StoryEditorOCM
Hrvatskakritika vlade

Mostov zastupnik Troskot najavljuje socijalne nemire: Već sad je svaka četvrta osoba u siromaštvu, a to će se itekako vidjeti već u veljači i ožujku iduće godine

Piše psd
24. studenog 2022. - 20:48

Stalno kritizirate Vladu, pa onda i proračun. Što biste vi drugačije napravili? pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović Mostova zastupnika Zvonimira Troskota.

"Proračun je krinka da se sakrije nesposobnost Vlade da se povuku sredstva iz EU-a da se obnovi Banovina. Sve je samo dimna bomba da se sakrije činjenica da su ispustili priliku", kaže Troskot, a reporterka je ponovila pitanje što bi Most napravio.

"Oslobodili bismo više sredstva kroz porez da građani mogu automatski dobiti sredstva na račun, da ljudi sami dobiju više novca i da mogu trošiti na način na koji žele", rekao je.

Tandara Knezović Troskota je pitala i zašto je protiv uvođenja poreza na ekstraprofit.

"Jer je nepravedan, neće napraviti svoju mjeru, neće prikupiti sva sredstva jer će sva poduzeća uspjeti taj novac povući, a neka poduzeća morat će smanjivati plaće, otpuštati da ostanu konkurentni...", navodi zastupnik i dodaje kako je "Vlada najveći ekstraprofiter jer je preko poreza uprihodila puno više. To je najveća tvrtka. Kroz novac EU-a koji se dodjeljuje, Vlada, ali i većina EU-a više se ne ponaša kao regulator, nego postaje glavni akter na tržištu", kazao je Troskot.

Za HDZ proračun je realan, uravnotežen, održiv. Za oporbu promašen, ziheraški i lažan: U Saboru se raspravljalo do dugo u noć

U Hrvatskoj je inflacija gotovo 14 posto, u drugim je zemljama znatno niža. Što radimo pogrešno?, zanimalo je reporterku.

"Direktan je utjecaj ulazak u eurozonu. Većina trgovačkih lanaca povećava cijenu sada i na takav način prosperiraju u situaciji. Nema dovoljno kontrola, npr. jaja su dvostruko skuplja nego prije godinu dana. Ne uračunava se realna inflacija, već sad je svaka četvrta osoba u siromaštvu, a to će se itekako vidjeti već u veljači i ožujku iduće godine. Naša pretpostavka, i to bismo htjeli izbjeći, jest da ćemo vrlo vjerojatno imati socijalne nemire u Republici Hrvatskoj, s obzirom na recesiju koja dolazi", kazao je Troskot u studiju Dnevnika Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 16:34