StoryEditorOCM
Hrvatskavlasnik ‘atlantic grupe’ uzvraća na optužbe čelnika hss-a

PODRAVKINA KUHINJA Tedeschi: Friščić prkosi Vladinoj borbi protiv korupcije

Piše PSD.
14. veljače 2010. - 00:02

Friščićeva izjava je samo naizgled usmjerena prema “Atlantic Grupi” kao mogućemu strateškom investitoru u “Podravku”, a ponajprije je izraz otpora prema Vladinoj politici borbe protiv korupcije i kriminala, te depolitizacije poslovanja kompanija u kojima država ima značajni vlasnički udio.

Vlada je, predvođena predsjednicom Kosor, počela proces u kojoj je potrebna svaka podrška svih progresivnih snaga u našem društvu, tako da me izjava potpredsjednika Sabora i nekadašnjeg člana Nadzornog odbora “Podravke” zaprepastila – prokomentirao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave “Atlantic Grupe”, kritike i pitanje koje mu je posredstvom medija uputio Josip Friščić, predsjednik HSS-a, riječima: “Tog Tedeschija pitam: Gdje su ti penezi, gde si to stvoril?”

Udar na DORH i USKOK

Friščić je to kazao u povodu još uvijek neformalnog interesa koje “Atlantic Grupa” iskazuje spram kupnje “Podravke”, no mnogo je zanimljivija druga Friščićeva tvrdnja dana Radio Koprivnici, na koju je i aludirao u svom komentaru Tedeschi.

– O budućnosti “Podravke”, osim mene, brinuli su se Damir Polančec i Zvonimir Mršić. Polančec je dao ostavku na sve svoje funkcije, protiv Mršića su pokrenute određene istražne aktivnosti vezane uz odmaralište u Pirovcu, vidimo u zadnje vrijeme i uz pročistač otpadnih voda. I sad još treba maknuti Friščića i onda će ti “dobrotvori”, ti umovi koji sve znaju, doći na svoje i doći u poziciju da mogu uzeti ono što žele. Ja vjerujem da se to neće dogoditi – kazao je tom prigodom Friščić.

Tedeschi smatra kako “stav Josipa Friščića da su on, Polančec i Mršić brinuli za 'Podravku’, te da je micanje Polančeca išlo u smjeru da se omogući lakša privatizacija 'Podravke’, predstavlja izravan udar na rad Državnog odvjetništva i USKOK-a, ali i Vlade u cjelini”.

Opasne igre

– Friščićevo zauzimanje za kontinuitet Polančecove brige za “Podravku”, što ima za posljedicu devastiranu tvrtku i aferu međunarodnih razmjera, zakonski je kažnjivo i društveno opasno, to više jer takvi stavovi dolaze od čelnika jedne od stranaka vladajuće koalicije – napomenuo je Tedeschi.

Zvonimir Mršić, koprivnički gradonačelnik i SDP-ov sabornik, nije htio komentirati Friščićeve riječi pravdajući se činjenicom da ih nije čuo na radiju, no očito je kako se Mršić ne želi upletati u očajničku medijsko-političku ofenzivu predsjednika HSS-a koju je započeo prije tjedan dana, kada je, također u intervjuu koprivničkom radiju, pozvao i branitelje da ustanu protiv privatizacije “Podravke”, da bi u novom intervjuu na pobunu pozvao i zaposlenike i male dioničare, kao i stanovnike koprivničke regije.

U intervjuu je Friščić ponovio tvrdnju kako nije zadovoljan time što neformalnu koordinaciju nad radom NO-a “Podravke” preuzima Dubravko Štimac, predsjednik Uprave mirovinskog fonda PBZ-CO i predstavnik mirovinskih fondova u NO-u “Podravke”.

– Od sedam članova NO-a “Podravke”, samo je dvoje s područja naše županije, a četiri predstavnika mirovinskih fondova, koji imaju prevlast, pripremaju zapravo “Podravku” za prodaju – zavapio je Friščić.

Frenki Laušić

Šok u Banskim dvorima

Premijerka Kosor nije htjela službeno komentirati istup Josipa Friščića, no, kako neslužbeno doznajemo, predsjednica Vlade će s predsjednikom HSS-a razgovarati o toj temi početkom idućeg tjedna kako bi u izravnom razgovoru čula što Friščič ima za reći. U Vladi su bili, neslužbeno doznajemo, dosta iznenađeni, pa i šokirani Friščićevim izjavama.

Naravno, postavlja se pitanje zbog čega je predsjednik HSS-a krenuo u ovaj samoubilački pohod, jer je, podsjetimo, nakon izbijanja skandala u “Podravki” kazao da su za te nevolje krivi Polančecovi i HDZ-ovi ljudi u toj tvrtki.

Sada je odjednom “promijenio ploču”, a razlozi za to mogu biti u dnevnopolitičkom ubiranju poena “na terenu”, pokušaju zadržavanja HSS-ova utjecaja u “Podravki” i drugim poduzećima, ali i u mogućem stezanju istražiteljskog obruča oko HSS-ovih direktora, pa onda i oko samog Friščića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 02:42