StoryEditor
Hrvatskavelika gesta

Nakon Miloševića u Kninu i Medveda u Gruborima, Plenković ide na komemoraciju u Varivode. Medved izrazio nadu i u zajednički odlazak u Vukovar

Piše PSD, Hina
6. kolovoza 2020. - 20:59
Nikša Stipaničev/Hanza media

Hrvatska se okreće budućnosti, ali ne zaboravlja prošlost. Nakon poruka iz Knina kako svaka žrtva zaslužuje poštovanje, kao i da nevine žrtve nemaju naciju ili vjeru, Plenkovićeva Vlada je odlučila obići svako mjesto gdje su ljudi stradali u Domovinskom ratu. 

RTL doznaje da će premijer Andrej Plenković otići u Varidvode, dok se danas u Uzdolju, u organizaciji Vijeća srpske manjine općine Biskupija, odala počast ubijenim srpskim civilima, za što nitko nije odgovarao. 

Dan nakon poruka iz Knina okrenutih poštovanju i budućnosti, u Uzdolju je održana komemoracija za civline žrtve operaciji Oluja. 

Mir se ne može graditi zanemarivanjem stradanja i da država ne može biti opravdanje za njih, poruka je s komemoracije u spomen na prije 25 godina osmero ubijenih mještana srpske nacionalnosti. 

"Okupljat ćemo se i ubuduće da bismo čuli osudu ovog zločina. Okupljat ćemo se u najboljoj vjeri da ćemo poštujući stradanje, kroz koje su prošli naši sugrađani Hrvati i naši sunarodnjaci Srbi, stvoriti društvo mira", poručio je Milorad Pupovac.

Još jučer u Kninu na Danu pobjede sve su oči bile uprte u prisutnog potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića.

"Svoj dolazak smatram zalogom za budućnost . I smatram da je ovo samo prvi korak", rekao je Milošević.

Jasne poruke poslao je i šef hrvatske Vlade: "Utoliko više žalimo za žrtve ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane jer legitimno pravo na obranu ne može biti opravdanje za nedjelo".

Premijer će, doznajemo, ići na obilježavanje stradanja civila u Varivodama u rujnu. Dok ministar branitelja najavljuje iduće korake Vlade. 

"Razmatramo i planiramo obići sve lokalitete gdje su učinjeni zločini poglavito i gdje su masovne grobnice", rekao je Tomo Medved.  

Medved će, poznato je od ranije, zajedno s predsjednikom Milanovićem na obilježavanje u Plavno i Grubore, gdje su također ubijeni civili, Srbi. I gdje sela praktički više nema.

A jedinstvo oko temeljnih vrijednosti i poštovanja, trebali bismo gledati i u Vukovaru u studenom. Uz pogled u budućnost i društvo koje sve svoje građane tretira jednako.

Iz Uzdolja koje danas oplakuje žrtve od prije 25 godina, poruke idu u tom smjeru.

"Mislimo da je nužno je da se prema Srbima zaustavi širenje mržnje i nasilja te počne graditi društvo tolerancije i poštivanja različitosti. Nužno je i da se prestane prešućivali i ismijavati tuđe stradanje, te da se takvo držanje zamijeni poštovanjem stradanja jednih i drugih", rekla je Anja Šimpraga, saborska zastupnica SDSS-a.

Da mir i poštivanje svake žrtve nemaju alternativu, jasno je hrvatskom vodstvu. I zato je važno da pravosuđe rasvijetli sve zločine i kazni odgovorne. 

Medved: Svaka gesta pridonosi uspostavi povjerenja


Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved rekao je u petak da Hrvatska gradi društvo na temeljima pravednosti i tolerancije te istaknuo da svaka gesta pridonosi uspostavi povjerenja vezano uz odlazak na lokalitete stradanja što će, dodao je, biti jasno najavljeno.

Medved je za RTL televiziju istaknuo da će premijer pravodobno najaviti sve svoje posjete demantirajući da postoje konkretni dogovori o posjetu nekoj konkretnoj lokaciji.

"O tome kada će premijer obići koji lokalitet stradanja ili masovnu grobnicu - to će vrlo jasno najaviti", odgovorio je ministar upitan ide li premijer na komemoraciju u Varivode.

Medved izrazio nadu i u zajednički odlazak u Vukovar 

Ocijenio je da je dostojanstveno obilježena 25. obljetnica VRO "Oluja", a iz Knina su poslane jasne poruke optimizma s pozivom svima da daju doprinos izgradnji tolerantnog društva.

Rekavši kako su članovi vlade i do sada obilazili lokalitete pogibije, i od toga nisu radili nikakvu pompu, poručio je da će ih nastavit obilaziti jer to je civilizacijski čin.

"Odati počast civilnim žrtvama, kao što to gotovo svakodnevno činimo i odajem počast našim hrvatskim braniteljima, to je u kontinuitetu politika naše vlade, tako ćemo i nastaviti", istaknuo je Medved.

Podsjetio je da je ljeto i jesen vrijeme kada se obilazi veliki broj stratišta: Vukoviće, Saborsko, Kostriće, Baćin, Voćin,Ovčaru, Škabrnju...

Ministar je kazao kako će se o svemu dogovarati i sa potpredsjednikom vlade Borisom Miloševićem, a o nekim se posjetama već najavljivalo.

Rekavši da je u neposrednoj blizini Grubora stradala hrvatska obitelj Čengić 1992. ocijenio je da je "složen taj naš povijesni segment" i da je važno svim žrtvama, na odgovarajući način, odati počast.

"Nastavljamo na taj način, kao što smo i do sada činili. Svaka ta gesta pridonosi uspostavi povjerenja'', rekao je.

Upitan je li realno očekivati da će se ove godine zajedno pokloniti vukovarskim žrtvama, Medved je izrazio uvjerenje da će tako biti, i u Vukovaru i u Škabrnji.

''Vjerujem da će to tako biti. I Vukovar i Škabrnja", istaknuo je Medved.

Retorika iz Srbije je potpuno neprihvatljiva, moraju se suočiti s istinom

"Mi smo vrlo jasno komunicirali našu politiku, na tom tragu ćemo nastaviti. Hrvatska danas može biti uzor mnogim zemljama u tom pogledu, a poglavito ako govorimo o Srbiji, čija je retorika ovih dana potpuno neprihvatljiva'', ocijenio je.

Komentirao je i retoriku srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića, koji je kazao kako je zajednički odlazak u Knin poniženje za Srbe, ocijenivši ju žalosnom.

''Nažalost, svjedočimo 25 godina istoj retorici. Poziv je Srbima da se suoče sa prošlošću, sa svojom ulogom u realizaciji velikosrpske politike i sa svim zlom koje su počinili 1990-ih, da shvate da je to propalo", rekao je.

Ministar je poručio da svi trebaju shvatiti da je Hrvatska samostalna, suverena te je realizirala najveći broj strateških ciljeva. "To je naša poruka prema njima - da se okrenu prema budućnosti i suoče se s istinom'', rekao je.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti razgovora s Vučićem, Medved je rekao da je politika Hrvatske jasna i očekuje da će svi, koji trebaju, to i prepoznati te prihvatiti takav pristup i tu razinu dijaloga i tolerancije.

"Hrvatska gradi društvo na temeljima pravednosti, socijalne uključenosti i tolerancije, istine. Na tom tragu ćemo neumorno nastaviti", zaključio je Medved.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. rujan 2020 15:52