StoryEditorOCM
HrvatskaOPTIMIZAM RASTE

Ovo nismo planirali, ni očekivali, zove se, rezervira, stranci ne mogu dočekati doći: u lipnju bi moglo stići nekoliko desetaka tisuća Nijemaca, Austrijanaca, Mađara i Čeha više, većina želi kuće na otocima

5. lipnja 2021. - 08:06

Konačno smo dočekali i to da je u Hrvatskoj sve što se tiče turističke sezone koja je pred nama isključivo u našim rukama. Sve što nam se dogodi, dobro ili loše, bit će samo naša odgovornost ili zasluga.

Europa (ECDC) nas je, nakon mukotrpnih mjeseci koje smo proveli u tamnocrvenoj boji na svim epidemiološkim kartama, konačno stavila u relativno bezopasnu narančastu zonu.

Većina turističkih radnika se cijepi, Ministarstvo turizma odradilo je maestralan posao u bilateralnim razgovorima s diplomatima naših najvažnijih emitivnih tržišta, a sve to je u samo posljednja 24 sata rezultiralo značajnim povećanjem interesa za dolaske i novim rezervacijama.

Procjenjuje se da će samo u lipnju ta promjena naše sigurnosne situacije vezane uz pandemiju dovesti barem nekoliko desetaka tisuća Nijemaca, Austrijanaca, Mađara i Čeha više nego što se moglo planirati i očekivati još do prije koji dan.

image
Paun Paunović/Cropix


Činjenica da sada nakon povratka iz Hrvatske ne moraju u desetodnevnu samoizolaciju bila je dovoljna da telefoni ne prestaju zvoniti u turističkim uredima i agencijama koje bukiraju smještaj.

– Europljani su se jednostavno zaželjeli putovanja, zatvoreni su u kućama puno strože i duže nego mi u Hrvatskoj, i jedva čekaju priliku da odu nekamo i odmore se.

Sada je svima jasno da je Hrvatska s procijepljenošću ljudi u turizmu, bilateralnim ugovorima o olakšanju prelaska granice i stavljanjem u narančastu zonu postala privlačnija i sigurnija.

Izbjegavaju se gužve

Mi smo lipanj već bili otpisali, a evo od jutros sam dobila tri rezervacije iz Austrije, pet iz Njemačke, dvije iz Mađarske... Te su rezervacije za Brač, Hvar i Korčulu, više se traže otoci i kuće za odmor jer se izbjegavaju veće gužve.

Za veće gradove još nema osobitog interesa dok ne krenu aviolinije, koje kasne mjesec dana u odnosu na najave. Zato lipanjski gosti dolaze automobilima – kaže nam voditeljica prodaje velikog turističkog portala za posredovanje u smještaju.

Sličnu priču čuli smo od većine naših sugovornika iz turističkog sektora, koji konačno, prvi put nakon više od godinu dana, zadovoljno i s optimizmom čekaju nastavak sezone.

image
Paun Paunović/Cropix


Neki su, međutim, hotelijeri u Dalmaciji, još donedavno u strahu od praznih kreveta, ovog ljeta davali akcijska sniženja, koja su bila i do 35 posto niža od uobičajenih cijena i s mogućnošću besplatnog otkazivanja, što se pokazalo kao pogubno nestrpljenje.

– Nije bilo nikakvog razloga da hotelske kuće u Dalmaciji idu s tako velikim sniženjima, to je za posao katastrofa. Ove godine cijena uopće nije presudna za odlučivanje o putovanju, pa su to nerazumne poslovne odluke.

Dali sebi autogol

Oni su možda time trenutno nešto malo popravili buking, ali su dugoročno sebi dali autogol jer je najteže poslije podizati, odnosno vraćati cijenu bez jakog uporišta. Sada je potražnja znatno veća, srpanj i kolovoz mogli bi biti dobri ako ne ponovimo lanjske pogreške – kaže nam hotelijer s Makarske rivijere.

O tim lanjskim pogreškama doslovno svi govore, jer uporište u najavama o boljoj ovogodišnjoj sezoni nalazi se isključivo u nadi da će cijeli rujan biti turistički dobar, što je lani bilo naprasno prekinuto 17. kolovoza, kad smo zbog loših procjena oko noćnih okupljanja i naglim rastom broja zaraženih stavljeni u crvenu zonu u najvažnijim zemljama Europe.

image
Paun Paunović/Cropix


– Epidemiološka situacija je nulta točka od koje polazi svaka rasprava o uspjehu ove godine, a za nju će biti važno održavati stanje pandemije na najnižim brojkama.

Kontrolirani uvjeti

To ćemo postići postupnim i umjerenim popuštanjem mjera i jakim kontrolama, što lani nije bio slučaj. Event industrija imala je zaista tešku poslovnu godinu iza sebe i treba im dati šansu da u kontroliranim uvjetima lagano krenu u posao, uz uzajamno razumijevanje za njihov posao, ali i epidemiološku sigurnost.

Županijski zavodi za javno zdravstvo definiraju okvire i uvjete za odvijanje manifestacija, ali bitno je da to strogo nadgledaju i kontroliraju županijski stožeri i HZJZ, a ne da sve ostane odgovornost organizatora.

Treba pokušati i vidjeti mogu li eventi, koncerti i zabave funkcionirati kao i vjenčanja.

Ulaznice se mogu prodavati na ime, uz testiranje, mjerenje temperature, COVID certifikat, sve su to alati uz pomoć kojih se može takva događanja učiniti sigurnijima, jer isto se radi i u drugim zemljama – mišljenje je Veljka Ostojića, predsjednika Hrvatske udruge turizma.

TIŠINA U PARKU MLADEŽI

Ultra otkazana i ove godine

Velikog okupljanja desetaka tisuća mladih u Parku mladeži u Splitu u sklopu najvećeg festivala elektroničke glazbe, koje je bilo najavljeno za početak srpnja nakon godinu dana pauze, ni ove godine neće biti.

Kako neslužbeno doznajemo, organizatori razmatraju mogućnost koncerta u posebnim epidemiološkim uvjetima nekih od DJ zvijezda Ultre u Splitu ovog ljeta, a neslužbeno doznajemo da bi to mogao biti David Getta.

Euforičan rast

Sve su usporedbe neozbiljne

Lanjske smo godine u lipnju imali oko 800 tisuća dolazaka turista, što je bilo tek 27 posto od prometa iz 2019. godine, kad ih je bilo tek nešto manje od tri milijuna.

No, kad se počne uspoređivati lanjski i ovogodišnji lipanj, treba imati na umu da u to vrijeme lani još nismo imali gotovo nikakvih avionskih linija s Europom, hoteli su bili mahom zatvoreni, a ozbiljniji turistički promet počeo je polovinom srpnja.

Zato bi svaka usporedba koja govori o 200 ili 400 posto više dolazaka ove godine u odnosu na lani bila neozbiljna, jer se uspoređujemo s vremenom praktički bez turističkog prometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 05:25