StoryEditor
Hrvatskasnimali razgovor

Policajca optužili za davanje mita i suspendirali iz službe jer je kolegici iz postaje ponudio ručak: nakon šest godina borbe napokon dočekao pravdu

14. veljače 2020. - 07:12

Policajac Mario Batinović (49) iz Metkovića pravomoćno je oslobođen optužbe za davanje mita nakon šest godina kaznenog postupka tijekom kojeg je bio suspendiran iz službe duže od godinu i pol dana.

Vrhovni sud je u cijelosti potvrdio odluku splitskog suda nakon glavne rasprave na kojoj ga je USKOK teretio da je ponudio kolegici ručak kako bi oprostila prekršaj njegovom poznaniku.

Optužnica je podignuta nakon akcije 'Kukolj' koja je ambiciozno krenula 2014. godine zbog navodnog krijumčarenja ljudi i droge preko granice. Trajala je pola godine tijekom kojih je više od 20 policajaca bilo pod tajnim mjerama nadzora prisluškivanja telefona i mobitela. U konačnici su protiv pojedinaca podignute optužnice zbog opraštanja prometnih prekršaja pa tako i protiv Batinovića koji je dokazao kako nije kriv.

U optužnim aktu protiv njega opisano je šest minuta koje su ga koštale šest godina dokazivanja nevinosti. Njegova kolegica iz Policijske postaje Metković je polovicom listopada 2014. godine u Opuzenu od 9.59 do 10.05 sati, kako stoji u optužnici, zaustavila njegovog poznanika D.D. i utvrdila mu tri prekršaja u prometu. Sve skupa su novčane kazne iznosile 1.100 kuna, a USKOK je tvrdio kako je Mario Batinović kazao kolegici da ne ispiše kazne za prekršaje prijatelju mu koji će joj zauzvrat platiti ručak. Policajka je to odbila, navodi optužnica.

Tijekom suđenja na Županijskom sudu u Splitu je Mario Batinović negirao krivnju, a svjedočila je i njegova kolegica.

- Tog dana sam zaustavljala vozila s još jednim kolegom na prometnici na relaciji Opuzen - Metković te smo zaustavili vozača D.D. kojeg nisam otprije poznavala. Napisan je zapisnik o prekršaju o čemu smo dostavili dopis našoj postaji. Netko mi je tada rekao da je vozač dobar s mojim kolegom Mario Batinovićem - kazala je policajka.

Izjavila je kako se inače znala čuti s kolegom Batinovićem s kojim je i privatno dobra te su razgovarali i tog dana i neformalno razgovarali vezano za te okolnosti. Kazala je kako je Batinović šaljivdžija, ali i kavalir te su znali ponekad tijekom smjene otići na piće ili ručak te da je i taj dan spominjao neki ručak.

- Dobri smo na poslu, ali i privatno. Kada sam ga nazvala nije mi bila nikakva namjera dobit nešto od njega. Isto tako, vozač D.D. nije uopće spominjao mog kolegu Maria Batinovića kada sam ga zaustavila. Ja sam njemu ispisala zapisnik o prekršajima koje sam predala u postaju na protokol i ja više nisam imala nikakvu ulogu u tim postupcima - decidirano je izjavila.

Njezin kolega koji je bio u patroli tog dana potvrdio je da je vozač D.D. zaustavljen i da je njegova kolegica razgovarala s njim. I on je kazao kako se zna povremeno čuti s Batinovićem te su dobri i izvan službe. Posvjedočio je kako jedan od drugog nisu nikada tražili da poduzmu nešto u sklopu posla koji obavljaju.

Tijekom suđenja je utvrđeno da je vozaču D.D. ispisana kazna za prekršaje za što je procesuiran i platio je kaznu. Nadalje, policajka je nazvala Batinovića, a ne on nju i to je bilo kada je zapisnik o prekršajima već bio napisan i dostavljen u postaju. Uz to, snimka njihovog razgovora nije potvrdila navode optužbe jer se nije govorilo o nikakvom nuđenju ili traženju mita već o opuštenom razgovoru između kolega.

Splitski sud je oslobodio optuženoga krivnje nepravomoćnom presudom u ožujku 2016. godine.

USKOK se žalio na tu presudu, a Vrhovni su je sada žalbu  odbio i potvrdio kako je optužnica neosnovana i policajac nije nudio mito svojoj kolegici. Tijekom vremena u kojem je dokazivao da nije kriv Mario Batinović je, kao i mnogi njegovi kolege uhićeni u istoj akciji, bio pod suspenzijom godinu i osam mjeseci tijekom kojih je primao tek dio plaće.

item - id = 1003446
related id = 0 -> 1141129
related id = 1 -> 1140400
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2021 09:02