StoryEditor
Hrvatskakorisne informacije

Pazite da vam ne bi prisjeo šoping preko granice! Mnogi skupo plaćaju činjenicu da ne znaju što smiju unijeti iz BiH u Hrvatsku. Evo detaljnog popisa

Piše PSD
30. studenog 2021. - 14:16
Iako se građani stalno upozoravaju da je strogo zabranjeno prenošenje svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i mliječnih proizvoda, voća i povrća preko granica EU, dio njih se ne osvrće na upozorenjaTonči Plazibat/Cropix

 Kao država koja je članica Europske unije, Republika Hrvatska ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoj teritorij.

Iako se građani stalno upozoravaju da je strogo zabranjeno prenošenje svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i prenošenje mliječnih proizvoda, voća i povrća preko granica Europske unije, dio njih se ne osvrće na ova upozorenja.

image
UHrvatsku, odnosno EU, možete unijeti do 2 kg mesa s Islanda ili Farskih otoka, dok iz Bosne i Hercegovine ne možete
Vedran Peteh/Cropix

Sve su češća medijski izvještaji o visokim kaznama koje dobivaju građani koji u Hrvatsku preko granice Bosne i Hercegovine unose mliječne i mesne proizvode. Iako je ta zabrana na snazi od 2013. kada je Hrvatska pristupila Europskoj uniji, građani su unatoč upozorenjima carinske uprave RH i Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine i dalje prilično neinformirani, izvještava BHRT, a prenosi Usn1.net.

Na stranici Uprave za neizravno oporezivanje postoji odjeljak nazvan “Krenite spremni na put” s carinskim pravilima svih susjednih država.

image
Kolači, keks i čokolada mogu se unositi u osobnoj prtljazi. Ali pod uvjetom da nisu punjeni proizvodima od mesa!
Vlado Kos/Cropix

“Građani BiH trebaju se upoznati s propisima RH, odnosno EU, i trebaju znati što je to što mogu uvesti u RH kako ne bi imali problem s carinskom službom RH”, objašnjava Ratko Kovačević, glasnogovornik UNOBiH.

Nije dozvoljen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora itd.), a dozvoljen je unos do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, do 2 kg hrane za kućne ljubimce, do 2 kg ostale hrane kao što je med, žive školjke i puževi i do 125 grama kavijara ili drugih proizvoda zaštićenih vrsta.

Sljedeće vrste hrane se mogu unositi u osobnoj prtljazi: kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), sve pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa.

Ironija u cijeloj ovoj priči je što na temelju posebnih međudržavnih ugovora između EU i “trećih zemalja” u Hrvatsku, odnosno EU, možete unijeti do 2 kg mesa s Islanda ili Farskih otoka, dok iz Bosne i Hercegovine ne možete, prenosi Usn1.net.

item - id = 1147298
related id = 0 -> 1160288
related id = 1 -> 1159012
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 03:58