StoryEditorOCM
Hrvatskaeto problema

Rast će kamate na kredite. Bankarica Tamara Perko: Neka razmisle svi koji imaju promjenjive kamatne stope

Piše PSD
20. siječnja 2023. - 20:18

Od prošle godine u Hrvatskoj je primjetan rast kamatnih stopa na kredite, a nastavit će se i ove godine. Razlog je zaoštravanje monetarne politike Europske središnje banke koja tako želi suzbiti inflaciju. Uvođenjem eura i banke koje su kao osnovicu koristile Nacionalnu referentnu stopu prelaze na Euribor, a to će poskupiti nove kredite, piše HRT.

Tako bi mjesečna rata za kredite od, primjerice, 70 tisuća eura s promjenjivom kamatnom stopom mogla porasti za 20-ak eura, a ukupni iznos kredita za oko 4000 eura.

No upravo zbog uvođenja eura rast kamatnih stopa u Hrvatskoj još je blag i postupan. Uz to, velika većina stambenih kredita ima fiksne kamatne stope na postojeće kredite pa to povećanje kamata zasad ne bi trebali osjetiti.

U potrazi za stanom ili kućom, većina kupaca treba stambeni kredit. Potražnja, nakon rekordne lanjske godine, i dalje se ne smanjuje. Iako su kamatne stope počele rasti, one su i dalje u Hrvatskoj relativno niske, kažu kreditni posrednici.

- Imamo primjer evo već u Mađarskoj da su stambeni krediti već na 8 posto, dakle to je drastično skočilo, mi trenutno kreditiramo građane bolje nego SAD, usporedivi smo sada trenutno s Njemačkom. Dakle, kamatne stope kod nas se zadržavaju sada negdje oko 3 posto, odnosno nisu narasle više od pola posto u tom sada rastu o kojem svi pričaju, za HRT-ov Dnevnik rekao je Vjeko Peretić, kreditni posrednik.

Razlog zašto su kamatne stope u Hrvatskoj niže nego u drugim europskim zemljama jest nedavno uvođenje eura.

- To su upravo oni pozitivni efekti uvođenja eura, smanjenje valutnog rizika, smanjenje regulatornog troška i neka ekstralikvidnost koja je došla u sustav. Sve ono što su pozitivni učinci eura, dakle, utječe na taj blaži rast kamatnih stopa u odnosu na usporedive zemlje, kazala je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.

Trend rasta kamatnih stopa, koji je počeo prošle godine, zbog protuinflatorne politike Europske središnje banke, nastavit će se i u ovoj godini.

- Ja očekujem da će ove godine kamate ići polako gore, ali samo za nove kredite, i to mnogo manje nego na razini Europske unije, istaknuo je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke, prenosi HRT.

image

Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke

Marko Todorov/Cropix

Većina postojećih kredita, oko 62 posto, ima fiksne kamatne stope, barem prvih 5 do 10 godina.

- Svi stari postojeći krediti, stambeni i drugi, uglavnom su barem djelomično fiksirani, znači tu se neće dogoditi neke promjene, rekao je Schoefboeck.

Najveće povećanje, kao i dosad, mogu očekivati oni čiji krediti imaju promjenjive kamatne stope vezane uz europsku referentnu kamatnu stopu Euribor.

- Točno, jesmo u razdoblju rasta kamatnih stopa, zato i jest savjet da svi oni koji imaju promjenjive kamatne stope, pogotovo Euribor da razmisle o tome da ih fiksiraju, kazala je Perko.

Europska središnja banka prošle je godine već 4 puta podizala referentnu kamatnu stopu, ali već i najavila da će ih nastaviti dizati i dalje, sve dok se ne obuzda inflacija u Europskoj uniji.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 10:18