StoryEditorOCM

Ribić: Tražimo od Vlade javnu Izjavu o namjerama

Piše PSD.
23. srpnja 2009. - 14:00

Od hrvatske Vlade tražimo Izjavu o namjerama u kojoj će stajati što je do sada učinila, što čini i što će učiniti i u kojim rokovima, te da ju objavi javno kako bi javnost mogla nadzirati što je od toga uistinu ispunjeno, a ukoliko ne bude Izjave i ne ispune se mjere iz nje, sindikati će na jesen organizirati prosvjede, pa ako treba pozvati i na prijevremene izbore, rekao je danas zamjenik predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Na konferenciji za novinare povodom trodnevnih razgovora s predstavnicima Vlade uoči donošenja trećeg rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna Ribić je kazao kako je tijekom tih sastanaka, za koje je rekao da nisu bili pregovori već razgovori, Vladi predložio mjere koje bi trebale biti uvrštene u Izjavu, a koje su, prema njegovim riječima, u Vladi načelno podržali "klimanjem glavama".

Među tim su mjerama uvođenje poreza na imovinu i na isplatu dividendi, rast poreza na dobit za tri postotna boda, ukidanje bespovratnih potpora iz proračuna, manje subvencije poljoprivredi, odustajanje od Pelješkog mosta, manja davanja Crkvi i Hrvatima u BiH, izjednačavanje plaća u državnoj i lokalnoj upravi, manji broj općina i gradova i dr.

Ne bude li Izjave i provedbe mjera iz nje, nećemo smatrati da dajemo potporu Vladi, na jesen ćemo na prosvjede, a ako treba pozvat ćemo i na prijevremene izbore, kazao je Ribić.

Rekao je i da prema trenutnim podacima u državnom proračunu nedostaje 11 milijardi kuna, dok bi deficit prihvatljiv "onima koji daju kredite državi" bio oko 5 milijardi kuna, što znači da ovaj rebalans mora biti 'težak' 6 milijardi kuna.

Sindikati javnih i državnih službi bili su protiv bilo kakvog smanjenja plaća, no u tri dana razgovora shvatili su da je to nužno zbog kratkog roka za ozbiljnije reforme, odnosno da se "proračunsku rupu može popuniti jedino tako da se u kratkom roku zahvati u primanja građana". Vlada je rekla da se to mora, a da im socijalni partneri pomognu da nađu rješenje prihvatljivo svima, rekao je Ribić.

Izabrali smo manje loše rješenje jer "krizni porez" od 3 posto neće bitno pogoditi građane, a povećanje PDV-a na 23 posto neće dovesti do inflacije u vremenima deflatornih trendova, istaknuo je Ribić te ponovio kako takvo rješenje smatra razumnim i pravednim.

Osvrnuo se i na jučerašnje pozive ekonomista koji su se sastali s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem na devalvaciju kune te rekao da je problem Hrvatske što zapravo nema pravu stručnu javnost u kojoj bi postojao konsenzus što treba raditi te da bi devalvacija kune bila "katastrofa za ovu zemlju".

(h)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 18:59