StoryEditorOCM
Hrvatskažrtve bešćutnosti sustava

Vapaj očajne majke iz Splita premijeru pokrenuo izvanredni nadzor CZSS-a: Javili su mi se odmah nakon objave u ‘Slobodnoj‘. Želim da se kazne oni koji su zanemarili moj očaj i stanje djeteta

8. prosinca 2021. - 16:59

Pokrenut je izvanredni nadzor nad Centrom za socijalnu skrb zbog prijave majke iz Splita koja je u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću objavljenom u 'Slobodnoj' iznijela niz potresnih situacija i zatražila pomoć.

Kao žrtva obiteljskog nasilja, tijekom postupka je postala žrtva institucionalnog nasilja u kojem je umjesto pomoći i podrške dobila prozivke i optužbe. Da stvar bude gora, žrtva bešćutnosti sustava je postalo i njeno maloljetno dijete. Njeni prigovori i prijave nisu do danas doveli do toga da se kazne oni koji su zanemarili svoje dužnosti.

Svjesna da se s istim situacijama suočavaju mnoge žrtve obiteljskog nasilja i duboko potresena ubojstvom trgovkinje u Splitu, odlučila je zatražiti pomoć od samog premijera. Nakon objave pisma, iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike stigao je mail u kojem je obaviještena da je pokrenuta službena istraga.

Očajna majka iz Splita u otvorenom pismu traži pomoć od premijera Plenkovića: ‘Nakon bijega od zlostavljača postala sam žrtva državnih institucija!‘

- Ne mogu vjerovati da je medijska objava izazvala ovakvu trenutnu reakciju. S nadležnim osobama u ministarstvu sam razgovarala prije dva tjedna putem telefona. Tada mi je kazano da će se provesti nadzor, ali nisam dobila pisanu potvrdu o tome. Danas je nakon objave teksta stigao mail u kojem stoji kako je pokrenut izvanredni nadzor na moj zahtjev i “u kontekstu današnjih medijskih objava vezanih uz otvoreno pismo”. Moje otvoreno pismo koje sam uputila premijeru Andreju Plenkoviću, a Slobodna Dalmacija ga je objavila.

Ne tražim ništa više osim da se utvrdi istina i kazne oni koji bi trebali brinuti o najpotrebitijima, a u trenucima krize, umjesto da nam pruže ruku, oni nas dodatno zlostavljaju. Ako im već nije bilo žao mene kao majke, do danas mi nije jasno kako im nije bilo žao mog djeteta koje je prolazilo iznimno teško psihičko razdoblje i koje nije bilo dobro. Više od dvije godine ustrajem na tome da se istraži događaj. Konačno sam dočekala - kaže nam majka iz Splita.

Njene riječi odnose se na događaj u Centru za socijalnu skrb iz šire okolice Splita čije djelatnice je majka je prijavila nadležnom ministarstvu. Tada su one nju prijavile i paralelno tražile izuzeće sa slučaja. Tadašnja ministrica nadležna za socijalu odlučila je da se slučaj prebaci u Centar u Split, upravo zbog pritužbe majke. Djelatnice CZSS Split su nakon zaprimanja slučaja majci pomogle da vidi svoje dijete nakon godine i pol dana razdvojenosti i u konačnici da dođe živjeti s njom.

- Iako se s te strane situacija smirila i sredila ja nisam odustala u tome da se otkrije istina i da se kazne djelatnice prvog Centra koje su zanemarile moj očaj i stanje mog djeteta. U razgovoru s osobom iz ministarstva prije dva tjedna sam kazala: “Posjednite mene i sporne djelatnica tog Centra za socijalnu skrbi da onda ispred mene kažu što se događalo u prostorijama Centra”. I dalje ustrajem na tome jer se ja nemam čega bojati.

Nadam se da će jednako brzo reagirati i Ministarstvo pravosuđa s obzirom na to da su moje prijave za obiteljsko nasilje te povredu djetetovih prava podnešene 2018. godine, a prvo sudsko ročište je zakazano u 12. mjesecu ove godine, a drugo u četvrtom mjesecu 2022. godine - kaže naša sugovornica.

U mailu iz Ministarstva stoji kako će je izvijestiti o rezultatima izvida.

- O utvrđenom činjeničnom stanju i poduzetim mjerama po provedenom izvanrednom upravnom nadzoru bit ćete izviješteni, kao zainteresirana stranka i podnositeljica zahtjeva, sukladno članku 244. stavku 5. Zakona o socijalnoj skrbi - stoji u dopisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 18:18