StoryEditor
HrvatskaNa općinskom sudu u Osijeku izvanraspravni sudac Mirko Ljubičić zaključio postupak

Odbačena još jedna Glavaševa tužba protiv Fabera

Piše PSD.
17. ožujka 2008. - 17:23

Odbačene Glavaševe tužbe / Damjan Tadić /CROPIX
Općinski sud u Osijeku odbacio je 10. ožujka još jednu u nizu Glavaševih tužbi protiv bivšeg načelnika Policijske uprave u Osijeku, Vladimira Fabera. Glavaš je, putem svog odvjetnika Dražena Matijevića, 17. svibnja prošle godine podnio Općinskom sudu u Osijeku optužni prijedlog protiv Fabera, tereteći ga za tri kaznena djela - kazneno djelo protiv pravosuđa - lažno prijavljivanje kaznenog djela; kazneno dijelo protiv vjerodostojnosti isprava, tj. krivotvorenja službene isprave, te za kazneno djelo protiv službene dužnosti - zlouporaba položaja i ovlasti.¸

Općinski sud u Osijeku, izvan glavne rasprave, odbacio je sve Glavaševe optužbe i po sve tri osnove oslobodio Fabera bilo kakve odgovornosti. Glavaš je naime tvrdio da je Faber lažno prijavio kazneno djelo kada je 20. listopada 2006. podnio Državnom odvjetništvu i Istražnom centru Županijskog suda u Osijeku kaznenu prijavu protiv njega "iako je znao da to nije istina, jer unatoč više stotina prethodno obavljenih obavijesnih razgovora i preslušanih drugih osumnjičenika nije raspolagao nikakvim dokazom o tome u kaznenoj prijavi".

Nadalje, Glavaš je tužio Fabera da je "iako je znao da to nije istina", "lažno prijavio" i Gordanu Getoš Magdić, te da je "kao službena osoba iskoristio svoju ovlast, s ciljem da drugom prouzroči štetu", uslijed čega je "došlo do povrede prava drugog".

Sudac Općinskog suda u Osijeku Mirko Ljubičić, odbacio je sve navode iz Glavašvog optužnog prijedloga, smatrajući kako Faber nije počinio ono za što ga je Glavaš optužio.

- Sud ne nalazi da postoji osnova da bi Vladimir Faber počinio obilježje terećenih kaznenih djela, ali niti drugih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, odnosno po tužbi oštećenika kao tužitelja -  stoji u rješenju kojeg je potpisao sudac Ljubičić.

Na pitanje Slavonskog doma kako komentira takvo rješenje Općinskog suda u Osijeku, Faber je rekao:

- Tako sam rješenje i očekivao, jer znam da je rad policije bio profesionalan i zakonit, a Glavaševe prijave protiv mene i policijskih službenika nisu utemeljene u zakonu, već su bile samo pokušaj manipulacije javnim mnijenjem s ciljem obrane teze o tzv. montiranom političkom procesu.

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku 8. svibnja 2007. već je odbacilo identičnu Glavaševu kaznenu prijavu protiv Fabera, kojom je bivšeg načelnika Policijske uprave u Osijeku pokušao teretiti za ista kaznena djela koja je sada odbacio i osječki Općinski sud.

(sdo)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 12:57