StoryEditor
Hrvatskaaktualna kriza u uniji, kao i neredi u londonu dodatno će se, prema mišljenju stručnjaka branka caratana, odraziti na mišljenje domaćeg stanovništva, koje će s još većom skepsom gledati na ulazak u euro-zonu

MIŠLJENJE STRUČNJAKA Caratan: Hrvatski je euroskepticizam provincijski

Piše PSD.
16. kolovoza 2011. - 20:04

S obzirom na aktualnu kriznu situaciju u cijeloj Europskoj uniji, nameće se pitanje kako će sadašnje vrlo ekonomski negativno ozračje u euro-zoni, ali i neredi u Londonu, utjecati na stanje javnoga mnijenja u pogledu ulaska Hrvatske u Uniju.

Iako je doslovce do jučer ulazak u Uniju bilo zajedničko razmišljanje svih iole relevantnih političkih stranaka i stručnjaka, situacija se rapidno mijenja, o čemu smo razgovarali s prof. dr. Brankom Caratanom, predsjednikom Hrvatskog politološkog društva, te mr. Sinišom Kukom, sociologom i stručnjakom za međunarodne odnose.

− Povećanje euroskepticizma u Hrvatskoj je, naravno, moguće i čak, po nekoj zdravoj logici, očekivano, osobito s obzirom na to da se stanje u euro-zoni nikako ne može do kraja sanirati do hrvatskog referenduma za ulazak u EU. Hrvatska tu, rekao bih, stvarno nema sreće; naime, trebali smo već prije ući u Uniju, kad je ekonomsko stanje bilo relativno povoljnije.

- Sutra bismo trebali ući u Uniju koja je danas u relativno povećanoj ekonomsko-monetarnoj krizi. Zapravo, u Uniji postoji stanje gotovo permanentne krize, bilo institucionalne, identitetske, transatlantske, političke, ekonomske, a ne cjeline kao takve, no ona se uvijek nekako iz te krize izvuče, čak jača nego što je bila prije − objašnjava Kuko.

S druge, pak, strane, prof. Caratan upozorava na kroatizirane specifičnosti euroskepticizma, koji on drži primitivnim.

− Naš euroskepticizam nije onaj koji vidi slabosti Unije, nego je riječ o provincijskom tipu koji se boji svega izvan vidokruga svojega sela. Poznato je, naime, da u političkim borbama vanjskopolitičke teme ne nose puno bodova, ljudi su više okrenuti egzistencijalnim problemima, stoga će glasati onako kako misle da neka od stranaka nudi šanse za bolji život. Dometi domaćih glasača ne idu tako daleko da uključuju eventualne vanjskoeuropske momente – mišljenja je prof. Caratana, koji također upozorava na svu apsurdnost mišljenja pojedinih euroskeptika kako je ulazak u Uniju produljena ruka stvaranja nove Jugoslavije.

Važnost propagande

Obojica se stručnjaka, međutim, slažu u važnosti utjecaja propagande za pridobivanje glasova na referendumu.

− S obzirom na to da je do danas vladajuća garnitura, već 18 godina, uspješno primjenjivala spin mašineriju na nas hrvatske građane, držim da uspjeh neće izostati ni ovaj put, na referendumu za EU. Osim uobičajenog seta kamena temeljca takvog spina koji omogućuje zadržavanje istih na vlasti: nacionalističke retorike, populizma, kvazisocijalne politike, oslanjanja na privilegirane i politički potkupljene kategorije građana, Crkvu, sportaše kao reklamne agente, uz obilje novca za izbore, ovdje se mogu u korist ulaska u EU upotrijebiti i pozitivni primjeri nama usporedivih zemalja iz EU-a (Poljska, Češka i osobito Slovačka). Ali, vidjet ćemo što nam još spremaju. Nezgodno je i to što se važni referendumi strateške prirode i izbori ne bi trebali miješati. Ali i to je dio taktike, odnosno spina − zaključuje Kuko.

Politički spin

Zanimljivo je, međutim, uočiti kako politički spin djeluje na svim mikrogeopolitičkim i makrogeopolitičkim područjima, pa se mogu povući paralele između američkih političkih igara, koje su doslovce okončane nekoliko sati prije ostvarenja bankrota, potom europskih političara koji radi očuvanja Unije trguju rezultatima izbora, poput Angele Merkel, a slična je situacija i u Hrvatskoj. Svim tim političarima jedno je zajedničko – stavljanje političkih pitanja u prvi plan, dok važniji ekonomski problemi ostaju tek u drugom planu.

− Kao što se može primijetiti na domaćem političkom terenu, vladajuća politika više se bori za to kako dobiti izbore nego kako državu staviti na stabilne noge. Slični politički obrasci primjetni su i kod republikanaca, koji riskiraju sudbinu države da bi uzdrmali Obamu, i tu se može povući paralela s nama.

- Međutim, postoji razlika između političara malog formata i ozbiljnih državnika, koji glasove dobivaju na velikim projektima, kad se znaju iskazati kao pravi lideri, oni koji vode prema naprijed, a ne oni koji reagiraju na nastalu situaciju. To vrijedi i za današnje izbore − naciju se mora uvjeriti da je upravo taj državnik sposoban izvesti državu iz krize – zaključuje prof. Caratan, još jednom ponavljajući da Europska unija nema alternative.

 jure jerić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 09:17