StoryEditor
Hrvatskaodali počast

Održana komemoracija u Jasenovcu, Plenković poručio: Politika koju vodimo bazira se na jasnoj osudi zločina i pijetetu prema žrtvama

Piše Hina
22. travnja 2020. - 13:13
 Davor Pongracic/HANZA MEDIA

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu s komemoracije u Jasenovcu da se Vladina politika zasniva na smanjenju podjela u društvu, osudi zločina iz II. svjetskog rata, pijetetu prema žrtvama te kulturi sjećanja koja pridonosi razumijevanju i toleranciji.

"Politika koju vodimo bazira se na jasnoj osudi zločina, na pijetetu prema žrtvama, njegovanju kulture sjećanja i na kontinuiranom i predanom radu na razumijevanju i toleranciji u društvu", izjavio je Plenković novinarima pri obilasku spomen područja.

Dodao je kako je svo nasljeđe koje hrvatski narod ima kroz totalitarne režime bolno i teško, dijeli hrvatski narod.

Naglasio je kako je stoga zadaća vlasti i obrazovnog sustava da smanjuje te podijele, kako bi istina koja se dogodila bila jasno vidljiva svima.

"Na tom tragu su sve naše aktivnosti sve ove godine i bit će u budućnosti, očekujemo da takvu politiku čuju i razumiju i predstavnici žrtava", rekao je premijer.

Napomenuo je da su predstavnici njegove vlade već četvrti put na komemoraciji kako bi "osudili strahote" koje su se događale u Jasenovcu za vrijeme II. svjetskog rata, kao i zločine koje je počinio ustaški režim.

"Ono što je dobro da je današnje obilježavanje okupilo sve ključne dužnosnike državne vlasti. Ove godine je bila velika obljetnica vezana za logor Auschwitz, tada smo vrlo decidirano i u javnosti osudili fašističke i nacističke zločine, to radimo i sada te želimo da u Hrvatskoj njegujemo kulturu sjećanja", naglasio je Plenković.

Vrlo važnim je ocijenio ponavljati mladim generacijama da budu svjesni najvećih strahota koje su se dogodile tijekom II. svjetskog rata, da se jedna od takvih ružnih i tužnih epizoda dogodila i u Jasenovcu.

"Radimo na tome da predstavnici žrtava i vlasti zajednički odaju počast onima koji su ovdje poginuli. Pitanje dijaloga s predstavnicima žrtava je kontinuirano, veliki napori učinjeni su u mandatu ove Vlade, puno veći nego ranije", poručio je.

Plenković je podsjetio kako kao predsjednik Vlade ne samo da je bio četiri puta u Jasenovcu, već je bio i u Yad Vashemu i Auschwitzu. "Politika koju vodimo, izjave koje dajemo su čvrste, jasne i s te strane otvoreni smo za daljnji dijalog", ustvrdio je.

Upitan kako komentira navode da se u Ministarstvu branitelja financiraju "neoustašofilske udruge" koje istražuju navodni trostruki logor u Jasenovcu te zašto si Vlada dopušta "takvu blamažu", odgovorio kako njegova vlada "nema nikakvog sluha za revizionizam".

"To smo puno puta kazali i dokazali, što se tiče tih konkretnih projekata vidjet ću to s nadležnim ministrom", rekao je premijer.

Habulin: Ima malih pomaka u odnosu prema antifašizmu

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin izjavio je u srijedu, na obilježavanju 75. obljetnice proboja iz jasenovačkog logora, da ima malih pomaka u odnosu vlasti prema antifašizmu i žrtvama fašizma, iako se problemi nagomilani kroz 30 godina ne rješavaju tempom kojim bi htjeli.

"Mi razgovaramo, u kontaktu smo, pokušavamo rješavati stvari i mislim da malih pomaka ima. Oni koji imaju 'tanko uho i oštar vid' te pomake vide", ocijenio je Habulin u izjavi novinarima u Jasenovcu.

Podsjetio je na prošlogodišnje pokroviteljstvo predsjednika Vlade nad obljetnicom bitke na Sutjesci i njegov govor na otvorenju izložbe posvećene Danu holokausta, kada je izrekao vrlo snažne poruke, ne samo prisutnima nego i građanima Hrvatske.

Habulin je rekao da je ove godine osiguran novac za 200 učeničkih razreda koji bi trebali posjetiti Jasenovac i kroz izvanrazrednu nastavu izučavati holokaust, dok bi sljedeće godine to trebalo biti uvršteno kao obveza za sve škole u u sklopu predmeta povijesti.

"To su sam neki pomaci koje vidim i u kojima sudjelujem. Znam da nije moguće riješiti u mjesec dana problematiku koja se gomilala toliko godina ali treba ići korak po korak. Današnje zajedničko obilježavanje 75. obljetnice je pružena ruka i pokušaj i namjera približavanja da bismo lakše sjeli za stol", kazao je Habulin.

Pupovac: Korona pokazala da se solidarnost može manifestirati transetnički

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio je u srijedu na komemoraciji u Jasenovcu da je situacija oko koronavirusa pokazala da postoje stvari u kojima se solidarnost može manifestirati transetnički, transstranački i transideološki.

Na upit što se promijenilo u zadnjih godinu dana da su predstavnici naroda koji su stradali u Jasenovcu odlučili zajedno s predsjednikom Vlade i Sabora sudjelovati na zajedničkoj komemoraciji, Pupovac je kazao da je bilo određenih promjena na političkoj razini, no ne na razini onih pitanja koja su sporna.

"Ono što je bilo presudno je da su u okolnostima manifestirane solidarnosti oko pandemije koronavirusa i potresa u Zagrebu odlučili da napravimo korak bliže", rekao je Pupovac nakon polaganja vijenaca i cvijeća u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja iz logora.

Dodao je da je taj korak bliže urodio time što su trojica predsjednika - Republike, Sabora, Vlade odlučili da i oni naprave korak i da sva trojica dođu ovdje danas.

Poručio je da je ta odluka zalog za ono što očekuju da će biti napravljeno.

"I mi smo htjeli založiti svoj dio doprinosa, a to je da budemo danas ovdje i da pokažemo da možemo biti solidarni i onda kada se međusobno ne slažemo i onda kada smo udaljeni u pogledu kako doživljavamo i kako ocjenjujemo pojedine pojave kao što je povijesni revizionizam, negacionizam ovoga mjesta, toleriranje onih koji veličaju ustaški režim i koji našu zemlju oslikavaju znamenjima toga režima", istaknuo je Pupovac.

Ustvrdio je da korona pokazala da postoje stvari "u kojima možemo manifestirati solidarnost transetnički, transstranački, transideološki".

"To se manifestiralo među političkim strankama u Saboru posebno tokom trećeg mjeseca, a ovaj put je bilo neophodno da se pokaže minimum solidarnosti oko ovakvih simboličkih mjesta i da taj minimum solidarnosti pokušamo pretvoriti u osnovu za realizaciju onoga što smo više puta diskutirali na sastancima s predsjednikom Vlade i prošle i pretprošle godine", dodao je.

Izrazio je nadu da će promijenjene političke okolnosti u nekim aspektima ići u prilog tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 16:23