StoryEditor
HrvatskaMARŠ STRANAČKE VOJSKE

Glavaš: Uz slogan “Za svoj dom!” borimo se protiv droge i alkohola. Pa nećemo valjda u duginim bojama!

Piše PSD.
8. listopada 2015. - 14:10
Strojevim korakom u crnim uniformama, uz slogan “Za svoj dom!”, borimo se protiv droge i alkohola, kaže Branimir Glavaš, osuđivani ratni zločinac, koji se ovih dana pobrinuo da ponovo uzbiba medijske valove formiranjem vlastite stranačke vojske.

Osim beretke ukrašene šahovnicama, mladići u kombinezonima i vojničkim prslucima, sa specijalnom torbicom na lijevom boku koja, procjenjuju promatrači, može poslužiti za nošenje oružja, danima u dvorani osječke Obrtničke škole uvježbavaju vojnički marš. Glavaš ih naziva - Slavonska sokolska garda.

- Ma kakva vojska, to su gluposti! – dočekao nas je Glavaš zajedno sa saborskim zastupnikom Josipom Salapićem u sjedištu HDSSB-a, gdje vlada veliki muving. Svako malo neki mladići dolaze po plakate, a dan uoči velikog stranačkog događaja raspoređuju se posljednji zadaci.

- Niti su oni garda, niti stranačka vojska. Ovi uvježbani mladići zapravo su naša redarstvena služba, jer zašto bismo plaćali vanjske redare – hladnokrvno govori neformalni šef stranke dok nas upućuje na videosnimku iz školske dvorane. Oni će, kaže, biti osvježenje stranke i samo su jedna od sekcija stranke i to sportsko-rekreacijska.

Na pitanje zašto mu je draga crna boja, odgovara: “Pa nećemo valjda biti u duginim bojama da budemo po mjeri Bruxellesa!”

 Povezuju vas s Jobikkovom nacističkom strankom?
- Mi smo samo uvijek imali nos za povlačenje pravih poteza u ključnim povijesnim događanjima, pa smo tako i sad spremni na vrijeme koje nam dolazi, jer očito da je svijet na jednoj prekretnici i prijeti nam saginjanje glave – tumači razloge formiranja garde.

Dakle, vaša vojska jest poruka na izbjegličku krizu?
- Ne, to je vaš zaključak i vi to možete reći, ali ja nisam. Vi uvijek možete i vjerojatno ćete napisati kako je to poruka ratnog zločinca, ali ja to nisam rekao. Ali, mi nećemo dozvoliti da Slavonija plati ceh izbjegličkog vala u modernoj seobi naroda koju su režirale velike sile.

- Pa transport izbjeglica je dobro organiziran, Slavonija ne pati... - uvjeravamo ga, a on odgovara da ne znamo mi baš gdje se sve izbjeglice kreću.
- A šta da vam krenu preko Boke kotorske i Dioklecijanove palače? Narodu treba reć što slijedi... - zaskače nas protupitanjem.

- Šta slijedi?
- A to će se čut narednih dana.


 Je li vam Jobikkova stranka uzor?
- Nije. Mi ćemo danas imati veliki stranački skup jer je to ujedno obljetnica osnivanja udruge HDSSB, koja je postojala prije stranke.

Sa sloganom “Za svoj dom”?
- A što fali tom sloganu, molim vas lijepo?

Ništa, vjerojatno ima viška, što ste teška srca stavili, pomislili smo.

Inače, jučer se održavala sjednica osječkog Gradskog vijeća koju su HDSSB-ovci napustili odmah nakon prve točke, pa su mnogi komentirali da su otišli jer moraju vježbati marširanje.

- Slavonska sokolska garda? To oće kazat SS garda, još samo iz slogana trebaju izbaciti ono “svoj” – komentirali su građani Osijeka dan uoči velikog skupa HDSSB-a koji će biti održan u gradskoj dvorani Zrinjevac. Upućeniji, pak, tvrde da je mladež u crnim odorama, koja na Glavašev poklič “Domovini vjerni!” uzvraća sa “Uvijek vjerni!”, tek s prve godine “HDSSB-ove akademije”.

- Na prvoj godini vježbaju za počasnu gardu, na drugoj vježbaju i uče lijepljenje plakata po gradu, a na trećoj nauče pisati uvredljive grafite protiv svojih političkih protivnika – govore Osječani koji se ne žele predstaviti.

