StoryEditor
Hrvatskasastanak vrha stranke

Plenković se obratio javnosti i udario na Milanovića: ‘Građanima ćemo pomoći tako što uvodimo tri mjere protiv energetskog udara, a Milanović je u napadu šećera zvučao kao ruski dužnosnik‘

Piše Damjan Raknić/JL
25. siječnja 2022. - 19:01

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u utorak nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a da će se na rast cijena plina i struje odgovoriti u tri smjera.

- Povećat ćemo naknadu za one obitelji koje su socijalno ugrožene. Naša je namjera da se prvo proširi opseg vaučera i na struju i na plin te da se proširi broj korisnika i poveća visina naknade. Drugo, stavljanje u funkciju HEP-a, tvrtke koja svojim aktivnostima dio tog tereta može ublažiti. Treće je pitanje naknada i porezne politike. Mi ćemo, kao i do sada, pokazati snažnu ulogu države. U pandemiji smo intervenirali te osigurali radna mjesta i spriječen je val stečajeva. Premda intervecionistička politika nije u duhu HDZ-a, mi ovdje svaki puta pokazujemo da radimo iskorak kako bismo održali standard građana - rekao je premijer.

- Uvijek nastojimo naći neku sigurnosnu mrežu kako bismo ublažili udar na standard građana.

Progovorio je i o istupu predsjednika Zorana Milanovića o situaciji u Ukrajini.

- Koliko sam uspio vidjeti, u tom nekom napadu šećera, možda su mu dali neke bombone u Krašu, što je on tu sve izgovorio, mislio sam da je ruski dužnosnik. Ne znam na koje on to vojnike misli. Hrvatskih vojnika u Ukrajini nema. Kontingent hrvatskih vojnika koji je bio u Poljskoj se vratio. Nestvarne izjave, ako je istinito da je rekao da je Ukrajina korumpirana, ja se ispričavam Ukrajini, koju poštujemo i koju ima okupirana područja. Ta izjava nema nikakve veze s politikom Vlade RH.

Odgovorio je i na pitanje o eventualnoj hrvatskoj ulozi u Ukrajini u slučaju da ne dođe do deeskalacije krize.

- Odakle sve te teze? Tko je to u NATO-u rekao da se ide gasiti požar u Ukrajini? Gdje to piše? Politika Hrvatske je deeskalacija napetosti i sprečavanje sukoba. Podrška teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i doprinos iskustvom iz mirne reintegracije da se riješi pitanje reintegracije okupiranog područja Ukrajine. Kao što znate, Hrvatska je potpisala deklaraciju o potpori Ukrajini. Želimo im pomoći svojim iskustvom. Ukrajina je primila 17 milijardi eura potpore, a najavljena i nova potpora od više od milijarde eura. Svatko tko želi dati potporu ovoj politici je dobrodošao, rekao je.

Osvrnuo se i na privođenja zbog uvreda na njegov račun.

- Ne znam što je Milanović rekao, vjerojatno je to bila tirada uvreda kojima on zagađuje prostor i onda neki od njega prepisuju. Što se tiče ovoga u Zadru, nemam s time nikakve veze. Dapače, pozivam gospodu da dođu na razgovor pa ako će i nakon toga to misliti, onda ću to poštovati. Ako je netko otvoren za kritike i napade. Podsjećam još jednom, od mora prijetnji i uvreda, nikada nisam tražio sudsku zadovoljštinu. Policija mora rastumačiti postupanje, kazao je.

- Ne postoje politički nalozi da policija postupa ovako ili onako. To što neka klika ovu situaciju koristi kako bi me kritizirala dio je političkog sporta. Mislim da je normalno da se s policijom ispita o čemu se radi. Kad se ispita sve, onda treba stvari podastrijeti javnosti, izjavio je.

Plenković je ponovno upitan o slučaju stana Zvonimira Frke-Petešića te izjavi predsjednika Milanovića da je Frka-Petešić napravio "kazneno djelo" te da "parazitira na grbači" hrvatskih građana.

- Ako znate za kazneno djelo, a ne prijavite ga, onda ga i sami činite. Pozivam njega ili mene pa da vidimo postoji li kazneno djelo ili zlonamjerna, bahata, bezobrazna politička igra. To je sramota i to je jedna od najsramotnijih epizoda. Ima pravo na stan, nije utjecao na dinamiku obnove, ali eto - ako treba baciti blato, bacimo ga - rekao je premijer.

- Gospodin Frka-Petešić je Hrvat čiji su roditelji emigirali u Francuskoj. On u svom vlasništvu nema nekretnine, ni u Hrvatskoj, ni u Francuskoj. Ima kuću u Salima. On je s mandata u Maroku došao na mjesto predstojnika mog Ureda. On je tada poštao dužnosnik. On je najviše rangirani državni tajnik te je stekao pravo na stan. Dužnošnički mandat ima svoj privremeni karakter. Sukladno tome, njegovo je boravište privremeno, a za svoje je prebivalište odabrao Dugi Otok. Sigurno nije najviše boravio u Jurišićevoj. Tu je priča završena. Plus, on plaća 18 posto zagrebačkog prireza i porez sve ove godine. Ne laže, ne krade, ne parazitira. Sigurno radi duplo od Milanovića, ako ne i više - dodao je Plenković.

Premijer je upitan o referendumskim inicijativama „Odlučujmo zajedno“ i „Dosta je stožerokracije“ te troškovima održavanja referenduma.

- Referendum košta otprilike koliko i izbori, oko 120 milijuna kuna. Pravi trošak cijele ove priče je da iza te navodne inicijative stoji politička stranka. Što je glavna tema tog rederendoma? Glavna tema je - "nemojte se ljuditi cijepiti". Jeste li od nekoga od njih čuli - "cijepite se"? Ta inicijativa u svojoj supstanci nema smisla. Čak i da prođu inicijative, zašto bi to promijenilo način donošenja odluka? Inicijative su promašene, a prerano je reći hoće li biti referenduma, procedure se znaju - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2022 22:04