StoryEditorOCM
HrvatskaANTUN ILIJAŠ

Šef Komore socijalnih radnika otkrio da bi socijalna radnica u slučaju malene Nikoll opet morala postupiti isto: ‘Nije bilo propusta‘

Piše PSD
23. travnja 2021. - 20:49

U RTL-u Danas gostovao je predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš koji je potvrdio stav komore da nije bilo pogrešaka u slučaju smrti djevojčice Nikoll. 

Upitan je o tome je li šokantno čuti da nije bilo propusta kada je slučaj rezultirao smrću djevojčice. 

- Zvuči da, ali propusta u radu socijalne radnice nije bilo - sve instrumente, sve što je bilo primijenjeno, mogu dati činjenice. Činjenica je da je 2020. na kraju dvaput bila produžavana mjera za sud i ne možete ju promijeniti 3. put- rekao je te dodao da je socijalna radnica tako trebala postupiti i kada bi se sve ponovno odvijalo. 

- Morala je. Zakon nije loš. Roditelji su sve radili da promijene svoj odnos, po nalazima i sve što je pisalo i voditeljica mjere je bila jednom tjedno bila u kući. Njihovi su se partnerski odnosi su se primijenili, djeca nisu bila ugrožena, bili su kod zubara, kod pedijatra.. Oni su prije 2018. imali nasilje u obitelji, ali ljudi imaju pravo se mijenjati. Dan prije tragedije, pozvani su roditelji. Dva psihologa su odvojeno vodila razgovor s majkom i djetetom, gledali su odnose. Dijete prilazi majci. Ono je povraćalo jer i bilo je dogovor da majka dovede dijete doktoru. Oni su to i prije radili- ustvrdio je. 

Na komentar voditeljice kako je greška ipak očita jer bilo nasilja Ilijaš je odgovorio da nije greška jer nisu više mogli držati dijete u drugoj obitelji nego je vraćena u onu pravu. 

- Umjeren je rizik u svakoj siromašnoj obitelji. Hoćemo li svu djecu u siromaštvu izdvajati? Nasilje je bilo prije, tada je visok rizik i zato su dijete izdvojili i produžili mjeru - dakle, prije nego su roditelji se promijenili. Nasilje je bilo 2017. i 2018. godine- rekao je. 

Istaknuo je komentarom kako je Ministarstvo ono koje mora donijeti odluku jer je komora donijela nadzor. Čak 20 spisa je izdvojeni, tvrdi, i urađen je pregled da se vidi što se dogodilo. 

- O Akcijskom planu ne znam ništa što je ministar najavio, mislim da bi bilo dobro da smo uključeni. Rade iste struke, neka one provedu tjedan dana s nama pa da rade- rekao je na kraju Ilijaš za RTL

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 16:42