StoryEditor
Hrvatskaodluka vrhovnog suda

Na ovo su dužnici u ‘švicarcima‘ čekali godinama: nema zastare potraživanja za ništetne ugovore!

31. siječnja 2020. - 12:29
Damjan Tadić/hanza media

- Jako sam zadovoljan da je Vrhovni sud Republike Hrvatske donio odluku kojom je promijenio svoj stari stav o zastarama potraživanja temeljem ništetnih ugovora. Novi stav Vrhovnog suda je takav da zastara potraživanja na temelju ništetnosti počinje teći od dana pravomoćnosti presude kojom se utvrđuje ta ništetnost - kazao nam je Goran Aleksić, saborski zastupnike Snage i aktivist Udruge Franak nakon što je Vrhovni sud RH objavio novo pravno shvaćanje o tome kada počinje teći zastarni rok kod zahtjeva za obeštećenjima.

- Građanski odjel Vrhovnog suda Republike Hrvatske je na sjednici Odjela 30. siječnja 2020. donio pravno shvaćanje o tome kada počinje teći zastarni rok kod restitucijskog zahtjeva. To je zahtjev prema kojemu su stranke dužne vratiti jedna drugoj sve ono što su primile na temelju ništetnog ugovora. Taj rok počinje teći od dana pravomoćnosti sudske odluke kojom je utvrđena ili na drugi način ustanovljena ništetnost ugovora - objavio je glasnogovornik Vrhovnog suda sudac Željko Pajalić.

U priopćenju za javnost sudac Pajalić naveo je kako je novim pravnim shvaćanjem pomaknut trenutak početka tijeka zastare za zahtijevanje povrata ispunjenog i to u korist stranke koje je ispunila ništetni ugovor.

Prema tom shvaćanju zastara počinje teći od trenutka pravomoćnosti odluke kojom je utvrđena ništetnost ugovora, a ne od trenutka ispunjenja obveze ništetnog ugovora.

- Pravno shvaćanje služi ustaljenju i ujednačavanju sudske prakse. Ono je obvezno za sve suce Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Po prirodi stvari, odnosno snagom autoriteta najvišeg suda u Republici Hrvatskoj, pravno je shvaćanje važno i za sve ostale suce u građanskoj grani suđenja - poručuju iz Vrhovnog suda RH.

-To znači da svi oni ljudi koji su možda, po starom shvaćanju, zakasnili tužiti za kamate iz slučaja franak, a to se odnosi i na euro i kunske kredite, koji su također zakasnili tužiti za preplaćene kamate, sada više nisu u zastari, mogu tužiti i dobit će svoj novac nakon što se pravomoćno utvrdi koja prava imaju. To se odnosi na bilo koji slučaj kojim se utvrđuje ništetnost, ne mora to biti kredit – kazao nam je Aleksić naglašavajući da ipak s oprezom mora dati zadršku u ovoj izjavi.

- Moram pročitati cijelu odluku Vrhovnog suda na temelju koje revizije je tako riješeno, budući da je objavljeno samo pravno shvaćanje, a ne odluka ili ako je objavljena ja je nisam dosad vidio. Pretpostavljam da se radi o reviziji Županijskog suda iz Rijeke gdje je sudac Vlado Skorup donio odluku da nema zastare potraživanja po jednom predmetu u kojem se utvrđivala ništetnost ugovora. Moramo sve pročitati, analizirati i reći kako sve to izgleda – istaknuo je Aleksić.

Također, naglasio je kako je novi stav Vrhovnog suda u skladu s pravom EU-a jer pravo Europske unije ne poznaje zastaru potraživanja za restituciju na temelju ništetnih ugovora i ništetnih ugovornih odredbi.

- Imali smo ništetnost koja ne zastarijeva dok su potraživanja zastarijevala što je bilo u suprotnosti. Sad je Vrhovni sud utvrdio da te suprotnosti više nema – kazao je Goran Aleksić.

Pitali smo glasnogovornika Vrhovnog suda znači li novo pravno shvaćanje da potrošači u slučaju franak koji nisu podnijeli tužbe do roka u lipnju 2019. zbog kamata, i dalje mogu podnositi tužbe s tim zahtjevima. Zanimalo nas je i odnosi se li novo pravno shvaćanje i na potraživanja na temelju ništetnosti pojedinih dijelova ugovora, te hoće i kada Vrhovni sud objaviti cijelu odluku o ovom pravnom shvaćanju.

- Ne mogu komentirati doseg pravnog shvaćanja na postupke u toku, kao niti što ono znači za konkretnu pravnu poziciju potencijalnih tužitelja - odgovorio nam je sudac Pajalić najavljujući kako će sljedeći tjedan biti objavljena presuda na temelju koje je zauzeto pravno shvaćanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 14:02