StoryEditorOCM
Hrvatskajelena tabak

Predstavnica ugostitelja o najavi premijera da će intervenirati u cijene: ‘Sva povećanja ćemo lako opravdati, a prošlu godinu smo sami iznijeli... I nitko nam ne zahvaljuje! ‘

Piše psd
7. siječnja 2023. - 20:47

U HTV-ovom središnjem Dnevniku je gostovala predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak, koja je poručila da ugostitelji svakako ne planiraju gubiti goste neopravdanim dizanjem cijena, ali i kako će cijene zasigurno pratiti troškove ukoliko ovi budu i dalje rasli.

U ugostiteljstvu su cijene porasle između jedan i 10 posto, a svi očekuju intervenciju Vlade, koju je ista i najavila. Tabak je rekla da se nada, ako je netko krivo zaokružio cijene pri konverziji, da će to ispraviti jer su pravila jasno propisana. Međutim, naglasila je da su još prošle godine imali porast ulaznih troškova i preko 30 posto.

- Prema tome, cijene su tijekom prošle godine opravdano rasle. Ako nekome i dalje rastu ulazni troškovi, on to vrlo lako može dokazati inspektoru zašto je poskupio, a ne krivo konvertirao, rekla je Tabak.

Upitana o eventualnim crnim listama, rekla je da se već samim neopravdanim dizanjem cijena tjeraju gosti.

- Danas je, izboriti se za svakog gosta, itekako teško, tako da vjerujem da ugostitelji neće piliti granu na kojoj sjede, a ako postoji razlog zašto su poskupili, vjerujem da će onda to moći i opravdati, rekla je Tabak, dodajući da su prema kratkoj analizi cijene u ugostiteljstvu generalno išle gore samo u lipama.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Govoreći o ulaznim troškovima, istaknula je da je cijena energenata bila najveće povećanje.

- Tu nas je Vlada uistinu spasila i to je bilo s 1. listopadom, do tada smo plaćali skuplje račune za struju, rekla je Tabak.

Dodala je da je rasla i cijena hrane, preko 30 posto, kao i cijena radne snage. Rekla je i da im je u razdoblju prije pripreme za euro PDV preko noći porastao dvostruko.

- Tada su to ugostitelji iznijeli i nisu povećavali cijene i iznijeli smo ovu cijelu godinu, otvoreno i vrlo slobodno mogu reći da smo amortizirali inflaciju jer nam cijene izlaznih troškova nisu išle toliko više koliko su nam išle cijene ulaznih troškova, rekla je Tabak.

Rekla je da su Vladi sto puta zahvalili na svim mjerama koje su povukli kad je trebalo, ali da nisu čuli da je njima itko zahvalio što, kako je rekla, u ugostiteljstvu imaju najveću stopu poreza od svih drugih konkurentnih zemalja.

- Ako je problem nekome zato što je kava išla gore 12 lipa, vjerujem da će to ugostitelj vrlo lako korigirati, da zbog toga neće propasti. Nikome nije u interesu gubiti goste, i onda u konačnici i radnu snagu, poručila je Splićanka, dodavši da se cijene moraju korigirati ako svi troškovi i dalje budu rasli jer u protivnom idu u minus te riskiraju svoju firmu i sva radna mjesta koja imaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 12:10