StoryEditor
HrvatskaSINJSKI TRIBUN

Miro Bulj: Šta moj profesor radi u kontejneru!? Eto, to želim prominit!

11. travnja 2016. - 15:54
Sinj, 060416. Miro Bulj, zastupnik 8. saziva Hrvatskog sabora, clan nezavisne liste Mosta. Na fotografiji: Bulj u rodnom Sinju. Foto: Nikola Vilic/CROPIX *** Local Caption *** Sinj, 06

Da mi je neko prije deset godina reka da će u mom Sinju bit otvorena pučka kuhinja... Nekidan sam umra od srama kad sam vidio čovika od priko 60 godina u kontejneru, usto mi je bio i profesor. Al' to me još više motivira. Smrša sam jedno deset kila otkako sam u Saboru, po cile dane trčem, ali ne dam se...

Uložit ću svu svoju energiju da pomognem kraju iz kojeg dolazim, Cetinskoj krajini i Dalmatinskoj zagori, ljudima koji su me i izabrali. Ne mogu gledat kako korov reste Sinjskim poljem i kako mladi odlaze s kartom u jednom smjeru... Kad god imamo saborsku stanku, ja sidam u taksi il' vatam tramvaj i obilazim ministarstva, gledam šta planiraju i šta se još može učinit... Jer boli me vidit kako sve postaje "spaljena zemlja", a siguran sam da Cetinska krajina ima perspektivu!

Ovako govori Miro Bulj, jedan od poznatijih saborskih zastupnika s liste Mosta. U politiku je ušao kao građanin-aktivist. Bio je uz radnice "Dalmatinke", protivio se postavljanju baznih stanica teleoperatera u naseljena mjesta i odlaganju industrijskog otpada iz Dugog Rata uz Cetinu ("Zbog toga sam bio i privođen i suđen, al' ne žalim, obranili smo Cetinu od mafije koja nam je tila uvalit tu bolešćinu!", kazat će), a i oganizirao je brojne građanske akcije kad se pročulo za plan zatvaranja mjesnog rodilišta i stacionara.

S obzirom na to da i sam potječe iz radničko-seljačke obitelji (iz Suhača, gdje i danas živi sa suprugom i trojicom sinova) te da je bio dragovoljac Domovinskog rata i redarstvenik, nije mogao, kako kaže, gledati socijalne nepravde i zanemarivanje svoga kraja "dok su drugi gradili ceste s četiri trake do sela di vuk poštu nosi, a lisica podne zvoni, kao u slučaju Sanaderove Vučevice".

Inače je radnim danima stalno u Zagrebu, saborsku je stanku iskoristio za dolazak u svoj Suhač, druženje s obitelji, prijateljima i biračima. Bilo je posla i u polju, najviše oko krumpira. "Posli iđem frezat", povjerio nam se. Jedan od pokretača njegova aktivizma bilo je i ostalo protivljenje precentraliziranoj državi.

Udri po sirotinji

- Ne možemo centralizirat sve u Zagreb i velike gradove! Tvrdim da na području Hrvatske nemamo svi istu zdravstvenu zaštitu. Da žena dođe na red za pregled u Sinju, ako ima sriće, triba joj šest miseci. Žene umiru u redovima za UZV dojke! Primjerice, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Lici imamo po četiri Doma zdravlja, a u najvećoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji, imate samo jedan! Zašto? Zato što su se za to izborili, dok su bili ministri, Darko Milinović i Andro Vlahušić.

Eto, ja sam bio organizira građanske akcije po pitanju opstanka stacionara i rodilišta, i na to sam ponosan. Alkari se i dalje rađaju u Sinju. Ostane li ovaj kraj i bez zdravstvenih usluga, gotovi smo. Ka da je mukte otić u Split i vratit se! Sirotinji svaka kuna znači. U tom kontekstu, nije u redu ni da dica s ovog područja nemaju besplatne udžbenike dok u Zagrebu i drugim bogatim sredinama imaju. Nemaju svi ni prijevoz do škole. U selima pod Svilajom nema više ni dice. U to triba ulagat, jer inače nema života. Ne u neke jednokratne pomoći, to nije dovoljno...

- Ciljate na HDZ-ovu mjeru kojom su najavili 1000 eura za novorođeno dijete?

- Ne može iljadu eura riješit sve probleme. To je mjera za pohvalu, ali važnije je da riješimo infrastrukturu. Socijalna nepravda je velika, premda je Ustavom zajamčeno osnovno školstvo, zdravstvo... Evo, nama u Sinju novu školu obećavaju od 2006. godine. I zato sam ja iz revolta postavio kamen temeljac, da se ne troše u kampanji. Napokon, ta je škola sada u državnom proračunu.

