StoryEditor
HrvatskaUDRUGA FRANAK

Pravomoćno je odgođena još jedna ovrha nekretnine na temelju presude Suda EU-a: vlasnik zasad ostaje u svome domu

Piše Ljubica Vuko
9. svibnja 2021. - 12:57
Damjan Tadic/Cropix

Na krilima presude Suda EU C-407/18 odgođena je pravomoćno još jedna ovrha nekretnine koja je založena u kreditu s valutnom klauzulom CHF, izvijestila je Udruga Franak.

Riječ je o pravomoćnom rješenju Gž Ovr-124/21 koje je 19. ožujka 2021. donijela bjelovarska sutkinja Nada Sambol po rješenju sutkinje Mire Brnjevarac s Općinskog suda u Osijeku. Ovršenika je zastupao osječki odvjetnik Branko Kobaš.

-Ovršenik, koji je založni dužnik po CHF kreditu, podnio je u siječnju 2021. prijedlog za odgodu ovrhe nekretnine osječkom općinskom sudu koji je prije toga još 2019. donio rješenje za ovrhu zbog neplaćenih dugovanja, i sud je prijedlog prihvatio te odgodio ovrhu dok se ne završi sudski postupak za utvrđenje ništetnosti CHF ugovora. Prije podnošenja prijedloga za odgodu ovrhe, u siječnju 2021. dužnik po kreditu je tužio Addiko banku tražeći utvrđenje ništetnosti ugovora.

- Ovršenik koji je založni dužnik, otac je dužnika iz kredita od 50.000 CHF. Addiko banka prethodno je kredit otkazala 2013. i dugovanje je prodala DDM Investu, kojem je sada pravomoćnim rješenjem onemogućena ovrha nekretnine sve dok se ne završi sudski postupak za utvrđenje ništetnosti ugovora – obrazložili su iz Udruge Franak.

Nadalje su naveli kako je rješenje utemeljeno na presudi Suda EU C-407/18 koja je obvezujuća u Republici Hrvatskoj, i na temelju koje se mora odgoditi ovrha nekretnine ukoliko je zalog utemeljen na kreditu koji sadrži nepoštene ugovorne odredbe, a takvi su, istakli su, baš svi krediti s valutnom klauzulom CHF.

-S velikom radošću možemo još jednom potvrditi da se pravo EU u Hrvatskoj u većini slučajeva provodi dosljedno, a posebice se to očituje u čitavom nizu rješenja za odgodu ovrha nekretnina koje su založene u kreditima s valutnom klauzulom CHF.

Pozivamo sve ovršenike s kreditima u švicarcima, kojima prijeti ovrha nekretnine, da tuže kreditora za ništetnost ugovora, podredno ugovornih odredaba o valutnoj klauzuli CHF i promjenjivoj kamatnoj stopi te da na temelju podignute tužbe zatraže odgodu ovrhe založene nekretnine do završetka sudskog postupka protiv kreditora – poručuju iz Udruge Franak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2021 12:08