StoryEditorOCM
HrvatskaNisu jedini

Napustili grad, kupili stado koza i pokrenuli unosan biznis: ‘Gradski život nas je frustirao, promet, gužve... Ovdje imamo 3 puta veću kuću!‘

Piše PSD
27. siječnja 2022. - 08:06

Karlovačka županija u posljednjih 10 godina izgubila je više od 10% stanovništva. No da nije sve tako crno, pokazuje nekoliko primjera obitelji koje su se nedavno u nju doselile. Posjetila ih je karlovačka ekipa HRT-a i saznala koji su bili razlozi za takvu odluku.

Obitelj Herceg nije se mnogo dvoumila. Kuću od 50 četvornih metara na zagrebačkom Jarunu zamijenili su triput većom, novom, u Munjavi Modruškoj.

- Gradski život nas je dosta frustrirao, dugi radni sati na poslu, promet, gužve, objašnjava Marina Herceg.

I tako su se teolog Hrvoje Herceg i kriminalistica Marina s troje djece preselili na Hrvojevu djedovinu. Isprva nisu znali što ih čeka. No danas su ponosni vlasnici stada od 70 koza i proizvođači jednog od najkvalitenijih kozjih sireva u Hrvatskoj.

- Vjerujem da ćemo se samo širiti, samo nas mašta ograničava s onime što ćemo zapravo raditi u životu, kaže Hrvoje.

U posljednjih godinu dana na ruralna područja Karlovačke županije preselilo se ili se upravo seli još 16 obitelji poput Hercega.

- Ono što smo mi napravili prošle godine je to da smo napravili jedan program i osigurali milijun kuna u proračunu Karlovačke županije da potičemo mlade obitelji i sufinanciramo njihovo prvo stambeno zbrinjavanje, osiguranje stana ili kuće, izjavila je županica Martina Furdek Hajdin.

I mlada, visokoobrazovana zagrebačka obitelj Stepinac od jeseni je u Karlovcu. Svoje je stambeno pitanje sama riješila - vlasnici su stana od stotinjak četvornih metara na Korani.

- U Zagrebu bi trenutno za tu cijenu mogli kupiti 40-ak kvadrata, ako, rekla je Petra Stepinac.

Bila bi ovo afirmativna i inspirativna priča o prekrasnom malom gradu u koji su se Stepinci "zaljubili", da se u sve nije umiješala birokracija, piše HRT.

- Nama je Karlovac prekrasan. Trenutno naš jedini problem je dobiti mjesto u vrtiću, kaže Petra.

Tako da Petra i Marijan svako jutro bude djecu u 5 sati. Barbaru voze u vrtić u Zagreb, gdje oboje rade, a Grgu, kako kad, na čuvanje kod rodbine ili sa sobom na posao.

Koliko će dugo njihovi poslodovaci za ovu situaciju imati razumijevanja i oni sami strpljenja ne znaju. No poražavajuća je činjenica da je Hrvatska u odnosu na 2011. izgubila gotovo osam gradova veličine Karlovca, a u karlovačkim vrtićima danas nema mjesta za dvoje djece, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 06:23