StoryEditor
Hrvatskasindikalisti zatražili hitne promjene zakonika

Pomorci su za državu ljudi drugog reda

Piše PSD.
13. svibnja 2010. - 22:47

Hitna izmjena Pomorskog zakonika, kojom bi se nakon 20 godina pomorcima vratio beneficirani radni staž od minimalnih 15 mjeseci staža u kalendarskoj godini, drukčije zbrajanje 183 dana plovidbe tijekom godine nužnih za oslobađanje od plaćanja poreza, uračunavanje bolovanja nakon iskrcaja u spomenuta 183 dana, mogućnost plaćanja poreza u ratama te povećanje pomorskog dodatka − temeljni su zahtjevi Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) koje su Anton Malger i Branko Berlan, zamjenik predsjednika i tajnik te strukovne udruge, iznijeli u četvrtak.

Možda blokada ljudi

Sindikalci kažu da su u četvrtak zvukovi sirena s brodova u splitskoj luci samo simbolični znak prosvjeda, koji bi mogao biti znatno žešći tijekom turističke sezone ako nadležna tijela ne udovolje zahtjevima pomoraca.

Branko Berlan ustvrdio je kako za sada ne može reći hoće li to značiti i blokade jadranskih luka usred ljeta, ali dodao je da će se pomorci znati izboriti za svoja prava.

− Danas se zna reći da Hrvatska ima oko 13.000 pomoraca u međunarodnoj plovidbi i još njih oko 6000 koji svoj kruh zarađuju na Jadranu, iako je realan broj vjerojatno veći, oko 22.000 do 23.000. Za državu su svi ti pomorci važni samo kad postaju platiše poreza i doprinosa, a zapravo su građani i radnici drugog reda. Ministarstvo mora najavljuje da će izmjenama Pomorskog zakonika omogućiti vraćanje beneficiranog staža, što bi bio dobar potez prema rješenju dugogodišnjeg problema − naglasio je Malger.

g. zubčić

Čak 32 agencije za zapošljavanje

− Neprimjereno je da pomorci moraju raditi do 65. ili 70. godine života kako bi osigurali mirovinu, i to u vrijeme kada vodeće kompanije više ne uzimaju članove posada starije od 55 godina. Mora se kvalitetnije riješiti i poslovanje agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca. Imamo ih 32, a neke nisu verificirane pa svojim dampinškim uslugama stvaraju nered − zaključio je Berlan.

ŠTO TRAŽE

− beneficirani staž (u kalendarskoj godini tri dodatna mjeseca)

− drukčije zbrajanje 183 dana plovidbe godišnje radi oslobađanja od poreza

− uračunavanje bolovanja nakon iskrcaja u tih 183 dana

− plaćanje poreza u ratama − povećanje pomorskog dodatka

 

item - id = 98980
related id = 0 -> 1136204
related id = 1 -> 1131238
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2021 09:56