StoryEditorOCM
Hrvatskaajme nama

Porazne brojke! Nikad više izostanka učenika, a 147 prvašića ponavljalo je razred, više od osmaša: ‘Nije dobro‘

Piše VIJESTI SD
14. rujna 2023. - 22:12

Prošla školska godina rekordna je što se tiče izostanaka naših učenika s nastave. Izostali su čak 39 i pol milijuna sati. To je čak milijun i 700 tisuća izostanaka više nego godinu prije. Osim toga čak 147 prvašića je palo razred. Pa se zaista postavlja pitanje - kako je moglo doći do ovako poraznih brojki?

Već deset godina u ovo vrijeme radimo priloge o izostancima, svake godine sve ih je više. Iznimka je bila školska godina 2019/2020. kada je bio štrajk prosvjetara i početak korone. Tada je bilo 23 milijuna izostanaka što je također velika brojka.

- Učenici izostaju iz određenih razloga i šalju poruku, je li to do sada pa zato izostaju ili neki drugi razlog, ali definitivno šalju poruku da im nije lijepo i tu treba nešto mijenjati, rekla je Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola, prenosi HRT.

- Izostanci su veliki problem i to je došlo radi promjene pravilnika ako roditelj može opravdati 3 dana, četvrti dan dođe, pa opet ide novi ciklus i tako roditelj može beskonačno, objašnjava Nataša Jokić Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Iako je većina izostanaka opravdanih, postavlja se pitanje kako je moguće da je na tisuće i neopravdanih. Tek su primjerice prvašići zakoračili bilo u osnovnu ili srednju školu, a već evo neopravdanih sati. Onda dolazimo do još jednog problema, koji je zaista teško objašnjiv.

Posljedice na djecu

Čak 147 prvašića je ponavljalo razred, 21 više od osmaša. Ni jedno ni drugo nije dobro. Ali da im se to događa na početku školovanja - posebno je diskutabilno. 

- Možete si samo zamisliti koje će to posljedice imati na te male glave. Daleko bi bilo bolje da se pomoglo toj djeci i reklo sada ti ne ide ta matematika, ali ako vježbaš ići će ti, a ne ako ne znaš doviđenja, rekla je Jokić Begić.

- Zalažemo se da u prvom razredu bude opisno praćenje, jer brojčano ocjenjivanje i ocjena je odavno izgubila na važnosti, dodaje Mirosavljević.

Osim toga kažu i ravnatelji i učitelji, to je dijete pred polazak u prvi razred prošlo stručnu procjenu o sposobnosti prvašića za prvi razred ili preporuci za odgodu.

- Ali roditelji ponekad odluče odbiti tu odgodu unatoč odluci stručne komisije odluče upisati prvašića u 1. razred i tu možda nastaju problemi, rekla je Sandra Mardešić, učiteljica razredne nastave OŠ Bogumila Tonija, Samobor.

Ali ako nije taj scenarij u pitanju:

- Ako je dijete zrelo za polazak u školu, ako je redovito pohađalo nastavu, ako su s djetetom radii stručnjaci, roditelji. Svi ti odrasli ljudi očito nisu odradili korektno, dijete je za posljedicu dobilo ponavljanje razreda, ja bih rekla da su odrasli dobili jedinicu, smatra Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matije Gupca u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:20