StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoLAST SECOND BOOKING

‘Booking nije usporen već je stao!‘ I nakon berlinskog turističkog sajma njemačko tržište je neizvjesno jer Nijemce brine rat u Ukrajini, ali i rast cijena u njihovoj domovini

Piše Maja Rilović Koprivec
15. ožujka 2022. - 18:56

Kakva će biti turistička sezona kada je u pitanju njemačko tržište? Odgovor na ovo pitanje nije mogla dati niti struka na Međunarodnom sajmu turizma ITB Berlin koji se proteklog  tjedna, zbog pandemije održao u virtualnom obliku. Neizvjesno je sve dok traje rat u Ukrajini. Lanjsko istraživanje “Reiseanalyse” instituta FUR, prvi puta  je smjestilo Hrvatsku na visoko četvrto mjesto inozemnih destinacija za putovanja Nijemaca, a sve do početka ruske invazije na Ukrajinu booking s njemačkog tržišta za Hrvatsku je bio  čak bolji nego u pretpandemijskoj 2019. godini.

 Dubrovnik tu nije bio iznimka potvrđuje nam i Stanko Ljubić  iz Udruženja hrvatskih putničkih agencija koji već desetljećima  radi s njemačkim tržištem. A nije ni sada, kada se sve zaustavilo:

- Sve do početka rata u Ukrajini  booking je bio čak 40 posto bolji nego 2019. godine. Nije se booking sada  usporio već je stao, naročito za nas ovdje i iz Njemačke, ali i iz istočnih zemalja od  Slovačke, Poljske Češke, a iz Ukrajine i  Rusije pogotovo. Ostalo još uvijek ide, no ipak je to manje za oko 30 posto – govori S. Ljubić.

Berlinski turistički sajam pokazao je i kako i dalje postoji želja za putovanjima, ali i da je na tržištu ostao pandemijski trend skraćivanja vremena planiranja putovanja. Nakon sajma u Berlinu neki su sudionici rekli da se već može govoriti o last-second, a ne last minute bookingu, ako se situacija popravi.

image

Turisti na Stradunu

Bozo Radic/Cropix

– Nijemci vole planirati odmor, no sada su i oni prisiljeni čekati kao i svi  mi jer ne znaju što će se dogoditi u Ukrajini.  Pored toga, tu su i poskupljenja koja će imati utjecaja na njihove odmore, naime Nijemci očekuju inflaciju i poskupljenje  energenata. Dobrim je dijelom energetska  kriza utjecala i na Nijemce jer i kod njih je sada gorivo već preko dva eura što nije bilo  nikada, a oni o tome daleko više vode računa od nas.  Ako je  Nijemac planirao 1000-1500 eura po osobi za putovanje i odmor, on neće sigurno podignuti  kredit i otići na putovanje. Zato je usporen booking i prema drugim zemljama,  jednostavno svi čekaju – kaže Lasić.

 Dodaje kako se Nijemci kao narod sada osjećaju dosta nesigurni  jer su vjerovali u miroljubivu politiku Rusije,  a sada se zbog prošlosti boje da su i oni na nekom udaru.

 -   Ipak 70 pa i 80 posto Nijemaca su optimisti i žele ići na odmor – dodaje Ljubić. - Trenutna situacija je nesigurna, i teško je sada reći  što će biti. Svima je prioritet što će biti s Ukrajinom pa onda ćemo vidjeti.

 Energetska kriza, a posebno povećanje cijene goriva  mogla bi dovesti i do vjerojatnog poskupljenja turističkih aranžmana, pa vodeći njemački organizatori putovanja najavljuju kako do toga neće doći. S njemačkog tržišta stiže naime vijest kako je nakon tržišnog lidera TUI-a, i DER Touristik  također isključio povećanje cijena za već rezervirana putovanja.

Lufthansa je s druge strane objavila da će "nastaviti pratiti tržišno i konkurentsko ponašanje i po potrebi izvršiti odgovarajuće prilagodbe". Zbog trenutnog razvoja cijene sirove nafte  ocijenili su "vjerojatnim daljnje prilagodbe cijena zračnog prometa ove godine".

Nagrada iz Berlina Hercegovačkoj kući u  Trebinju

Među vijestima s 'ITB 2022' je i ona iz susjedstva gdje je „Hercegovačka kuća“, trgovina domaćih i tradicionalnih hercegovačkih proizvoda iz Trebinja izabrana za najbolju priču o održivom turizmu. Riječ je o izboru  Green Destinations Story Awards - top 100 gdje se nagrađuju najbolji primjeri  održivosti i uključivanja lokalne zajednice.

26. travanj 2024 05:31