StoryEditorOCM

Tedeschi: Proračun što prije, da nam ne snize rejting na "smeće"

Piše PSD.
6. prosinca 2011. - 01:07

Imenovanje kabineta ministara nije jedina stvar o kojoj buduća vlada treba voditi računa. Vrlo je važno kako će se postaviti upravljačka struktura u državnim tvrtkama. Očekujemo stručnjake, a ne osobe od političke podobnosti - rekao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic grupe, gotujući u trećem Dnevniku HTV-a.

- Kriza je zahvatila sve razine države i očekujemo odgovorno ponašanje to jest postavljanje ljudi prema kriterijima sposobnosti - objasnio je Tedeschi.

Na pitanje što buduća vlada treba učiniti kako bi oživjela hrvatsko gospodarstvo, Tedeschi odgovara da je to donošenje proračuna.

- Proračun treba donijeti što prije. Budući mandatar Zoran Milanović rekao je da će se to dogoditi do kraja ožujka. Međutim, smatram kako se proračun treba donijeti što ranije po mogućnosti i do kraja siječnja. Ukoliko se to ne napravi, treba poslati snažnu poruku međunarodnim financijskim institucijama da nam ne sruše kreditni rejting koji se trenutačno nalazi na korak do 'smeća'. Situacija je alarmantna i nemamo vremena do kraja ožujka - upozorio je Tedeschi.

Dodaje kako Hrvatska treba biti u kontaktu s MMF-om i najvećim kreditorima, ne da se prihvati njihova pomoć, već da je aktivan dijalog kako ne bi došlo do onog najgoreg - rušenja rejtinga koji će hrvatske obveznice proglasiti bezvrijednima.

- Hrvatska nije sama u krizi, neke od većih gospodarskih sila, poput Italije nalaze se na koljenima. Vrlo je važno za nas što će se događati u regiji. Važno je donijeti uravnotežen proračun. Isto tako, potrebno je odricanje i smanjeni konfort svih interesnih skupina. Ako želimo novi rast hrvatskog gospodarstva ne smijemo dopustiti novo zaduživanje - izajvio je Tedeschi.

Predsjednik uprave Atlantic grupe naglasio je kako bi dopustio oporezivanje imovine, no tome se treba pristupiti sustavno. Također, država i sindikati moraju biti spremni za promjene koje će se dogoditi kako bi se izašlo iz krize, to jest biti spremni za promjenu svjetonazora.

- Vrlo je važno da država i sindikati shvate kako je u redu štititi radnike, no one koji rade, a ne stajati u obranu neradnika. Dublju krizu možemo izbjeći samo ako teret štednje nose svi zajedno - zaključio je Tedeschi.

(jl)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 19:54