StoryEditor
Hrvatskamed i mlijeko

Plenković u Saboru kao na predizbornom skupu HDZ-a: predstavio uspjehe Vlade, obećao 6 posto veću plaću učiteljima, liječnicima i policajcima, pa napao Milanovića i njegovu vladu

Piše Marina Karlović-Sabolić
16. listopada 2019. - 15:35

Zvučalo je kao da Hrvatsku sutra čekaju parlamentarni izbori.

Andrej Plenković je u svojem govoru o stanju nacije u Saboru šakom i kapom obećavao povišice plaća učiteljima, policajcima i liječnicima. Najavio je pritom i snažno povećanje minimalnih primanja. Pa i za dvjestotinjak kuna veći neoporezivi dio plaće.

Ružičastim je tonovima, kako i priliči aktualnom premijeru, opisao situaciju u zemlji. Svojoj je Vladi, naravno, pripisao zasluge za gospodarski rast. I pritom se – iako ga izrijekom niti jedanput nije spomenuo - obračunao sa naslijeđem Zorana Milanovića. Nekada SDP-ovog premijera, a danas predsjedničkog kandidata socijaldemokrata koji je glavni izazivač Kolindi Grabar Kitarović. I koji žestoko, kako mu uostalom i priliči, kritizira poteze HDZ-ove Vlade.

- Podijelili su društvo, nisu iskoristili članstvo u EU. Zamrznuli su plaće i mirovine, zadužili zemlju – nabrajao je Plenković poraznu bilancu SDP-ove vlade. Navodeći pritom niz makroekonomskih parametara po kojima je njegov kabinet uspješniji od Milanovićevog. Između njih i onaj po kojima je svaki glađanin ove zemlje u mandatu njegovih prethodnika i političkih suparnika zadužen za 17 tisuća kuna.

Plenković je u srijedu HNS-u dao ponudu koju ne mogu odbiti. Prosvjetarima pružio ruku pomirenja. Građane uputio na to da su katastrofalni postkrizmi trendovi definitivno preokrenuti. A oporbi poručio da će, dok je on na vlasti, još dugo biti – samo oporba.

- Kao Vlada koja rješava brojne probleme, svakog smo trena spremni ići pred birače pa neka oni odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece – ustvrdio je Plenković. Dodavši da, za razliku od SDP-ove, njegova Vlada “vođena domoljubljem, solidarnošću i sličnim vrijednostima gradi Hrvatsku svjesnu svojih potencijala, zemlju samopouzdanih i složnih ljudi”.

Nije, dakako, premijer govorio puno ni o iseljavanju mladih, ni o demografskoj katastrofi u koju srlja Hrvatska. To je nešto što ni njemu, jednako kao ni njegovim prethodnicima u Banskim dvorima ne ide u prilog. Nije govorio ni o “žetončićima” o kojima ovisi njegova parlamentarna većina, ni o korupciji koja u zemlji i dalje buja, ni o realnom izostanku stvarnih reformi. Nije se osvrnuo ni na liste čekanja u bolnicama, koje su eksplodirale u njegovom mandatu. Niti priznao da se podjele u društvu, za koje krivi Milanovića, uopće nisu smanjile. Nego upravo suprotno, eskalirale do nikad većih razmjera.

Bio je to, kao što smo i rekli, pravi predizborni govor. A u takvima i inače nema previše mjesta za samokritiku.

Kvaka je jedino u tome što je premijer svoj govor samo intonirao kao predizborni. A što se njime izbori zapravo po svaku cijenu nastoje izbjeći.

Plenković je u srijedu ciljao samo na jedno: kako da svojoj Vladi kupi još jednu godinu mandata. Privede predsjedničke izbore kraju s pozitivnim ishodom za svoju stranku. I u miru početkom iduće godine dočeka hrvatsko predsjedanje Europskom unijom.

Sve ostalo ovoga je puta bilo u drugom planu.

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 12:24