StoryEditor
HrvatskaKRIZA U PROSVJETI

Plenković poziva na prekid štrajka: Djeca će teško nadoknaditi izgubljene dane, možda će biti odgođeni matura i upisi na fakultete

Piše Jutarnji.hr
21. studenog 2019. - 17:49

Premijer Andrej Plenković obratio se poslijepodne javnosti iz Banskih dvora u još jednom apelu na sindikate da nastave dijalog i razmisle o problemima koje uzrokuju štrajkom u školama.

Kako prenosi Jutarnji, premijer je apelirao na prekid štrajka.

- Ministar Aladrović je ponudio sistem povećanja plaća 2+2, dakle četiri posto. Nije prihvaćeno. Shvatili smo da nailazimo na zid.

Odustali smo od smanjenja opće stope PDV-a, oslobodili 1,8 milijardi kuna za politiku dizanja plaća i ponudili povećanje plaća od 6,12 posto - rekao je premijer.

Kazao je da ovaj štrajk možda ima emotivnu dimenziju, jer "naši koeficijenti nisu dobri".

- Ali dovodimo se u vrlo tešku situaciju. Djeca će teško nadoknaditi izgubljene dane, možda će biti odgođena matura, upisi na fakultete... A to nije dobro.

Da smo mi neka zločesta vVada koja ruši prava i plaće, onda dobro. Ali u ovakvoj situaciji je ovaj štrajk duboko pretjeran. Apeliramo na profesore, učenike, roditelje i čelnike sindikata, na razum, na djelo, da se pronađe rješenje.

Ovakva situacija ima i neke druge konotacije, tu smo vježbu vidjeli i prošle godine na jednoj drugoj temi. Želim da nastavimo dijalog. Ovdje je razumna i racionalna Vlada koja radi i za liječnike, profesore... - rekao je Plenković.

Komentirao je, prenosi Jutarnji,  i susret s prosvjednicima na Markovom trgu koji su na njegov poziv na razgovor ostali u tišini, rekavši kako ne vidi problem jer je i to demokratski način neizražavanja stava riječima.

Premijer je zaključno prozvao sindikate da se nisu odazvali pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru.

- Ne možemo se praviti da nas to zanima nego nas zanimaju samo koeficijenti - poručio je.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 09:22