StoryEditor
Hrvatskaborba za koeficijent

Sindikati mijenjaju taktiku, kreću u frontalni štrajk: nastave neće biti do ispunjenja zahtjeva!

Piše PSD
18. studenog 2019. - 21:32

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama objavio je na svojoj službenoj web stranici priopćenje u kojem stoji:

"Središnji odbor našeg Sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja na današnjoj su zajedničkoj sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenog 2019. do ispunjenja zahtjeva."

Tijekom večeri predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenim u srednjim školama Branimir Mihalinec za RTL je potvrdio informaciju da će od utorka s frontalnim štrajkom nastaviti svaki dan do ispunjenja zahtjeva.

Mihalinec je večeras uputio pismo kolegama u kojem kaže:

"Poštovane kolegice i kolege, Središnji odbor našeg Sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja na današnjoj su zajedničkoj sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenog 2019. do ispunjenja zahtjeva.

Izuzetno je važno snažno odgovoriti Vladi Republike Hrvatske kako ne pristajemo na prijetnje, te da smo spremni boriti se za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja. Borba za dostojanstvo nema cijene.

Ukoliko budemo i dalje jedinstveni i odlučni, Vlada Republike Hrvatske bit će primorana ponovno sjesti s nama za pregovarački stol i ponuditi prihvatljivo rješenja.

Sutra ćemo na tiskovnoj konferenciji objaviti rezultate izjašnjavanja o posljednjoj ponudi Vlade.

Planiramo aktivnosti u vrijeme zasjedanja Europske pučke stranke u Zagrebu.

Organizirat ćemo uskoro i prosvjed u Zagrebu na nekom od zagrebačkih trgova.

S poštovanjem,
predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih
u srednjim školama Hrvatske:
Branimir Mihalinec, prof.“

Vladina ponuda odbijena s više od 95 posto glasova

N1 je ranije večeras objavio da se neslužbeno doznaje da bi se štrajk najavljen za utorak u školama u cijeloj zemlji mogao produžiti na neodređeno vrijeme.

Frontalni štrajk koji kreće sutra u skladu je s najavama sindikata obrazovanja da će zaoštriti retoriku nakon posljednje odluke Vlade koju smatraju sramotnom, nižom od prijašnje te pokušajem omalovažavanja štrajkaša i zaposlenih u obrazovanju. 

Sindikalni će čelnici u utorak na konferenciji za medije u 10 sati predstaviti rezultate sindikalnog referenduma među članstvom i štrajkašima. Prema podacima koje su predstavili prošloga tjedna, Vladina ponuda odbijena je s više od 95 posto glasova. Na presici će također pojasniti daljnu taktiku.

Podsjetimo, Vladina posljednja ponuda nudi povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima. Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. U štrajku prema cirkularnom modelu već su 26 dana, tako da je svaki učenik dosad izgubio šest dana nastave, javio je N1.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 03:13