- Najavili ste i izmjene indeksa razvijenosti, koji se određuje po Zakonu o regionalnom razvoju, mijenjanom 2014.?

- Već je pokrenuta procedura izmjene postojećih kriterija indeksa razvijenosti, ministar Tolušić tvrdi, bit će do kraja lipnja, a to je najavio i ministar financija. Te su izmjene jedna od najvećih nepravdi napravljenih Sinju, Vrgorcu, Dalmatinskoj zagori općenito. Više su štete SDP i njegovi partneri napravili time ovome kraju nego Turci kad su ovuda haračili! Iste su bile i bivše HDZ-ove Vlade, kao i Županija. Oni su ovaj kraj zaboravili, osim što su dolazili po glasove u predizborno vrijeme i u Dane Alke. Sinj je tako osta bez 20 milijuna kuna, skuplja sam i potpise za peticiju zbog toga, ali uzalud...

- Što Vlada čeka s opipljivim potezima, evo, recimo, više ništa ne čujemo o navodnjavanju?

- Mi u 21. stoljeću govorimo o suši u Cetinskom polju, a Cetina teče srid polja?! To vridi i za ostala kraška polja u Dalmaciji. Neko iz Izraela ili Amerike bi reka: Vi niste normalni! Navodnjavanje je jedan od prioriteta. Problem je što je kod nas prevladalo mišljenje da se ne isplati radit poljoprivredu. A uvozimo nezdravu hranu. Sir koji je trevio kravu možda u kamionu kad je prolazila. Katastrofa!

Dosta ustaša i partizana!

- Sve su to razlozi zbog kojih su se i afirmirale nezavisne liste, kao sada Most na državnoj razini?

- Istina, to je godinama klijalo. Sinj i Dalmacija su godinama vrlo slabo bili zastupani u Saboru priko svojih zastupnika. I zato sada Most, bez obzira na pritiske, triba upirat da se provedu reforme. Tu će bit otpora političkih elita, nebitno s koje strane, live, desne. Optuživat će nas, već su počeli, za 25 godina uništavanja i pljačku hrvatske države, iako smo mi na vlasti jedva 60 dana... Ja se svog svjetonazora ne stidim, ali važnije su mi reforme od rasprava o ustašama i partizanima. Te su mi priče više gadljive. Ali neki i dalje nameću podjele, i s jedne i s druge strane, da bi opstali na političkoj sceni.

- Spominjete probleme zdravstva, ali zasad smo dočekali tek najavu - poskupljenja dopunskog osiguranja?

- Most je apsolutno protiv toga da zdravstvo bude ekskluzivno pravo bogatih. Upravo suprotno. Prošle Vlade su, nažalost, zdravstveni sustav dovele na dno i ako želimo solidarnu državu, u kojoj su od plaćanja dopunskog osiguranja oslobođene određene skupine kao što su invalidi, djeca, studenti, nužno je povećat iznos dopunskog osiguranja kako bi se smanjio deficit. Ova mira omogućava i povećanje ulaganja u medicinsku infrastrukturu i tehnologiju, kao i poboljšanje generalne razine zdravstvene skrbi.

- Je li se HDZ definitivno "izborio" za to da nema ukidanja županija?

- Polako, još ćemo vidit šta će bit. Triba proć stručnu analizu i raspravu o javnoj upravi. Tu ćemo bit tvrdi i inzistirat na nekim stvarima. Što je problem županija - tu se zbrinjava političke uhljebe nakon poraza na izborima. Sustav se gomilao kako se minjala vlast, svi su trpali svoje... Prije 25 godina, 15 je ljudi radilo u lokalnoj upravi na području čitave Cetinske krajine, bez računala! Sad samo grad Sinj ima više od 40 zaposlenih, da ne govorim o još pet novonastalih lokalnih jedinica na području bivše Općine Sinj... Previše sredstava ide za hladni pogon, na plaće.

Goli bi trčali zbog vlasti

- Iz HDZ-a vam svako malo netko priprijeti izborima?

- Dobro, možda su nas podcijenili i pomislili da će nas, neiskusne lokalce iz Mosta, kako nas nazivaju, pritvorit u svoje priljepke, puke dizače ruku po njihovu nalogu. Mogu im poručiti da neće! Ali, ipak mislim da će ova Vlada provest reforme. Izbori su uvik mogući. Most se ne boji ničega. Uostalom, mi smo bili upozoravali da ovo nije klasična koalicija. MOST nije krivac što nismo formirali tropartitnu vladu, da lakše provedemo reforme...