Dodaju kako su već umorni od Glavaševih provokacija. Ipak, mnogi priznaju da im se ledi krv u žilama od Glavaša i njegove ikonografije, neki kažu da im se gadi, a analatičari tvrde kako “slavonski šerif” samo kreće u agresivnu predizbornu kampanju.
SILVANA UZINIĆ

Ostojić: Torbice nisu za oružje, nego za banane

- HDSSB-ovci su napustili sjednicu Gradskog vijeća jer, kako su rekli, neće biti dekoracija demokraciji. Imaju oni, kako vidite, svoju dekoraciju i simbole – informirao nas je Jaroslav Pecnik, član Laburista, kojeg smo zatekli pored osječke katedrale.

- Glavaš uoči izbora poručuje javnosti da će se zalagati za vrijednosti koje reprezentira Jobikkova stranka u Mađarskoj, i to u jeku izbjegličke krize. U situaciji kad izbjeglice i komunisti “prijete”, treba uspostaviti red u vlastitoj sredini, to je cilj HDSSB-a, što je, nažalost, vrlo prijemčljiva priča za osiromašeni narod – govori Pecnik. On smatra da se iza ksenofobne politike, zapravo, krije dječački san jednog političkog perverznjaka koji je oduvijek htio biti zapovjednik vojne formacije, odnosno ministar unutarnjih poslova.

- Ova militarizacija stranke počela je u školi, a jednom su crni scenariji počinjali u pivnici. Komična je asocijacija, ali nimalo neozbiljna i zanemariva, naročito kad se sjetimo da je norveški masovni ubojica Anders Breivik u svojim dokumentima pozitivno govorio upravo o HDSSB-u – podvlači Pecnik.

A aktualni ministar Ranko Ostojić nasmijao se na vijest o formiranju stranačke vojske.

- One torbice neće im poslužiti za oružje, već su zgodne da u njih stanu banane kako im ih ne bi morali dodavati građani dok budu marširali!

- Ma, HDSSB zbog izbora okreće oštro u ultradesno, ali samo će sebi štetiti - mišljenja je Miroslav Šimić iz Građanske opcije grada Osijeka.


Osječka policija: Nema prekršaja

Točno pet godina nakon što se Tomislav Horvatinčić prošetao Zagrebom u pratnji privatne vojske s crvenim beretkama i grbom njegove obitelji, iz Osijeka je stigla vijest o postrojavanju garde Branimira Glavaša. Osim godišnjega doba, dva događaja povezuju i biografske podudarnosti glavnih aktera – protiv Horvatinčića i Glavaša vode se višegodišnji sudski postupci pod optužbom da su skrivili ljudske smrti: Horvatinčića se tereti da je gliserom usmrtio talijanski bračni par, a Glavaša za ratne zločine nad osječkim Srbima. Bio je i pravomoćno osuđen, ali je Ustavni sud ukinuo presudu.

Ostavit ćemo sada Horvatinčića po strani i posvetiti se zboru glavaške garde. Na internetu se pojavila snimka na kojoj pred Glavašem u sportskoj dvorani paradira trideset momaka u crnim odorama s logom njegova HDSSB-a, s vojnim kapama i čizmama... Internet također čuva fotografiju koja svjedoči da je i 1991. postrojavao osobe u crnim odorama. Očito je riječ o ozbiljnoj sklonosti.

Pitali smo Policijsku upravu osječko-baranjsku o Glavaševoj postrojbi. Nekoliko sati su vijećali, provjeravali, usuglašavali se te odgovorili: “Izvješćujemo Vas da se pravni položaj, uvjeti, način i postupak za osnivanje, registriranje, prestanak i financiranje političkih stranaka uređuje Zakonom o političkim strankama, nad kojim Zakonom nadzor obavlja Ministarstvo uprave.

Pregledom sadržaja simbola na zastavama i odorama koji su vidljivi na fotografijama objavljenima na portalima te videozapisima, policijski službenici nisu utvrdili postojanje elemenata prekršaja ili kaznenog djela.” Osječka policija tradicionalno kod Glavaša ne utvrđuje elemente prekršaja ili kaznenog djela. Tek možemo zamisliti kakva bi se panika digla da su na videu nenaoružani i uniformirani momci s njegovanim dugim bradama, polumjesecom na rukama i Allahom dž.š. na usnama.

Evo neslužbenog stava Ministarstva uprave: Bude li HDSSB dopunjavao Statut sa svojom gardom, onda će upravno činovništvo odlučiti je li ona u skladu s propisima. Dotad se ne namjeravaju opterećivati ovim pitanjem.

Države raspolažu monopolom fizičke sile. U teoriji to znači da nitko osim njih ne smije imati vojsku ili policiju. Što znači u praksi – pogledajte video s Glavaševim gardistima, samo će vam se kazati. Ljetos je Glavaš pozirao s bocom na čijoj je etiketi bio Hitlerov lik, a nešto prije i pod slikom Ante Pavelića.

VLADIMIR MATIJANIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 00:49