StoryEditor

Sindikat policije podržao Vladin plan zapošljavanja državnih službenika

Piše PSD.
27. svibnja 2015. - 20:53
Sindikat policije Hrvatske podržao je u srijedu donošenje Vladinog plana zapošljavanja prema kojem se tijekom ove godine planira zaposliti 1.040 državnih službenika te ističu da tu nije riječ o povećanju broja policijskih službenika, nego o minimalnim potrebama Ministarstva unutarnjih poslova.

Iz Sindikata policije podsjećaju da je 2012. MUP 'napustilo' više od 2.500 zaposlenih, prirodnim odljevom ili zbog otkaza po sili zakona, a sve osobe primljene u radni odnos u tom razdoblju zaposlene su primjenom klauzule "2 za 1".

"Cijeli policijski sustav primljen je uz primjenu te klauzule, dok u druge službe nije primljena gotovo ni jedna osoba, odnosno primljen je samo minimalan broj osoba na upravnim i poslovima tehnike nužan za obavljanje poslova azila i granice", navodi Sindikat policije u priopćenju te ističe kako se, unatoč prividno velikom broju primljenih, broj zaposlenih u MUP-u smanjio s 26.600, koliko je bilo na početku 2012., na sadašnjih 25.500 državnih službenika.

S druge strane, obveze MUP-a i policije su porasle zbog povećanja kriminaliteta, imigranata, terorizma u susjednim državama odnosno zahtjeva, promjene propisa i povećanja poslova za potrebe unutarnjeg ustroja i rada Republike Hrvatske te povećanih obveza zbog pristupanja naše zemlje Europskoj uniji (zaštita europske vanjske granice i buduće Schengenske granice, policijska suradnja na razini država članica EU).

Sindikat policije ocjenjuje Plan zapošljavanja Vlade RH prvim pozitivnim korakom u zaustavljanju trenda smanjenja broja službenika te Ravnateljstvu policije i čelništvu MUP-a daje podršku, ali i traži od njih da poduzmu daljnje napora za dodatnim zapošljavanjem.

"U posljednih nekoliko godina značajno je smanjen broj policijskih službenika kojih kronično nedostaje, a ova mjera predstavlja samo minimalno 'krpanje' ministarstva i mora biti prvi korak u postizanju optimalnog broja zaposlenika u MUP-u", poručuju iz Sindikata policije Hrvatske.

(H)
Foto: Ilustracija CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 10:55