupnika (14 posto).

Njih 870 bilo je iz BiH (20 posto iz kategorije 'ostali pristupnici'). Iz NCVVO-u ne iznose podatke o tome koliko je njih zatražilo slanje potvrda o položenim ispitima mature preko pošte, osim što ponavljaju da Centar na godišnjoj razini zaprimi oko tisuću takvih zahtjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. rujan 2020 11:39