StoryEditor
HrvatskaŠto policija radi?

Pod okriljem noći nepoznati vandali hodaju gradom i čekićima uništavaju antifašističke spomenike: 'Zašto gazite zvijezdu, ona je naša povijest od 11. stoljeća?!'

Piše S. J. T.
16. siječnja 2018. - 22:09

Zašto policija ne reagira i pronađe vandale koji uništavaju antifašističke spomenike u Zagrebu i Hrvatskoj, pita se to Antifašistički vjesnik (AV) i poziva MUP da se trgne, jer jedan ili više divljaka hodaju glavnim gradom sa čekićem u ruci, sprejem i uništavaju spomenike partizanima. 

- Spomenik palim borcima 1941. - 1945. u Adžijinoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci, koji je u zadnje dvije godine napadnut najmanje šest puta, definitivno je najnapadaniji spomenik u Zagrebu. Podignut je 1953. godine u spomen na 49 palih boraca od kojih je 9 žena. Ne odlikuje ga umjetnička vrijednost, ali je važan za kulturu sjećanja na velike ljude koji su osvjetlali obraz Hrvatske - piše AV. 

- Nakon što je dva put išaran fašističkim simbolima zajedno s bistom Ive Lole ove jeseni, te nakon neuspješnog "hibridnog rata" neofašisti su se vratili svojoj omiljenoj aktivnosti. Uništavanju preostalih spomenika žrtvama fašizma i borcima narodnooslobodilačke borbe. Jutros smo dobili dojavu da su po tko zna koji put uništene dvije crvene zvijezde na njemu, vjerojatno udarcima čekićem. Što ukazuje na to da je počinitelj jedan te isti, te da institucije očito ne zanima da ga se zaustavi kad toliko puta može počiniit isti vandalizam, na istom mjestu, na istom spomeniku - navodi Vjesnik uz podatak da je simbol antifašističke borbe, pobjede, slobode i socijalističke revolucije - crvena zvijezda najčešća meta neofašista. Tako da je skinuta i sa vrha spomenika borcima NOB-a u Remetama, te je stučena ona isklesana na obelisku. Preko njega je još i išaran fašistički simbol ustaša. 

Vijesnik se pita i kako današnje vlasti više štuju okupatore nego istinske heroje. Pa tako prilažu jednu fotografiju: 
 

 


- Omladinci Drugog bataljona brigade "Stjepan Radić". U sredini petnaestogodišnji Ivica Berta, mitraljezac, poginuo kod Varaždinskih Toplica, svibnja 1944. Sramotne vlasti danas ih nazivaju "komunističkim zločincima" jer su pobjedili fašističke okupatore i njihove domaće sluge te oslobodili Varaždinske Toplice 28.9.1943. nakon trodnevne borbe te idu na komemoraciju za pobijene okupatore - navodi Antifašistički vjesnik, koji se pita zašto se Hrvati boje svoje povijesti. 

- Od stoljeća jedanaestog zvijezdu petokraku Hrvati štuju. Peterokraka zvijezda, geometrijski lik od triju isprepletenih istokračnih trokuta u antici je predstavljala magični simbol vječnosti. Česta je na starohrvatskoj pleternoj ornamentici. U kršćanstvu je ona simbol pet rana Isusovih.

Simbol antifašističke borbe, pobjede, slobode i socijalističke revolucije. Na slici je najpoznatiji primjer reljefa iz Jupiterova hrama u Splitu, koji je pretvoren u krstionicu u kojoj se nalazi poznati zdenac dekoriran pleternom ornamentikom, najvjerojatnije iz 11 st. Motiv je iskorišten za naslovnicu knjige Josipa Horvata "Politička povijest Hrvatske" iz 1989. Zanimljivo da reprodukciju motiva petokrake i pletera nalazimo i na spomen obilježlju u Matuljima podignutom 1953. Spomenik je podignut "borcima i žrtvama fašističkog terora od 1941. do 1945. koji su dali svoje živote u borbi protiv okupatora za priključenje Istre Hrvatskoj i slobodu naše socijalističke domovine Jugoslavije" - navodi Antifašistički vjesnik. 

 

item - id = 526760
related id = 0 -> 1071184
related id = 1 -> 1120200
related id = 2 -> 1107542
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2021 19:56