Napadaju nas priljepci, stranke i s live i desne strane, kao recimo HNS, stranka od jedan posto... Ti što nas napadaju ne bi samostalno prošli prag. Moraju znati da Most nikad neće biti priljepak kao HSP AS, BUZ, laburisti... Ne podcjenjujem nikoga, ali ja sam više dobio preferencijalnih glasova na svadbi u svom selu nego oni u svojoj izbornoj jedinici. Mi nismo klasična politička stranka niti ćemo to bit!

- Ipak, rejting vam je u slobodnom padu?

- Mi ne moramo ni proć prag na idućim izborima, al' ćemo se borit za svoj program i ostat dosljedni. Božo Petrov je na vlastitu štetu izdržao i ostao dosljedan. A oni bi bili trčali goli po Zagrebu da smo to od njih tražili, samo da ostanu na vlasti.

- Dio birača je nezadovoljan Vladinim tempom, iritiraju ih i natezanja oko kadroviranja u MUP-u i SOA-i?

- Bilo je očekivat da ćemo se u nekim stvarima slagat, u drugim nećemo. Bitno se složit u ključnim stvarima, a to su reforme. Što se tiče SOA-e, to više nije problem Mosta.

- Osobno ste podržali u Saboru i neke amandmane oporbe?

- Most će podržat dobre zakone, ma s koje strane dolazili. Od oporbe očekujemo da se drže svega što su potpisali za pregovora.

- Milanović bi se teško složio s ocjenom da je potpisao koalicijski sporazum?

- Potpisa je on, možda nije pažljivo pročita, jer mu je važnije bilo opstat na vlasti nego izanalizirat šta piše, ali je potpisa. Pred nama su tri godine ključnih reformi. Pravosuđe, Državno odvjetništvo, odnosno selektivnost u procesuiranju predmeta, zatim gospodarske reforme, poljoprivreda, javna i lokalna samouprava, tribamo olakšat poslovanje i dolazak investitora... Svjesni smo da ovisimo o tome koliko ćemo uspješno provest reforme. I budite sigurni da ćemo ih provesti!


Alkarski momak, ali bivši

Bio je Bulj i alkarski momak. Dok mu Viteško alkarsko društvo nije zabranilo sudjelovanje u alkarskoj povorci zbog pobune. Naime, Bulj se pobunio protiv igrokaza priređenog u čast bivšeg premijera Ive Sanadera. "Još 1999. general Ante Gotovina je kao izaslanik predsjednika Franje Tuđmana postavio ploču za gradnju Alkarskih dvora.

Ali, prije dolaska Sanadera u Sinj 2007. ta je ploča skinuta i sakrivena. Kao alkarski momak, pobunio sam se i tražio sam da se o tome raspravi, a VAD me uvjeravao da te ploče i nema! Kasnije sam doznao da je skinuta da bi se dodvorili Sanaderu, i da se ne bi doznalo da dvaput otkrivaju istu stvar. Nisam se nakon toga moga obuć u odoru. To je za mene bilo neviteški...

Bio sam frustriran, reka sam im da su izdajnici i farizeji. I, naravno, zabranjeno mi je sudjelovanje u povorci. Pogodio me takav odnos prema Gotovini koji je u to vrime bio proganjan. Ta ista gospoda, tada i sada su zbog stranačke iskaznice pretplaćeni na domoljublje, bez obzira što su se dodvoravali onima koji su pljačkali Hrvatsku", sjeća se Bulj svojih "alkarskih epizoda".

Veći sam ljevičar od Milanovića!

Ne stoje komentari da sam ekstremni desničar. To mi govore ovi šta se deklariraju ka ljevičari, ali ih nije bilo vidit među radnicama "Dalmatinke", radnicima "Autoprijevoza", u borbi za zdravstvo. Ti su za to vrime najvjerojatnije s tajkunima vrtili CD-ove u elitnim salonima i klubovima. I oni stvarno misle da su neka ljevica samo zato šta javno kažu da poštuju nacionalne manjine i radnike! Poštujem i ja, ali i živim s njima, dilimo životne probleme.

Ja sam socijalno osjetljiv, ali sam posebno senzibiliziran i za pitanja dostojanstva branitelja, teško mi je bio pao i progon naših generala. Ne stidim se svojih stavova, niti zamjeram drugima ako misle drugačije. I oni koji su za istospolne brakove i oni koji su protiv - jednako teško žive. Imamo mi prioritetnih problema od svjetonazorskih razlika. I sad sam ja kao desničar... Zato sam i reka, ako je Milanović ljevičar, ja sam Che Guevara! On je samo jedan u nizu folklornih ljevičara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2022 23:00