StoryEditorOCM
Hrvatskadelikatna situacija

Rade s djecom koja imaju poteškoće, a odbijaju se testirati: nepoznato je o koliko se ljudi radi i je li već bilo otkaza zbog toga, ali znakovit je jedan podatak...

Piše Marijana Cvrtila
26. studenog 2021. - 17:25

Među djelatnicima škola koji odbijaju predočiti COVID potvrde ili negativan test za ulazak na radno mjesto ima i – asistenata u nastavi, dakle onih koji rade s najranjivijim skupinama, učenicima s poteškoćama.

Prema informacijama iz škola, na sreću, nije riječ o masovnijoj pojavi, nego sporadičnim slučajevima, ali zasad nijedno tijelo ne raspolaže točnim informacijama o kolikom je broju tih osoba riječ i je li nekome od njih izrečeno prvo upozorenje o mogućnosti izvanrednog otkaza o radu.

– Dobili smo informacije da je među pomoćnicima u nastavi u nekim školama bilo onih koji nisu donijeli ni COVID potvrde niti su se htjeli testirati, ali nemamo uvid u broj takvih osoba – kratko je potvrdila Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, koja ističe da pomoćnici u nastavi mogu sklopiti ili ugovor o radu ili ugovor o djelu.

– Oni koji su sklopili ugovor o djelu za rad u školi kao pomoćnici u nastavi mogu otkaz dati samoinicijativno bilo kad, i nemaju obvezu odraditi otkazni rok, za razliku od onih koji potpišu ugovor o radu – objašnjava Suzana Hitrec.

Na Facebook grupi "Asistenti u nastavi" o ovoj se temi mogu pronaći komentari poput ovoga: "Traže da se mi necijepljeni testiramo, a cijepljeni, koji također prenose virus, ne. Protiv sam potvrda koje nas diskriminiraju i oduzimaju nam slobodu."

Ipak, predsjednica Pun-Hr Udruge pomoćnika u nastavi Iva Tadić kaže kako u udruzi zasad nisu dobili nijednu prijavu iz bilo koje institucije da je netko od članova odbio pokazati COVID potvrdu ili negativan test, iako je u početku bilo problema vezanih uz mogućnost refundiranja novca za testiranje pomoćnicima u nastavi.

– Dopisom koji smo uputili Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) još prije desetak dana upozorili smo na to da pomoćnici u nastavi dobivaju između 2000 i 3500 kuna mjesečne plaće, te da je onome tko sam plaća testove teško preživjeti s 1000 kuna mjesečno, koliko mu u tom slučaju preostane. Također, upozorili smo na nelogičnost da neki pomoćnici za testiranje plaćaju 70, a drugi 150 kuna. Iz Uprave za odgoj i obrazovanje MZO-a potvrdili su kako će se pomoćnicima u nastavi, kao i svim ostalim zaposlenicima škola, troškovi testiranja nadoknaditi, a negdje je to pitanje riješeno na način da škola asistentima taj novac refundira već u roku od dva, tri dana – rekla je Iva Tadić.

Što se tiče mogućnosti da su oni koji su odbijali testiranje u međuvremenu sami dali otkaze, ona ponavlja kako takvih informacija nema, ali da je u posljednje vrijeme ponovno pojačana potražnja za pomoćnicima u nastavi po školama.

– Moguće je da su u nekim školama ravnatelji "šerifi" vršili pritisak na kolege da se cijepe, pa su oni radije odustali i potražili neki drugi posao. Imali smo ranije slučaj da su neki kolege odbijali nositi masku i zbog toga su izgubili posao – kaže Iva Tadić.

Podsjetimo, trenutno u školama u Hrvatskoj radi nešto više od 4000 pomoćnika u nastavi, ali potrebe su, kaže Iva Tadić, barem dvostruko veće, kako u Zagrebu, tako i u drugim županijama.

Brojni problemi, poput niskih plaća, nepriznavanja propisane satnice i drugi, još uvijek čekaju na rješavanje. Kada je u pitanju poštovanje Odluke nacionalnog stožera o COVID potvrdama, s obzirom na to da govorimo o potrebi zaštite ove rizične skupine djece, Iva Tadić kaže da u udruzi ne dvoje o tome da se odluke trebaju poštovati.

– Svatko ima pravo na izbor i slobode, ali naravno da nam je stalo do toga da zaštitimo i sebe i djecu. Nismo za prisilno cijepljenje, ali testiranje ne bi trebalo biti problem. Onaj kome je problem odustat će od tog posla. Odluka je nametnuta svima koji rade u školama, ne možemo tražiti da samo pomoćnici budu povlašteni – smatra Iva Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 17:02