StoryEditor
HrvatskaU ORUŽANIM SNAGAMA ŽUSTRO SE provoDI plan zbrinjavanja viška zaposlenih - njih 2300 napustit će hv

Otkazi u MORH-u Napokon počelo isplaćivanje otpremnina

Piše PSD.
29. kolovoza 2009. - 23:00
Natporučnik Mile Radman, bivša djelatna vojna osoba, požalio se kako je u lipnju otišao iz MORH-a jer mu je obećana izdašna otpremnina, ali da nema informacije kad će mu novac ‘leći’ na račun. Nakon našeg upita Radman je dobio otpremninu, a uskoro slijede uplate i svim drugim MORH-ovcima, njih nekoliko stotina koji su otpušteni iz Oružanih snaga u lipnju ove godine

Natporučnik Mile Radman: Prošao sam cijeli rat, a sad ne znam
kad ću dobiti odobrenu mirovinu i otpremninu
Iz MORH-a sam otišao u lipnju, obećali su mi otpremninu, a trebam dobiti i rješenje o umirovljenju. Rate kredita za stan uredno mi dolaze, a ja nemam nikakvih primanja niti znam kad ću dobiti obećanu otpremninu i mirovinu.

Moram i djetetu kupiti knjige za školu, hranu, platiti račune − požalio nam se Splićanin Mile Radman, bivši natporučnik HV-a, kojemu je, kao i stotinama drugih djelatnika HV-a, radni odnos prestao zbog preustroja Oružanih snaga te je poslan u invalidsku mirovinu.

Radman je sam, nakon što su mu tako savjetovali nadređeni, pokrenuo postupak prestanka djelatne vojne službe “Slobodnoj” su se javili i drugi časnici i dočasnici koji su, nakon što su proglašeni viškom, otpušteni iz MORH-a, a ne znaju kad će dobiti mirovine i otpremnine.

Većina njih napustila je Oružane snage u lipnju, a do danas nisu obaviješteni kad će im se riješiti pitanje mirovina i otpremnina. Otpremnine su, ističu, i glavni razlog zbog kojeg su sporazumno otišli iz MORH-a.

Otpremnina ipak stigla

− Zvao sam i pitao MORH, ali nitko nije imao odgovora kad će nam stići novac i kad ću u mirovinu. Već nekoliko dana nemiran sam i ne spavam, nisam znao kome ću se obratiti pa sam došao u “Slobodnu”. I moji kolege također ne spavaju, a mislim da se radi o stotinama ljudi koji se pitaju kad će im doći novac − kaže Radman, koji je od početka devedesetih sudjelovao u Domovinskom ratu.

Prošao je sva ratišta − od Bosne, juga do kontinentalne Hrvatske, a sada, kaže, dok drugi uživaju u invalidskim mirovinama iako rata nisu vidjeli, on i drugi branitelji ne znaju kada će riješiti svoj status. MORH smo obavijestili o slučaju branitelja Radmana, koji je nedugo nakon našeg upita Ministarstvu obrane i dobio otpremninu.

− Natporučniku u mirovini Mili Radmanu rješenjem o umirovljenju od 30. lipnja 2009. prestala je djelatna vojna služba u sastavu OS RH, a sukladno rješenju o otpremnini od 27. srpnja 2009., prema našim informacijama, isplaćena mu je danas, 26. kolovoza 2009. Ministarstvo obrane je unatoč rebalansu osiguralo novac za planirane otpremnine − poručili su nam iz MORH-a, a mi smo ih upitali i što će biti sa stotinama ostalih vojnika, dočasnika i časnika koji su izišli iz sustava MORH-a i čekaju otpremninu.

− Mnogi su djelatnici izišli iz sustava sa zadnjim danom lipnja, u srpnju su primili plaću za prethodni mjesec, a tijekom kolovoza počele su i isplate otpremnina, sukladno rješenjima koja sukcesivno i odlaze na adrese naših bivših djelatnika − kažu u službi za informiranje MORH-a.

− Izdvajanje osoblja u 2009. godini provodi se sukladno planu čiji je cilj odabrati, pripremiti za izdvajanje i izdvojiti 1300 djelatnih vojnih osoba te 1000 državnih službenika i namještenika. Izdvajanje se uglavnom odnosi na starije djelatnike koji imaju utvrđenu nemogućnost daljnjeg profesionalnog razvoja, a koji stječu zakonske uvjete za umirovljenje sukladno Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, te vojno osoblje čija zdravstvena sposobnost ne zadovoljava kriterije djelatne vojne službe − poručili su iz Ureda ministra obrane.

Veliki iznosi

Natporučnik Radman navodi da se iznos otpremnina koje dobivaju otpušteni kreće između 150 i 200 tisuća kuna, ovisno o stažu i činu.

Brojke

1300 djelatnih vojnih osoba proglašeno je viškom i moraju napustiti MORH

1000 osoba koje rade u administraciji Ministarstva obrane također će biti otpušteno

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 16:59