StoryEditor
Panoramaalfred krupa

Prva putna torba s kotačićima izumljena je u Hrvatskoj: iako je Amerikanac preuzeo sve zasluge, ideja izvorno pripada profesoru Karlovačke gimnazije

Piše Mozaik SD
16. svibnja 2022. - 22:23

S više od 1,4 milijarde ljudi koji putuju na međunarodna putovanja svake godine, kovčeg s kotačima jedan je od najčešće korištenih proizvoda na svijetu. Priču o njegovom izvornom izumitelju i njegovoj povezanosti s Hrvatskom donosi Croatia Week.

Iako je Amerikanac Bernard Sadow preuzeo zasluge za izum kovčega s kotačima sedamdesetih godina prošlog stoljeća, prvi izumitelj tog praktičnog predmeta zapravo je poljsko-hrvatski umjetnik, koji je ideju dobio puna dva desetljeća ranije.

Sadow je na ideju o ovoj praktičnoj inovaciji došao 1972. godine, no preduhitrio ga je Alfred Krupa, koji je vukao kovčeg na kotačima još 1954. u Karlovcu.

image

Alfred Krupa

Obiteljska arhiva/Javna domena

"Sadow je pričvrstio četiri kotača na kovčeg i dodao fleksibilni remen. Njegov prvi maloprodajni klijent za novi izum bile su robne kuće Macy's. Međutim, oko 1954. godine poljsko-hrvatski slikar Alfred Joseph Krupa izumio je kovčeg s kotačima", piše Interesting Engineering, vodeća svjetska platforma inženjerske, tehnološke i znanstvene zajednice.

Tko je bio Alfred Krupa?

Alfred Krupa rođen je u Mikolowu u Poljskoj 1915. godine. Nakon što je u ranoj dobi izgubio oba roditelja, odgajala ga je baka. Nakon studija slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Krakovu u Poljskoj, Krupa je 1943. u dobi od 28 godina pobjegao iz okupirane Poljske u Jugoslaviju.

Krupa je oženio hrvatsku obitelj Ožbolt iz Gorskog kotara i veći dio života govorio hrvatskim jezikom.

Postao je jedan od temeljnih umjetnika Umjetnosti hrvatskog antifašističkog pokreta, a nakon rata izlagao je svoje slike, koje uključuju portrete i pejzaže u akvarelu, ulju, ugljenu, kredi i olovci. Predavao je likovnu umjetnost u Karlovačkoj gimnaziji od 1946. do 1971. godine.

image
Obiteljska arhiva/Javna domena

Krupa je također bio strastveni izumitelj, a među njegove patente spada i danas popularan brod sa staklenim dnom za razgledavanje, kao i skije za hodanje po vodi koje je demonstrirao na hrvatskoj Korani, sklopivi platneni katamaran, sustav za sprječavanje potonuća brodova i boksačke rukavice koje se napuhuju komprimiranim zrakom.

Novine su također pisale kako je Krupa prvi čovjek koji je u ljeto 1950. godine u Vrbniku na otoku Krku pod morem izradio sliku uljanom tehnikom. Ručno je napravio ronilačku masku od kamionskih guma i stakla, cijev je iskoristio kako bi mogao disati pod vodom te je za dno vezao sebe i stalak za slikanje. Radovi izloženi u Zagrebu 1951. izgubljeni su, ali su ga kritičari napadali da je "prebizaran".

Krupa je sve svoje izume stvorio u svojoj obiteljskoj kući u Domobranskoj 8 u Karlovcu.

image

Alfred Krupa živio je s obitelji u Domobranskoj 8 u Karlovcu

Obiteljska arhiva/Javna domena

"Krupa je pokušao patentirati svoje izume, ali nakon što je kontaktirao vlasti u Beogradu u to vrijeme, pa čak i britansko veleposlanstvo, odustao je od te ideje", piše Interesting Engineering.

Krupine ideje u to vrijeme nisu naišle na razumijevanje vlasti, za razliku od njegovog rada kao umjetnika i sportaša. Krupa je bio čovjek mnogih talenata, osim što je bio umjetnik i izumitelj, bio je amaterski boksač i praktičar borilačkih vještina, a podučavao je i gađanje u mete i mačevanje. 

Među ostalim odlikovanjima dobio je i Medalju za hrabrost nakon što je pomogao u spašavanju sina britanskog premijera Winstona Churchilla Randolpha i pripadnika američke 449. bombaške skupine koji su bili prisiljeni sletjeti u Hrvatsku.

Alfred Krupa proveo je 46 godina u Hrvatskoj, gdje je živio sve do svoje smrti 1989. godine u Karlovcu, prenosi Croatia Week.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 15:31