StoryEditor
Hrvatska6 mjeseci poslije

Krah akcije 'Kukolj': država spiskala 5 milijuna kuna na - prometne prekršaje

Piše PSD.
12. rujna 2015. - 12:17
Prošlo je šest mjeseci od spektakularne akcije uhićenja dvadeset policajaca u Metkoviću i dolini Neretve, kodnog imena “Kukolj”.

Događaj koji je punio naslovnice nacionalnih tiskovina danas je gotovo zaboravljen. Neki policajci su oslobođeni, a protiv trinaestorice su podignute kaznene prijave, koje su se mogle procesuirati bez onakve predstave za javnost koja je porezne obveznike stajala fantastičnih pet milijuna kuna.

Od službenih informacijama raspolažemo priopćenjem USKOK-a u kojem stoji da su nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu podignute optužnice protiv trinaestorice hrvatskih državljana: I.P. (1971.), N.Š. (1977.), J.P. (1985.), T.G. (1969.), Z.G. (1983.), M.B. (1980.), S.Č. (1983.), N.M. (1986.), M.F. (1989.), R.B. (1988.), J.K. (1975.), T.K. (1966.), V.B.(1977.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, krivotvorenja službene isprave, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, te pomaganja u primanju mita.

Cirkus s privođenjem

Okrivljene policajce tereti se da su od rujna 2014. do veljače 2015. godine u Metkoviću, Kleku i Opuzenu u većem broju slučajeva postupili suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima.

Tako nisu naplatili novčane kazne ili su ih djelomično naplatili, te nisu sastavili izvješća o počinjenju prekršaja i izdali obvezne prekršajne naloge niti su poduzeli druge radnje, iako su tijekom kontrole prometa utvrdili da su sudionici u prometu počinili prekršaje kao što su prekoračenje brzine, vožnja u alkoholiziranom stanju, nedopušteno pretjecanje, upravljanje vozilom bez vozačke dozvole ili bez odgovarajuće dozvole, te izazivanje prometne nesreće.

Policajcima se također stavlja na teret da su opraštali vožnju u suprotnom smjeru, upravljanje neispravnim ili neregistriranim vozilom i upravljanje vozilom bez tahografa, te da su neki od njih zauzvrat primili mito.

Međutim, druga strana priče potpuno je suprotna službenim policijskim izvješćima. Iako nitko od policajaca ne želi javno govoriti bojeći se da će tako otežati ionako kompliciran položaj u ovom postupku, nekolicina njih s kojima smo porazgovarali ističe da je to bila zapravo predstava za javnost, jer su od pedesetak kaznenih djela koja su im se na početku stavljala na teret ostala samo ona iz Zakona o prometu.

– Priveli su nas u Dubrovnik samo za potrebe snimanja, pa u Split i onda su nas vratili kući – prisjetio se jedan policajac s kojim smo razgovarali. Trebalo je opravdati potrošeni novac za višemjesečna praćenja i prisluškivanja, jer je četrdeset policijskih operativaca radilo na slučaju Metković, a iznos od pet milijuna kuna u vremenu državne besparice nije zanemariv.

Prikriveni istražitelji

Navodno su istražitelji USKOK-a nasjeli na priče iz Metkovića i Dubrovnika da se u Metkoviću djelatnici policije udružuju u organizirani kriminal, trgovinu ljudima, cigaretama i drogom, da se fingiraju prometne nesreće, pa je odobreno praćenje i prisluškivanje policajaca. Ubačeni su prikriveni istražitelji, koji su jurcali cestama doline Neretve kako bi utvrdili hoće li im policija naplatiti kaznu.

– I takvima je svaki put kazna naplaćena. Nikada tom prikrivenom istražitelju nije oproštena – rekao nam je jedan od osumnjičenih policajaca, naglašavajući da tužiteljica USKOK-a nije naredila ni jedno uhićenje te da je USKOK tražio da se kaznene prijave podnose redovitim putem.

Da apsurd bude još veći, osumnjičeni policajci udaljeni su iz službe i primaju 80 posto osnovice. Znači, ne rade, a primaju plaću.

– Znači li to da ova država ima previše novca pa nas može pratiti, prisluškivati i držati pod suspenzijom punih šest mjeseci? – pita se naš sugovornik, koji se zadužio kako bi mogao platiti odvjetnika.

Stanislav Soldo

Naplata se smanjila

Policijska postaja u Metkoviću bila je po broju naplaćenih kazni najuspješnija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Godišnje se naplaćivalo po milijun kuna, a od suspenzije policajaca u ožujku naplaćeno je 600 tisuća kuna manje, to je utvrdio nadzor MUP-a.

– Pa eto vidite, nama kažu da smo kazne opraštali, a sada kad nas nema, naplata je puno manja. Tko je ovdje lud? – pita se suspendirani policajac.
Apsurd s prisluškivanjem

– Nitko od nas nije uzeo nikakav novac. Događali su se apsurdi. Primjerice, netko od poznanika nazvao bi policajca na mobitel i pitao koliko je ograničenje na tom dijelu ceste ili bi se raspitivao o prometnom prekršaju, a “prisluškivači” su to okvalificirali kao zlouporabu položaja i ovlasti, opraštanje kazne, trgovinu utjecajem.

Kad se svi “oprošteni” prekršaji zbroje, državni proračun oštećen je za manje od stotinu tisuća kuna, a nitko od policajaca nije primio novac, niti postoje dokazi da se novac davao. Zar je to motiv udruživanja u zločinački pothvat? – ogorčen je suspendirani policajac.
Politička pozadina

Neki suspendirani policajci sumnjaju kako priča ima puno dublje korijene od opraštanja prometnih prekršaja. Misle da sve ima i političku pozadinu jer su suspendirani policajci desno orijentirani, a na vlasti su lijevi.

– Našim izbacivanjem iz policije želi se napraviti mjesto za dvadeset onih koji iz doline Neretve svaki dan putuju u Policijsku upravu u Dubrovnik i tamo su na dobrim plaćama. Jedini način da se oni vrate jest da se nas otjera na ulicu – ogorčen je naš sugovornik.


Izdvojeno

03. kolovoz 2020 04:59