StoryEditor
HrvatskaJADRANE MOJ

Sin Zorana Milanovića zaposlio se kao novinar na televiziji u vlasništvu poznatog bespravnog graditelja, dobrog očevog prijatelja

7. veljače 2020. - 16:53
'Milanović nikada nije boravio tamo. On poznaje Latkovića, ali tamo nikada nije boravio. Na takve je stvari uvijek pazio'Goran Mehkek/Hanza Media

Sin novoga hrvatskog predsjednika Ante Jakov Milanović odlučio je napraviti predah od studija prava u Nizozemskoj. I okušati se na splitskoj Televiziji Jadran, gdje od siječnja honorarno radi kao dopisnik iz Zagreba.

Milanović junior već je u dnevniku Televizije Jadran objavio prve priloge. Između ostaloga, i izvještaj o međureligijskoj konferenciji na kojoj je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izbjegao novinarska pitanja. O čemu je Ante Jakov Milanović detaljno izvijestio. Iz tog priloga vidi se da mu u njegovim prvim koracima u novinarstvu pomaže iskusni tv novinar i voditelj Robert Škurla, koji je s Milanovićem prilog i supotpisao.

Zanimljivo je da je vlasnik TV Jadrana splitski poduzetnik Stipe Latković, inače poslovni partner Zorana Milanovića. Na jednom od sučeljavanja Milanović se pohvalio da je pružao konzultantske usluge i tvrtki iz Šestanovca koja se bavi proizvodnjom obuće.

image
Stipe Latković voli društvo SDP-ovaca, na slici s Aidom Batarelo
Mario Todorić/Hanza Media

Riječ je upravo o Latkovićevoj "Splićanka – Obući", koja stoji iza poznatog brenda medicinske obuće Dr. Luigi. I koja je nedavno izgubila 18 godina dugi sudski spor s Općinom Šestanovac oko Općinskog doma koji je tijekom privatizacije pod sumnjivim okolnostima došao u Latkovićeve ruke.

Latkovića su hrvatski mediji često nazivali kontroverznim poduzetnikom. Ne bez razloga. Latković je, prema kraćoj verziji, bespravni graditelj koji godinama devastira jadransku obalu.

Prema duljoj verziji, njegova građevinska tvrtka je u bajkovitoj uvali Veliko žalo na Vruji – u zaštićenoj zoni na potezu između Omiša i Makarske – bez potrebnih dozvola sagradila mul dug devet metara.

Nakon što je dobio zabranu građevinske inspekcije, na istoj je lokaciji sagradio i drugi mul. Pa onda - opet bez dozvola - i lukobran, objekte Vruje Resorta i vodospremu.

Do Vruje se nekada moglo doći ili morem, ili uskom šumskom stazom. Latković je probio široki "protupožarni" put, pa se danas do uvale može doći i njime. Pristup uvali je potom zabranio mještanima okolnih naselja.

Pojavile su se i informacije da je kod njega u Vruji u posjetu svojedobno bio i sam Milanović, no njegov glasnogovornik Nikola Jelić je to demantirao.

- Milanović nikada nije boravio tamo. On poznaje Latkovića, ali tamo nikada nije boravio. Iako u to doba nije bio dužnosnik, na takve je stvari uvijek pazio - kazao nam je Jelić.

image
Imanje na Vruji kojim kako hoće upravlja Latković
Joško Ponoš/Hanza Media

Prema koncesijskom ugovoru sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Stipe Latković u uvali Vruja na ukupno 20 tisuća metara četvornih kopnene i morske površine ima pravo iznajmljivati suncobrane, ležaljke, zabavni sadržaj. No, ne i graditi. Iako više puta upozoravan da pomorsko dobro vrati u prvobitno stanje, Latković to nije napravio, a Vruju Resort iznajmljivao je turistima bolje platežne moći.

Županija mu je potom oduzela koncesiju. U znak osvete HDZ-u, Latkovićeva građevinska tvrtka Point Split žali se na sve natječaje koje Grad Split objavljuje vezane za građevinske poslove, a na kojima su oni konkurirali. I tako blokiraju njihovu provedbu.

Latković je kumstvom vezan uz bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, a u javnosti je prozvan "kraljem nogostupa". Njegova tvrtka Point Split zaradila je velikenovac na poslovima održavanja izvankolničkih površina nerazvrstanih cesta na području Splita. Potom i na uređenju dječjeg igrališta na Bačvicama te izgradnji dijela Ulice 141. brigade na Mejašima. Za takve je poslove godišnje uprihodovao 10 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 17:46