StoryEditorOCM
HrvatskaMILANOVIĆ ČINI ŠTETU

Ministar Grlić Radman se obrušio na predsjednika Milanovića. Bolje da nije došao u Dubrovnik...

Piše Jadran Kapor
9. listopada 2024. - 16:32

Hrvatski ministar vanskih poslova Goran Grlić Radman danas se uvodnim govorom obratio novinarima povodom  trećeg samita na vrhu kojeg u Dubrovniku organizira Vlada RH. Sumit je posvećen podršci Ukrajini, pa su uz ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskoga i njegovog domaćina premijera Andreja Plenkovića, nazočni predsjednice i predsjednici Slovenije Nataša Pirc Musar, Crne Gore Jakov Milatović, Kosova Vjosa Osmani i Srbije Aleksandar Vučić. Uz njih, u dubrovačkom hotelu samit je okupio i premijera Grčke Kyriakos Mitsotakisa, Albanije Edija Ramu, predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto, premijera Sjeverne Makedonije Hristijana Mickoskog i premijera Bugarske Dimitra Glavčeva. Očekuje se i dolazak ministara vanjskih poslova Turske Hakana Fidana, moldavskog potpredsjednika Vlade Mihai Popsoija, srbijanskog ministra vanjskih poslova Marka Đurića i rumunjske ministrice Luminițe Odobescu. U radu samita sudjeluje i potpredsjednica EK Dubravka Šuica, a tajnik OECD-a Mathias Cormann će se obratiti videovezom.

Ovo je treći samit kojeg organizira hrvatska Vlada. Prvi je bio u Grčkoj u kolovozu prošle i početkom ove godine. Drugi u Albaniji, a ovo do sada po broju visokih dužnosnika - govorimo o pet predsjednika, četiri premijera, te ministre vanjskih poslova - do sada najjači summit, što govori o tome da se prepoznaju napori hrvatske Vlade koja djeluje snažno, nedvosmisleno i vjerodostojno u pomoći Ukrajini od prvoga dana.

image
Luka Gerlanc/

Radman se osvrnuo na činjenicu da na samitu nema hrvatskoj predsjednika Zorana Milanovića, a ono što je počelo kao diplomatska izjava, nastavilo se kao izuzetno žestoka kritika Milanovića: - On ima svoje događaje,  svoje formate. Milanović sudjeluje u procesu Brdo Brijuni koji se održava u Crnoj Gori, a ovaj je događaj organizirala Vlada.

Na pitanje, ne bi li ipak bilo bolje da je predsjednik bio tu, Grlić Radman je rekao:

Ne znam da  li bi bilo bolje s obzirom na njegove izjave. Mislim da bi on samo pokvario vrijednosti događaja. Zapravo, sve njegove izjave koje ste čuli su vrlo kontroverzne. On je, kao, neutralan, ne svrstava se, pa onda opet uspoređuje Putina i Netanyahua. Prema tome, svašta smo tu čuli. On je čovjek koji se nalazi u Crnoj Gori, a koji uopće ne prepoznaje prostor u kojeg je došao kao gost Hrvatskog nacionalnog vijeća. Nismo vidjeli daje obišao logor Morinj, da je položio vijenac i zapalio svijeću. Vidjeli smo da se slikao iza jednog broda koji je ukraden i nismo vidjeli da je postavljao pitanje što je s vraćanjem škotskog broda Jadran. Prema tome to govori o jednoj politici predsjednika koji zapravo ne zna koje su mu dužnosti i što bi zapravo trebao raditi. Sve što radi radi na štetu hrvatskih nacionalnih interesa. Reputacija Hrvatske je pozitivna zahvaljujući hrvatskoj Vladi, a on upravo svojim izjavama nastoji učiniti štetu.

image
Tonci Plazibat/Cropix

U nastavku napada na Milanovića rekao je:

Što nije primio niti jednoga državnika? Možda je kojega i primio, ali to se možda može nabrojati na prste jedne ruke i čime se bavio? Dakle, nije nas ni predstavljao kako treba u svijetu. On tvrdoglavo i uporno šteti i ponavlja jednu te istu laž. Govori na način da obmanjuje i zastrašuje hrvatsku javnost krivotvorinama i lažima. Ovdje nije pitanje sudjelovanja hrvatskih vojnika u Ukrajini. To nikada nije bilo tema razgovora. Nije bilo razmišljanja o tome da bi se slali vojnici u Ukrajini, nego da bi se osnovala jedno sjedište u Wiesbadenu u Njemačkoj koje bi obučavalo i ponudilo sigurnosnu logistiku. Kao sve što činimo i sada, mi ćemo kao članica NATO pomoći ovom sjedištu u Wiesbadenu svojim iskustvom. I to sa samo dva časnika u početku. Ali još jednu stvar kako možete komentirati prilikom slijetanja, Zeleni je objavio na društvenim mrežama poruku u kojoj je rekao da će razgovarati sa hrvatskim premijerom o obrambenoj suradnji – naglasio je Grlić Radman.

O samoj deklaraciji podrške Ukrajini rano je govoriti dok su razgovori okupljenih predsjednika i premijera još u tijeku, objasnio je Grlić Radman i pritom kazao da nije čuo za pritisak iz Srbije da se iz deklaracije izbrišu određene kvalifikacije.

Deklaracija je zapravo izjava koja se treba usuglasiti sa svim koji su ovdje pozvani. Ona je sigurno, u odnosu na ranije deklaracije iz Grčke i iz Albanije, nadogradnja i mislim da upravo slijedi narativ ranijih deklaracija. Nije mi poznato da je bilo utjecanja na sadržaj je ona uvijek rezultat dogovora i razgovora između strana koji sudjeluju na određenom događaju. Tako će i ova biti deklaracija biti rezultat refleksija usuglašenih stajališta, a bit će vam prezentirana nakon samita.

image
Tonci Plazibat/Cropix

O predlaganju novih sankcija protiv Rusije, ministar Grlić Radman nije želio govoriti, ali je rekao da Hrvatska podržava ulazak Ukrajine u NATO.

Hrvatska je već dala svoje svoje stajalište i na summitu u Vilniusu prošle godine. Mi smo lani osnovali Vijeće Ukrajina i apsolutno podržavamo sve ambicije koje Ukrajina ima, prije svega svoje članstvo u Europskoj uniji. Naravno i njeno buduće članstvo u NATO-u kada to okolnosti dopuste.

Novinari su ministra pitali kako komentira medijske navode da je predsjednik Zelensky pod pritiskom, odnosno da ga se nagovara da pristane na neki ‘ne ortodoksni plan‘ koji bi uključivao s jedne strane garancije u NATO pridruživanja, a s druge strane pristanak na zamrzavanje aktualnog stanja na frontu.

Naravno da nikome ne odgovara agresija. Satko bi htio vidjeti završetak te agresije i svi želimo mir, ali prije svega želimo vidjeti pravedan mir i procesuiranje ratnih zločina. Postoji mirovna formula od 12 točaka koju Hrvatska također podržava, zajedno sa svime što pridonosi miru, budućem dijalogu i što može pridonijeti završetku agresije, odnosno rata. Sigurno je da ćemo to podržati i da su na stolu razni prijedlozi, ali tu je zapravo Ukrajina koja je napadnuta i ona je prva koja može postavljati određene uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 16:33